'Gânditorul de la Cernavodă' expus din nou publicului român, înainte de a pleca în turneul european 2008

BUCURESTI - 29 octombrie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Marţi, 30 octombrie 2007, ora 19.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, sector 3, Bucureşti va fi expusă perechea de statuete 'Gânditorul de la Cernavodă' şi 'Femeie şezând', simboluri celebre ale României. Aceste două capodopere vor putea fi admirate de către marele public, timp de trei luni înainte să plece în turneul european programat. Cele două piese de excepţie vor fi expuse într-o vitrină blindată, special confecţionată cu această ocazie.

'Gânditorul de la Cernavodă' expus din nou publicului român, înainte de a pleca în turneul european 2008

Valoroasele piese de patrimoniu vor face parte din expoziţia 'Naşterea unei mari expoziţii: A l'aube de l'Europe. Les grandes cultures neolithiques de Roumanie', care prezintă în avanpremieră, 50 dintre cele mai frumoase piese care vor face parte din expoziţia internaţională, ce îşi va începe turneul european la Olten, Elveţia, în iunie 2008. Următorul popas va fi la Muzeul Regal de Artă şi Istorie din Bruxelles, după care îşi va continua periplul european.

La iniţiativa unui grup de lucru elveţian, în parteneriat cu autorităţile române competente, această expoziţie internaţională - cea mai mare dintre cele organizate în străinătate până în prezent (peste 1200 de piese provenind din 39 muzee) - este dedicată unei perioade precise a istoriei acestui spaţiu - Neoliticul. Va fi o premieră mondială concentrată asupra bogăţiei patrimoniului neolitic şi a varietăţii faţetelor sale pe teritoriul României actuale - o fereastră prin care poate fi mai uşor înţeleasă istoria întregului continent: de la neolitizare la indoeuropenizare, de la naşterea vaselor pictate la crearea idolilor atât de variaţi ca forme, de la crearea aşezărilor bine structurate la venerarea divinităţilor specifice, multe din marile fenomene istorice care se vor manifesta pe întreg continentul apărând pe teritoriul românesc cu un mileniu înainte de a se răspândi în restul Europei.
Această avanpremieră este oferită publicului român cu scopul de a-l ajuta să redescopere şi să revadă capodoperele arheologice provenind din toată ţara, păstrate în depozitele muzeului, nefiind expuse de mai mulţi ani din cauza lucrărilor de renovare a clădirii.

Pentru a celebra excelentele relaţii dintre Elveţia şi România, vernisajul se va desfăşura în onoarea vizitei Comisiei de Afaceri Externe a Senatului Parlamentului elveţian în prezenţa celor mai înalte autorităţi politice, economice şi culturale din ţara noastră. Cu această ocazie vor lua cuvântul următoarele personalităţi române şi elveţiene:
Dr. Dorin Marian, Şeful cancelariei Primului Ministru;
Dr. Adrian Vieriţa, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe
Dr. Virgil Niţulescu, Secretar general al Ministerului Culturii şi Cultelor
Dr. Philip Stahelin, preşedintele Comisiei Afacerilor Externe a Senatului elveţian
Dr. Livio Hurzeler, Ambasadorul Elveţiei în România

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Având în vedere importanţa acestui eveniment, vă adresăm rugămintea de a ne onora cu prezenţa şi de a-l semnala în cadrul rubricii de cultură sau al emisiunii Dumneavoastră.

PARTENERI MEDIA: ŞAPTE SERI, COMUNICATEDEPRESĂ.RO, ONLINEGALLERY.RO, HISTORIA

Totodată, vă adresăm rugămintea să ne confirmaţi participarea Dumneavoastră telefonic (tel. 3158207/int.1008), prin fax (3113356), sau e-mail (pr@mnir.ro sau edpr@mnir.ro).



direct@mnir.ro/pr@mnir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/ganditorul-de-la-cernavoda-expus-din-nou-publicului-roman-inainte-de-a-pleca-in-turneul-european-2008