Cum sa decriptam societatea cu ajutorul cercetarii in stiintele umane. Exemplul Collegium-ului de Lyon

BUCURESTI - 22 februarie 2010

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Collegium de Lyon, Institut francez de Studii Avansate in stiinte umane si sociale, gazduieste, pentru o perioada de un an, 5 noi cercetatori internationali. Cercetarile acestor istorici veniti din Franta, Italia, Republica Ceha si Rusia incearca sa ne ajute sa intelegem mai bine societatea in care traim.

PORTRETELE A 3 DINTRE BURSIERII AFLATI IN REZIDENTA LA COLLEGIUM DE LYON

Problema imigratiei constituie o preocupare importanta pentru majoritatea guvernelor. Francezul CHRISTOPHE BERTOSSI hristophe Bertossi, Doctor in stiinte politice, intreprinde cercetari comparative despre cetatenie, multiculturalism si diversitate « etnica » in Europa Occidentala si Statele Unite. El este interesat in special de locul pe care il are etnicitatea in societatile din ziua de azi si incearca sa explice natura « modelelor de integrare » in Franta, Marea Britanie, Olanda si Statele Unite. Cum se construiesc aceste modele si cine participa la constructia lor? Obiectivul este acela de a identifica si de a analiza limitele utilizarii traditionale a notiunii de « model de integrare », comparand politicile si dezbaterile publice despre integrare din mai multe tari.

O alta dezbatere recurenta: constructia unei identitati europene. Medievistul ceh MARTIN NEJEDLY studiaza originile constructiei europene in tarile cehe din secolul al XV-lea. La vremea aceea a luat fiinta un proiect de tratat de pace international, deschis tuturor statelor. Acest proiect era cu totul revolutionar pentru epoca respectiva: pentru prima data se abandona organizarea traditionala a crestinatatii medievale, care avea in frunte imparatul si papa, pentru a o inlocui printr-o uniune de state independente si egale care aveau aceeasi moneda. Lucrarea lui Martin Nejedly este deci importanta pentru a arata „ in ce masura efortul de a construi o uniune europeana este inradacinat in trecutul indepartat si corespunde unor aspiratii profunde”. In exemplul ceh, explica Martin Nejedly, „putem vedea succesiv precursorul Societatii Natiunilor, al ONU si al actualei constructii europene”. Lucrarea sa se inscrie in cadrul mai larg al reflectiilor de filosofie politica ce vizeaza o mai buna intelegere a Europei de astazi si a originii eforturilor de integrare.

ELENA ASTAFIEVA, originara din Rusia si cercetatoare in Statele Unite, studiaza originile imperiului sovietic si in special prezenta ruseasca in Palestina secolului al XIX-lea. Este vorba despre o perioada in care Marile Puteri incercau sa-si rezolve propriile conflicte europene si in care Rusia, in calitate de protectoare a tuturor ortodocsilor din Imperiul Otoman si din Europa, a jucat un rol major. De ce s-a instalat Rusia la Ierusalim in 1847? Cum a fost conditionata aceasta instalare de situatia politica, religioasa, culturala din Europa si din Orientul Apropiat? Se poate vorbi astfel de procesul de construire a Imperiului tarist dincolo de frontierele sale? Aceasta cercetare este cu atat mai interesanta astazi, cand Rusia revine asupra experientei sale imperiale de dinainte de 1917 pentru a afirma rolul sau in regiune, in fata Statelor Unite si a Europei. Studiul ar putea de asemenea permite intelegerea originilor si cauzelor conflictului israelo-palestinian.


Despre Noir sur Blanc

Despre Collegium de Lyon
Collegium de Lyon este un Institut de Studii Avansate (Institut d’Études Avancées - IEA), membru si sediu al Retelei Tematice de Cercetare Avansata (Réseau Thématique de Recherche Avancée - RTRA) in stiinte sociale si umane. Aceasta retea, unica in Franta in aceste discipline, se numara printre cele 13 proiecte retinute de statul francez ca urmare a Pactului pentru cercetare lansat in 2006 de catre Ministerul francez al Cercetarii. Vocatia sa este aceea de a crea o comunitate stiintifica de excelenta, prin favorizarea schimburilor interdisciplinare si interculturale, dezvoltarea unor reflectii transversale si lansarea unor cercetari de pionierat. De la crearea sa, in 2006, Collegium de Lyon a lansat doua tematici stiintifice prioritare: comportamentul si practicile in domeniul sanatatii si limbajul. Institutul participa de asemenea si la Catedra memorie, cultura si interculturalitate, realizand legatura intre cercetare, intreprinderi si actiunea publica.
Contact relatii cu presa - Agentia Noir sur Blanc :
Mihaela Fiordean, e-mail : mfiordean@noirsurblanc.com
mfiordean@noirsurblanc.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/noir-sur-blanc/cum-sa-decriptam-societatea-cu-ajutorul-cercetarii-in-stiintele-umane-exemplul-collegium-ului-de-lyon