“Generația Pierdută” a Europei, o lupta pe care România o va câștiga alături de UE

BUCURESTI - 17 mai 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, Social

Platforma Europeana de Dezvoltare împreună cu Friends of Europe a organizat la Bruxelles summit-ul European Salvarea “Generației Pierdute” a Europei sub patronajul Președinției Irlandeze a Consiliului Uniunii Europene, cu sprijinul Universității Spiru Haret, TAROM și Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

La eveniment au participat dna. Androulla Vassiliou, Comisarul European pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret , dnul. Koos Richelle, Directorul General pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din Comisia Europeană, dnul. Ruairí Quinn, Ministrul Educației, Irlanda, dnul. Stefano Scarpetta, Director Adjunct pentru Forța de Muncă și Probleme Sociale al Organizației pentru Co-operare Economică și Dezvoltare, OECD. România a fost reprezentată la nivel înalt de către dna. Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstince, dna. Ramona Mănescu, Membru al Parlamentului European, dnul. Cristian Cosmin, Secretar de Stat Ministerul Tineretului și Sportului, dnul. Ovidiu Folcuț, Rector Universitatea Româno-Americană.

Summit European - Salvarea

Summit European - Salvarea "Generatiei Pierdute" a Europei

Un sondaj Gallup efectuat recent în cele mai mari șase țări din UE arată că tinerii din Europa sunt foarte pesimiști în privința viitorului, de la 66% la tinerii italieni la 28% pentru tinerii polonezi. Cifrele șomajului în rândul tinerilor din UE, la o rata medie de 23% la sfârșitul anului 2012, explică acest pesimism. Pentru a schimba această paradigmă și creșterea numărului de tineri pe piața forței de muncă, principalul mesaj transmis de cei care au luat cuvantul a fost că trebuie să existe o schimbare în cultura de învățământ din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană este în căutarea de soluții în afara de educația formală și predarea de competențe transversale, a declarat Androulia Vassiliou, Comisarul European pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret. Regândirea sistemelor de învățământ în statele membre solicită în continuare cheltuieli dar în acelasi timp vizează investiții eficiente care să aducă înapoi profituri mai mari.

Deși mulți dau vina pe criza economică pentru creșterea nivelului șomajului în rândul tinerilor, este important să se păstreze o perspectivă pe termen lung pentru sprijinirea incluziunii tinerilor pe piața forței de muncă. Deși este ușor de a discuta problema acum, în centrul atenției mass-media, agenda angajării tinerilor are nevoie de sprijin pentru a continuat chiar și în perioadele de relansare economică, a declarat Andrea Gerosa, fondator al ThinkYoung.

Această viziune pe termen lung este componenta de bază a programului UE "garanțiile pentru tineret", schema adoptată recent de Consiliul European. Șase miliarde de euro au fost deja retrase din circuitul agricol în bugetul UE 2014-2020 pentru a viza tinerii care au fost în afara pieței forței de muncă pentru cel puțin patru luni și să le ofere o șansă reală de a găsi locuri de muncă și continue educația lor.

Rolul antreprenoriatului și industriei este esențial pentru a atinge obiectivul de economisire a Europei "generație pierdută" de la o viata de șomaj și alienare de pe piețele forței de muncă. Parteneriate între instituțiile de învățământ și industrie sub formă de formare la locul de muncă, ucenicie și stagii sunt absolut esențiale pentru reducerea ratei șomajului periculos de ridicata în rândul tinerilor în UE.

Aceasta idee a fost reiterată de dna. Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. În acest sens, a fost eleborat Planul Național pentru Stimularea Angajării Tinerilor 2013, care are în vedere următoarele acțiuni: consiliere în carieră și orientarea tinerilor, în special pentru cei care au un nivel mai scăzut de calificare, prin implementarea de programe personalizate; recunoașterea competențelor obținute de către tineri prin sistemul informal sau non-formal; formare profesională prin ucenicie profesională la locul de munca și obținerea unei experiențe profesională prin stagii de lucru și a activităților de voluntariat; crearea de locuri de muncă prin punerea în aplicare a programelor privind dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor sau prin acordarea de stimulente fiscale pentru angajarea tinerilor; îmbunătățirea participării tinerilor la piața forței de muncă și de protecție socială pentru cei cu risc de sărăcie.

"În timp ce sarcina pare descurajatoare, salvarea generație pierdută este posibilă", a afirmat dna. Nela Păvăloiu, Președinte-Fondator al Platformei Europene de Dezvoltare. UE va culege beneficiile sociale și economice ale unui grup calificat și mai productiv, a tinerilor angajați, prin furnizarea unei siguranțe pentru antreprenori, oportunități de locuri de muncă, educație pentru tineri, o schimbare culturală a relației dintre educație și industrie, precum și o cultură de asumarea riscurilor.

Despre FUNDATIA VALENTE UMANE

Platforma Europeana de Dezvoltare este un demers care are drept scop sprijinirea companiilor romanesti pentru afirmarea in spatiul european, astfel incat politicile europene, partenerii din statele membre ale Uniunii Europene, institutiile europene sa tina mai bine seama de interesele economice ale Romaniei.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/platforma-europeana-de-dezvoltare/genera-ia-pierduta-a-europei-o-lupta-pe-care-romania-o-va-ca-tiga-alaturi-de-ue