Prima solutie software de eficientizare a farmaciilor independente: PharmView

BUCURESTI - 28 noiembrie 2008

Comunicat tip General in IT&C

Valoarea medie a adaosurile comerciale practicate de farmacii este in scadere constanta, ceea ce face ca unitatile independente si lanturile locale de farmacii sa fie cele mai vulnerabile din punct de vedere financiar in cazul unei crize economice la nivel national. Pentru a le ajuta sa isi eficientizeze afacerile si sa se protejeze in perioada de criza, companiile PharmEc Software si Q&Q Info Consult au lansat in data de 24 noiembrie aplicatia PharmView, primul instrument informatic de analiza si control special creat pentru retailul farmaceutic independent romanesc.

PharmView este un proiect software de Business Intelligence (BI - analiza de business) realizat in urma unui parteneriat intre PharmEc Software, liderul de piata pentru programele informatice destinate farmaciilor si Q&Q Info, Master Reseller QlikView in Romania. Aplicatia nou lansata are la baza solutia de BI - QlikView si functioneaza doar impreuna cu programul PharmEc Farmacie, utilizat la gestionarea activitatii din peste 2.000 de unitati. Dintre acestea, peste 80% sunt farmacii independente sau lanturi locale.

Avand acces rapid la informatii corecte si clare, farmacistul independent devine un manager performant si se poate concentra pe latura economico-financiara a afacerii sale. El controleaza in fiecare moment parametrii cheie ai business-ului sau: aprovizionari, vanzari sau profitabilitate. Pentru managerii lanturilor locale exista facilitati specifice de analiza si decizie, cum ar fi indicatorii de relocare a marfii intre farmacii. „Gratie pretului accesibil al acestui pachet, farmacii locale vor avea pentru prima oara acces la instrumente de business moderne, disponibile pana acum doar marilor jucatori”, a declarat Georgian Rosu, Directorul General al companiei PharmEc Software.
“Am combinat in acest proiect o platforma puternica de Business Intelligence, cu experienta noastra de consultanta in analiza de business si cu un sistem informatic bine articulat si bine receptionat in piata romaneasca. A rezultat o premiera absoluta: primul sistem de BI romanesc adresat direct entitatilor de baza ale industriei farmaceutice: unitatile individuale si lanturile locale de farmacii”, a declarat Cotiso Hanganu, Managing Partner al companiei Q&Q Info Consult.
Website-ul dedicat produsului este la adresa www.pharmview.ro.

Informatii suplimentare

Piata de retail farmaceutic: probleme de supravietuire din cauza profiturilor in scadere
Piata farmaceutica romaneasca a fost afectata de mai multe crize structurale in acest an, ce s-au transmis inclusiv asupra activitatii de retail. Dupa criza listelor de medicamente si criza preturilor la produsele farmaceutice, prabusirea pietelor financiare mondiale si nationale ameninta si activitatea farmaciilor din Romania. In contextul in care piata a devenit matura dupa mai multi ani de crestere accelerata, managerii si dirigintii farmaciilor independente au nevoie de instrumente precise de analiza si control, care sa le eficientizeze activitatea si sa le garanteze supravietuirea. PharmView preia datele din aplicatia de gestionare a farmaciei si le transforma in rapoarte grafice intuitive, ce ofera o imagine clara si „la zi” asupra activitatii din acea unitate. Avand la dispozitie informatii utile intr-o forma usor de interpretat, managerul farmaciei poate lua decizii mai bune si mai rapide si poate masura instantaneu rezultatul actiunilor sale. Printre rapoartele pe care managerul le primeste imediat accesand interfata de baza se numara: stocuri, vanzari, rotatia marfurilor, aprovizionare sau lista medicilor care au facut trimiteri la farmacia respectiva. Valoarea medie a adaosurilor comerciale practicate de farmacii este in scadere de mai multe luni, ajungand la valori mult sub media Uniunii Europene. La medicamentele vandute in cadrul programelor nationale de sanatate, profitul farmaciilor s-a tot diminuat, din cauza presiunilor la care a fost supus sistemul medical romanesc.

Cel mai nou instrument de analiza si control
In acest context, aplicatia PharmView ofera conducerii farmaciei informatii despre cele mai putin profitabile produse, despre cele care genereaza pierderi, dar si lista celor mai rentabile bunuri. Aceste date sunt foarte utile in momentul in care se trimite comanda de aprovizionare. Pierderile financiare suferite din cauza medicamentelor aflate pe lista celor compensate se recupereaza cu ajutorul produselor cu adaos bun. Tot pentru optimizarea stocurilor, aplicatia PharmView trimite automat alerte utilizatorilor atunci cand exista in depozite medicamente nevandute o perioada mare de timp, sau cand un produs profitabil este aproape de a fi epuizat. Sistemul de avertizari automate este completat cu lista medicamentelor ce se apropie de termenul de expirare si de lista compensatelor neacoperite.

Rapoartele despre produsele foarte cautate de catre pacienti, la care se poate introduce un adaos comercial convenabil, genereaza cresterea profitabilitatii farmaciei. Intr-o perioada in care exista o lipsa accentuata de lichiditati pe piata, optimizarea stocurilor pe baza informatiilor de BI contribuie la cresterea rentabilitatii pe termen lung.

