Noua Republică a depus la Parlament o Lege a restituirii CNAS către asigurați

BUCURESTI - 30 octombrie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Banci / Asigurari, Politic, Sanatate, Social, Institutii Publice

Se propune introducerea independenţei reale a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) față de stat, controlul legitim, real și colectiv al contribuitorilor asupra conducerii prin oferirea către asiguraţi a dreptului de vot în Consiliul de Administrație la CNAS la nivelul contribuției asiguraților de 80% la Fondul de Sănătate, pentru a putea determina modul în care banii lor sunt administraţi, prin depolitizare și numiri bazate pe competenţă, eliminarea conflictelor de interese și a incompatibilităților, negocierea corectă a contractelor între reprezentanții asiguraților și furnizorii de servicii și nu între stat și stat.

Noua Republică a depus la Parlament o Lege a restituirii CNAS către asigurați
 Conducerea CNAS aparţine în proporţie de 75-80% reprezentanţilor statului, chiar dacă contribuţia bugetului de stat la Fondul de Sănătate în anul 2012 a fost de doar 3%. 

Partidul Noua Republică

Partidul Noua Republică a depus la Parlament, prin senatorul Valeriu Todirașcu, o inițiativă legislativă pentru completarea şi modificarea Legii Nr. 95/2006, Titlului VIII, Cap. 6, privind organizarea CNAS, detalii suplimentare găsiţi aici: https://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-2015-10-29-Initiativa-Legislativa-restituire-CNAS-catre-asigurati

Actuala organizare a CNAS, în care predomină, în mod vădit, conflictul de interese, este ineficientă, stimulează risipa şi furtul din sistem şi împiedică un control eficient al utilizării fondurilor asiguraților.

Conducerea CNAS aparţine în proporţie de 75-80% reprezentanţilor statului: Guvern, Preşedinţie şi reprezentanţi locali, chiar dacă Guvernul a confirmat faptul că nivelul contribuţiei bugetului de stat la Fondul de Sănătate în anul 2012 a fost de doar 3%, iar restul de 97% reprezentând contribuțiile angajatorilor și asiguraţilor, conform adresei nr.1376/2014 emisă de MS, detalii aici http://www.tody.ro/document/2014-02-10-Raspuns-la-Intrebare-17-privind-alegerile-reprezentantilor-asiguratilor-in-conducerea-CNAS

Modul de organizare a sistemului de asigurări de sănătate românesc se bazează pe modelul organizator din Germania, inițiat de Bismark, model după care a fost conceput sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Deşi s-a încercat implementarea acestui sistem vestic, adoptarea lui în România s-a efectuat lacunar, punând în prim plan statul şi nu asiguraţii şi angajatorii acestora, cei care contribuie, de fapt, majoritar la bugetul de sănătate. Astfel, nu contribuabilii adevăraţi gestionează sumele colectate, ci statul care participa minoritar la Fondul de sănătate.

Organizarea actuală a CNAS nu ţine seama de principiul contributivității pentru a asigura participarea la conducere proporţional cu contribuţia la capitalul total. În plus, Preşedintele CNAS este numit de Prim-ministru, asiguraţii neavând nicio participare la această numire, spre deosebire de Germania, unde casele de asigurări de sănătate se află sub conducerea reprezentanţilor celor care furnizează fondurile pentru sănătate, adică asiguraţii şi angajatorii lor.

Comparând cele două sisteme, german și românesc, care ar trebui să fie foarte asemănătoare, se observă diferenţe majore între calitatea serviciilor de sănătate oferite de instituţiile medicale publice din România, faţă de cele din Germania, unde conducerea caselor publice de asigurări de sănătate este aleasă de asiguraţi, ceea ce garantează independenţa lor faţă de furnizorii publici de servicii de sănătate, cu care încheie contracte în numele şi numai în interesul asiguraţilor.

Constituția menționează la Art. 34, (1) „Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”. Organizarea actuală a Sănătății se dovedeşte incapabilă să asigure acest drept constituţional, pentru că o mare parte din banii colectaţi de la populaţie şi destinaţi Sănătăţii sunt risipiţi sau pur şi simplu furaţi, aşa cum constată însăşi Guvernul României în motivarea introducerii cardului de sănătate. Instituţia care a gestionat prost şi gestionează în continuare banii Sănătăţii este CNAS, care este subordonată, în prezent, Guvernului României. În ciuda modificărilor multiple introduse din 2006 şi până acum, Legea nr. 95/2006 reglementează deficitar organizarea conducerii CNAS şi a CJAS şi aici este cauza primordială care favorizează risipa şi furtul din Sănătate.

Pachetul de bază al serviciilor medicale ar trebui negociat, aşa cum spune şi legea, de CNAS, în numele asiguraţilor, dar, întrucât CNAS este condusă, în proporţie majoritară, de către stat, în fapt, această instituţie nu apără efectiv drepturile celor pe care îi reprezintă. Astfel, în România, negocierea intereselor asiguraților este realizată între stat și stat, contrar oricărui principiu de drept. Casele publice de asigurare de sănătate sunt subordonate statului care este, în acelaşi timp, şi proprietarul principalilor furnizori de servicii de sănătate şi, tot în acelaşi timp, arbitrul care veghează la corectitudinea contractelor între furnizorii şi beneficiarii acestor servicii.

Astfel, în mod fundamental deosebit faţă de sistemul german, conducerea CNAS aparţine în România, în majoritate, reprezentanţilor statului şi nu contribuabililor majoritari la bugetul de sănătate, aşa cum ar fi normal.

Noua Republică propune introducerea unei independenţe reale a caselor publice de asigurări de sănătate şi oferirea către asiguraţi: a dreptului legitim de a determina modul în care banii lor sunt administraţi, depolitizarea CNAS și înlocuirea numirilor politice cu numiri bazate pe competenţă, introducerea votului direct al asiguraților, pentru alegerea democratică, o dată la 4 ani, a reprezentanților asiguraților în conducerea CNAS, eliminarea conflictelor de interese și a incompatibilității membrilor Adunării Reprezentanților și Consiliul de Administrație, negocierea corectă a contractelor între reprezentanții asiguraților și furnizorii de servicii și nu între stat și stat și controlul legitim, real și colectiv al contribuitorilor asupra conduceri CNAS.

Partidul Noua Republică

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/partidul-noua-republica3/noua-republica-a-depus-la-parlament-o-lege-a-restituirii-cnas-catre-asigurati