Placa de baza, o componenta fragila din cadrul laptopului

BUCURESTI - 4 iulie 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in IT&C, Tehnologie

De departe, aceasta este cea mai importanta componenta din cadrul laptopului, in interiorul sau gasindu-se ansamblul de conexiuni vitale pentru ca al tau laptop sa functioneze propice.

Power Laptop Service

Power Laptop Service

Da, rolul principal pe care il indeplineste placa de baza este acela de a stabili legaturile intre toate componentele interioare ale sistemului. Ceea ce inseamna, fireste, ca restul componentelor trebuie sa fie legate intr-o anumita maniera de placa de baza sau, asa cum le place specialistilor sa spuna, de creierului device-urilor inteligente. Cum se pot realiza conexiunile? Destul de simplu. Fie prin intermediul porturilor de comunicatie, fie prin montajul direct al componentelor pe placa de baza.

Intrebuintarea principala a acestei componente este aceea de stabilire a conexiunilor. Insa, lucrurile nu sunt atat de simple, pentru ca intregul proces depinde si de versiunea procesorului. Astfel, fiecare placa de baza dispune de o serie de porturi la care pot fi legate dispozitivele din interiorul sau din exteriorul ansamblului. Cele mai uzuale sunt camerele digitale, imprimantele, tastaturile. Adaugam in aceasta categorie si modem-ul sau mouse-ul, si ele componente fara de care experienta utilizatorului nu ar mai fi completa. Avand o intrebuintare atat de importanta, placa de baza este motivul principal pentru care romanii ajung sa calce pragul unui service laptop, dupa cum afirma echipa Power Laptop.

Alte functionalitati ale placii de baza care ii sporesc popularitatea in mediul citadin? Multe la numar, incepand cu selectia de conectoare tip IDE. In fiecare astfel de conector se introduce un cablu special, cablu care devine o conexiune perfecta intre placa de baza si hard disk. Prin aceeasi metoda se realizeaza legaturile cu CD ROM-ul echipamentului. Restul functiilor pe care placa de baza le poate indeplini cu succes sunt strict relationate de componentele pe care le gasim in structura acesteia. In primul rand, exista un suport constituit pentru sustinerea microprocesorului, recunoscut sub denumirea de "chipset". Rolul pe care il detine este acela de interfata, el realizand legatura intre magistrala de date, microprocesor si restul componentelor de intrare sau de iesire.

O alta componenta care este considerata "utila" in conceptia specialistilor Power Laptop Service este simplul jumper pe care il puteti identifica pe suprafata unei placi de baza. Niciodata singur la numar, jumperul reuseste sa faca legatura intre pini, ajutand astfel utilizatorul in efectuarea diverselor modificari la interior. Sa ne gandim la momentul in care utilizatorul doreste sa modifice viteza bus-ului, ori la situatia in care este necesar sa se aleaga procedura de rescriere BIOS. Da, o eventuala schimbare de parola ori trecerea imediata la setarile din fabrica reprezinta proceduri mult mai usor de indeplinit cu ajutorul jumperilor.

Nu in ultimul rand, fiind o componenta atat de importanta in ansamblul laptopului, exista mai multe cauze pentru care placa de baza nu mai poate functiona. Fie porturile interne s-au distrus dintr-un anumit motiv, fie exista probleme la conectori, fie procesorul s-a dezlipit de pe placa. Probleme mai pot aparea si la sursele interne de alimentare, dar si in momentul in care se doreste update-ul BIOS-ului. 

Taguri: laptopservicereparatii
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/power-laptop/placa-de-baza-o-componenta-fragila-din-cadrul-laptopului