„Piata de retail farmaceutic a ajuns la o stabilitate normala dupa mai multi ani succesivi de crestere. Acum este momentul cand o solutie de analiza de business poate face diferenta intre farmacii. Cei care isi vor evalua rezultatele dintr-o perspectiva manageriala corecta, vor avea toate sansele sa ramana pe piata in conditiile unei concurente tot mai acerbe, atat din partea marilor lanturi, cat si a altor jucatori locali. PharmView nu inlocuieste munca unui sef de farmacie, dar ii ofera cele mai performante instrumente de analiza si decizie”, a declarat Georgian Rosu, Directorul General al companiei PharmEc Software. Directorul General Q&Q Info Consult, Cotiso Hanganu, a adaugat: “Avem certitudinea ca vom contribui in mod direct la cresterea calitatii decizionale din farmacii, avand drept efect concret si masurabil imbunatatirea eficientei si a profitabilitatii inregistrate de unitatile care vor apela la PharmView”.

Obiectivele de vanzari PharmView
Tinta de implementari ale solutiei PharmView pentru primele sase luni din 2009 este de 500 de farmacii, ceea ce constituie o pondere de 25% din totalul unitatilor ce utilizeaza programul PharmEc Farmacie. Pana la data de 10 decembrie 2008, aplicatia va putea fi folosita gratuit in totalitatea functionalitatilor ei si fara nicio restrictie.

Piata programelor soft pentru farmacii va ajunge la patru milioane de euro
In anul 2007, valoarea totala a pietei de software pentru farmacii a fost, potrivit estimarilor PharmEc Software, de circa trei milioane de euro. Aceasta suma corespunde unui numar total de 5.000 de unitati farmaceutice active, dintre care 1.500, adica aproape 30%, sunt grupate in lanturi. Piata s-a stabilizat si se apropie de maturizare, in conditiile in care marea majoritate a farmaciilor folosesc deja o solutie software dedicata. Cota PharmEc Software pe segmentul aplicatiilor farmaceutice este de 40%, compania fiind liderul pietei inca de la infiintare, din anul 1998. Impreuna cu alti doi jucatori, piata este acoperita in proportie de peste 90%, restul reprezentand aplicatii locale, fiecare cu un numar de pana la 70 de clienti. „Principala tendinta de pe piata o constituie cresterea nevoii de servicii si de optimizare a activitatii farmaciei, in special a stocurilor, ceea ce va ridica valoarea generala a pietei software pentru farmacii la cel putin patru milioane de euro in 2008”, a adaugat Georgian Rosu.

Despre Pharmec Software
PharmEc Software este o companie romaneasca ce are ca principal domeniu de activitate dezvoltarea de solutii informatice complete pentru industria medicala si farmaceutica. De la infiintare, din anul 1998, compania a acumulat o experienta consistenta in zona de sanatate, fiind unul dintre principalii furnizori IT din acest domeniu. Sediul central al companiei este in Bucuresti. Compania numara peste 100 de angajati, avand competente in analiza, dezvoltare, implementare, suport si consultanta software.
In anul 2007, cifra de afaceri a companiei a fost de trei milioane de euro, iar pentru 2008 este preconizata o crestere pana la valoarea de patru milioane de euro. (www.pharmec.ro)

Despre Q&Q Info Consult
Q&Q Info Consult (QQinfo) este unicul Master Reseller QlikView pentru Romania si Republica Moldova, fiind infiintata in anul 2005. QQinfo si-a propus sa aduca in Romania unelte, metodologii si solutii care sa permita managerilor din Romania sa poata concura, de la egal la egal, cu manageri din oricare colt al lumii.
Accesarea informatiilor de calitate, analizarea complexa si profunda a realitatilor din interiorul si din afara companiilor, pot fi mari consumatoare de timp QQinfo are in miezul sau experienta de business, management si IT acumulata de cativa profesionisti care au activat in special in domeniul retail-ului, distributiei, farmaceuticelor, dar si in domeniul IT-ului.
Cifra de afaceri a companie in anul 2007 a fost de 300.000 euro, pentru acest an fiind prognozata o crestere peste pragul de 500.000 de euro. (www.QQinfo.ro)

Despre QlikView si QlikTech
QlikTech, liderul mondial in software asociativ de Business Intelligence, ofera solutii pentru analize si raportari sofisticate efectuate direct in memorie. Produsul de varf al companiei, QlikView, foloseste tehnologii patentate de ultima generatie pentru asocieri dinamice in memorie si pentru a imbunatati usurinta in implementarea, utilizarea si dezvoltarea sistemelor de raportare si analiza manageriala. QlikTech este o companie infiintata in Suedia, cu prezenta in SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Franta, Spania, tarile scandinave, America Latina si Orientul Indepartat si cu peste 500 de parteneri in lume. QlikView are peste 10,000 de clienti in peste 90 de tari, adaugand 3712 clienti noi in ultimele 12 luni, la o rata de 14,2 clienti noi in fiecare zi lucratoare. (www.qlikview.com)

Despre Pluriva

PharmEc Software are ca principal domeniu de activitate dezvoltarea de solutii informatice pentru intreprinderile mari si mijlocii, cu activitate complexa de distributie. Compania are o experienta consistenta in zona de healthcare, fiind unul dintre principalii furnizori de aplicatii pentru industria farmaceutica si medicii de familie. Alte domenii de expertiza sunt: planificarea resurselor intreprinderilor (ERP), sisteme de gestionare a depozitelor (WMS), analiza de business (Business Intelligence), servicii informatice personalizate pentru clienti internationali (outsourcing pentru companii din Franta, Australia, Statele Unite si Marea Britanie).

PharmEc Software este partener Microsoft, cu statutul Microsoft Gold Certified Partner.

E-mail: office@pharmview.ro; Tel. 021.408.50.40; www.pharmview.ro
bogdan.barbu@pharmec.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pharmec-software1/prima-solutie-software-de-eficientizare-a-farmaciilor-independente-pharmview