Expozitie Sarkis. La celalalt capat al curcubeului

BUCURESTI - 14 mai 2014

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura

Aflat la prima expozitie in Romania, organizata la invitatia Institutului Francez din Bucuresti, Sarkis propune un parcurs vizual ce pune in legatura trei spatii de referinta in relatia dintre oras, istoria sa recenta si cultura contemporana: Muzeul National al Taranului Roman si The Ark / Centrul International pentru Arta Contemporana, Muzeul National de Arta Contemporana. Artist emblematic al artei conceptuale, Sarkis filtreaza contextul cotidian prin imagini si concepte menite sa dezvaluie o perspectiva diferita de perceptie, fatete ascunse si emotii noi.

Expozitie Sarkis. La celalalt capat al curcubeului

Curcubeul este elementul cel mai recent din creatia lui Sarkis. El functioneaza in majoritatea credintelor ca o promisiune a salvarii, a mantuirii, este puntea care leaga pamantul de cer, este oferta unei a doua sanse, a unui nou inceput.

Curcubeul lui Sarkis se obiectifica si prin traseele cromatice, pe care le contine, poarta in el toate perturbarile si schimbarile de sens ce definesc lumea contemporana.

 

Proiectul de la Bucuresti invita vizitatorii sa-si imagineze ce se afla la celalalt capat al curcubeului, sa determine o posibila finalitate a unei constructii imaginare bazata pe perceptia imateriala a lumii vizibile. Selectia realizata de Irina Cios cuprinde lucrari recente, dar si lucrari noi, realizate special. Fiecare spatiu propune o etapa in definirea conceptului: la MNTR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trairea vietii cotidiene. Asemeni curcubeului, nu exista un punct de plecare, vizitatorii putand alege sa inceapa din oricare dintre cele trei locuri.

 

Un artist cu o energie extraordinara, Sarkis este o prezenta activa pe scena aristica internationala, anul 2014 debutand cu 2 proiecte personale (Galeria N. Obadia, Paris si Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam). Intre expozitiile sale recente sunt de mentionat MAMCO - Musée d’Art Moderne et Contemporain, Geneva (2011); Centre Pompidou, Paris (2010) si İstanbul Modern (2009).

 

Pe durata expunerii vor fi organizate, in fiecare dintre institutiile partenere, ateliere pentru copii si adulti, si o serie de evenimente complementare.

 

Proiectul va participa la Noaptea Europeana a Muzeelor, 17 mai (MNAC, MNTR, The Ark/ CIAC) si la Noaptea Alba a Galeriilor, 23 mai (MNTR, The Ark/ CIAC).

 

Muzeul National al Taranului Roman / 16.05 – 29.06.2014 (Str. Monetariei nr. 3)

The Ark/Centrul International pentru Arta Contemporana  / 16.05 – 29.06.2014 (Str. Uranus nr. 150)

Muzeul National de Arta Contemporana / 16.05 – 7.09.2014 (Palatul Parlamentului, Aripa E, intrarea prin Calea 13 Septembrie)

 

 

Organizator: Institutul Francez din Bucuresti

Curator: Irina Cios

Parteneri: MNTR, The Ark / CIAC, MNAC

 

Partener principal: BRD – Groupe Société General

Cu sprijinul: Galeria MANA, Istanbul si Galeria NATHALIE OBADIA, Paris, Universitatea Bilgi Istanbul, Imprimeria Arta Grafica, Apa Nova

Partener: Crama Oprisor

 

Parteneri media: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI, Digi 24, Digi World, Bucuresti Mall, Phoenix Media, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, Regard, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue.net, artline.ro, artout.ro, artactmagazine.ro, decosieco.ro, daciccool.ro, inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, cooperativaurbana.ro, cooperativatraditionala.ro, gratuitor.ro, comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, All Hollow, meidaiq.ro, feeder.ro, Sapte Seri.

 

 

Despre Muzeul Taranului Roman

Muzeul National al Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un muzeu national, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeste si in publicatiile muzeului, in actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului sau in evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte.

Taguri: MNTRexpozitie sarkismnacciac
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-taranului-roman/expozitie-sarkis-la-celalalt-capat-al-curcubeului