Poziţia C.P.R. faţă de sistarea finanţării spitalelor private din F.A.S.S.

BUCURESTI - 16 ianuarie 2013

Comunicat tip General in Politic, Sanatate, Social

Raportat la intenţia Guvernului României de sistare a finanţării spitalelor private din fondul de asigurări obligatorii, Confederaţia Patronatul Român emite următorul comunicat:

Poziţia C.P.R. faţă de sistarea finanţării spitalelor private din F.A.S.S.
 Este incorect ca într-un sistem în care contribuabilii majoritari sunt angajatorii şi angajaţii, să fie înlăturaţi de la actul decizional privitor la modul de utilizare a sumelor achitate de aceştia. 

Cornel IONAŞCU - Preşedinte executiv C.D.

Ne manifestăm surprinderea şi ne desolidarizăm de politica Guvernului privitoare la intenţia acestuia transmisă opiniei publice prin declaraţia Ministrului Sănătăţii, dl. Eugen Nicolăescu, de a sista finanţarea spitalelor private din Fondul de Asigurări de Sănătate.

Reamintim decidenţilor din arcul puterii că avem ca membrii instituţii din Sănătate și societăţi comerciale a căror angajaţi, în structurile acestora regăsindu-se peste 8% din forţa de muncă salarizată din România.Angajatorii, prin dispoziţia legii sunt contributori la Fondul de Asigurări de Sănătate, îndeplinind şi obligaţia de colector pentru sumele datorate în acelaşi scop de către angajaţi.

Din acest considerent, apreciem că nici o măsură ce ţine de gestiunea sumelor virate de către angajat şi angajator, de politicile de utilizare a acestora nu pot fi adoptate decât după o dezbatere publică între iniţiatorul legislativ şi contribuabil respectiv în Comisiile de Dialog Social.Este incorect ca într-un sistem în care contribuabilii majoritari sunt angajatorii şi angajaţii,să fie înlăturaţi de la actul decizional privitor la modul de utilizare a sumelor achitate de aceştia.

Facem precizarea că din date publice rezultă că spitalele, celelalte entităţi medicale cu capital privat utilizează un procent situat între 6  şi 17% din Fondul   Asigurărilor Sociale de Sănătate (Secretar de Stat dr. Raed Arafat – Mediafax).Intenţia Guvernului Român raportat la această problemă creează un grav dezechilibru şi restricţionează opţiunea contribuabilului de a utiliza sumele cu care a contribuit în scopul dorit de acesta şi în propriul beneficiu. Mai mult, aplicarea unei astfel de măsuri reprezintă o discriminare şi un act de autoritate nejustificată a decidenţilor în sensul că direcţionează pacientul contribuabil pe o latură a asistentei/prevenţiei medicale în condiţile în care unităţile publice  beneficiare de fondurile de asigurări oferă un pachet minimal, orice intervenţie suplimentară fiind taxată, uneori mai aspru decât în unităţile private.

Arătăm totodată  că, în mod eronat se acreditează ideea că fondurile de asigurări au caracterul juridic al banilor publici, în realitate aceştia sunt banii asiguraţilor dar gestionaţi de către autoritatea publică şi trebuie utilizaţi exclusiv în beneficiul contribuabililor. Mergând pe această logică, în mod evident, nu peste multă vreme se vor reconsidera de către Ministerul Sănătăţii şi contractele încheiate de către medicii de familie, deoarece, în situaţii juridice egale tratamentul trebuie să fie egal.

Ne manifestăm totodată surpinderea că într-o societate cu profunde valenţe democratice se încorsetează dreptul cetăţeanului de a-şi alege liber modalitatea în care să-şi protejeze sănătatea, căile şi mijloacele optime de a-şi redobândi sănătatea.Entităţile medicale private se comportă ca orice contribuabil român, efectuând însă un serviciu cu valoare publică, statul român având obligaţia de a le proteja de concurenţa omologilor străini, de a se opri exodul contribuabililor ce caută servicii medicale în ţări vecine. Tratarea în spitalele din străinătate include şi un important exod de capital, fapt ce ar trebui să dea de gândit Guvernului României.

Iată de ce Confederaţia Patronatul Român solicită în mod public  conducerii Ministerului Sănătăţii de a realiza o dezbatere publică  şi de a avea un dialog real cu confederaţiile patronale reprezentative ca reprezentanţi ai contribuabililor, cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, unica modalitate de a conserva drepturile fundamentale ale cetăţeanului.

Cornel IONAŞCU

Preşedinte executiv al Colegiului Director

Confederaţia PATRONATUL ROMÂN

Taguri: sanatatepoliticaspitalnicolaescu
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/patronatul-roman/pozitia-c-p-r-fata-de-sistarea-finantarii-spitalelor-private-din-f-a-s-s