Primul studiu de Sentiment al Investitorilor din Romania

BUCURESTI - 7 martie 2008

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Prognosis.ro a finalizat primul studiu referitor la Sentimentul Investitorilor din Romania. Raportul complet, cu gafice si comentarii poate fi consultat la http://www.prognosis.ro//financeP/panelres/sinv.html

Primul studiu de Sentiment al Investitorilor din Romania

Explicit sau implicit, fiecare investitor are anumite obiective si asteptari legate de activitatea sa bursiera. De cele mai multe ori acestea se exprima prin definirea unui randament sau a profitabilitatii portofoliului. In functie de evolutia generala a pietei de capital si a indicilor bursieri aceste obiective se modifica corespunzator.
Asteptarile investitorilor privind principalii indici ai pietei de la Bucuresti (BET si BETFI) pe termen mediu si lung se mentin in continuare ridicate. Comparatia cu OMNISTOCK - studiul realizat de Prognosis.ro la sfarsitul anului trecut sugereaza ca scaderile inregistrate de la inceputul anului, de peste 20% pentru fiecare dintre cei doi indici, nu au modificat substantial optimismul investitorilor romani. Procentajul celor care se asteapta la scaderi este comparabil: numai aproximativ 5 % dintre cei intervievati - atat la cercetarea din decembrie cat si la sondajul derulat in februarie, se asteapta la valori inferioare ale acestor indici peste un an de zile fata de nivelul de referinta.
Opinia conform careia ne aflam la inceputul unei perioade prelungite de recesiune la nivel global, cu efecte grave asupra pietelor de capital, pare sa nu aiba prea multi adepti in randul investitorilor de la noi. Acestia sunt mai degraba inclinati sa considere ca ne apropiem de un epilog al trendului descendent. Daca pe termen scurt (1 luna) asteptarile majoritare sunt de continuare a scaderilor, pe orizonturi de timp mai indelungate (3 luni, 6 luni, 1 an si 2 ani) increderea investitorilor in capacitatea de crestere a indicilor este din ce in ce mai mare.
Aproximativ jumatate dintre investitorii intervievati sunt optimisti in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor investitionale la Bursa de Valori in urmatoarele 6 luni, fata de totalul celor 16 % care s-au declarat pesimisti in privinta realizarii acestor obiective.
Referitor la factorii macroeconomici care vor influenta cotatiile emitentilor de la la BVB in urmatoarele 6 luni, influenta cea mai puternica este atribuita conjucturii economice internationale (valoare medie 4.6 pe o scala de la 1 la 5). Urmeaza, la distanta destul de mare, un grup de 3 factori interni: rata cresterii economice (valoare medie 4.0), politicile economice (3.9) si deficitul/ excedentul de cont curent (3.8). Rata inflatiei si climatul politic intern sunt factori considerati a nu avea o influenta majora asupra bursei.
In general, si in pofida optimismului investitorilor, acesti factori macroeconomici sunt considerati a avea un impact negativ asupra evolutiei cotatiilor emitentilor in urmatoarele 6 luni. Deficitul de cont curent si conjunctura economica internationala sunt factorii cu impactul cel mai negativ in opinia investitorilor. Desi relativ neinfluent, climatul politic intern este considerat un factor destul de negativ, la fel si rata inflatiei.
Rata de crestere economica interna este singurul factor a carui influenta este perceputa ca fiind pozitiva.
Respondentii au fost rugati sa aleaga domeniul care va performa cel mai bine la Bursa de Valori in urmatoarele 6 luni. Sectorul financiar, care a stat la originea crizei de pe pietele internationale, a fost indicat de 40% dintre investitori ca fiind cel mai atractiv in urmatoarea jumatate de an. Urmeaza sectorul constructiilor, cu 23 % dintre respondenti considerand ca acesta va aduce cele mai importante castiguri in aceasta perioada de timp si sectorul farmaceutic, cu aproximativ 10%.
In ceea ce priveste strategiile de investitii folosite la BVB, cea mai mare parte a respondentilor (40 %) se declara interesata cu precadere de identificarea emitentilor care le pot oferi potentialul de crestere cel mai ridicat. Pentru mai mult de un sfert dintre investitori, sunt mai putin importante societatile tranzactionate, atata timp cat acestea sa afla intr-un moment favorabil de cumparare conform analizei tehnice. 20 % dintre respondenti urmaresc emitentii care le pot oferi castigurile cat mai sigure, in timp ce aproximativ 14% se orienteaza catre acei emitenti care acorda beneficii de genul dividendelor sau titlurilor gratuite.
Strategia speculatiilor pe baza analizei tehnice este favorita celor cu durata de detinere a actiunilor mai mica de 3 luni. Actiunile cu potential ridicat de crestere sunt vizate de cei care pastreaza actiunile in portofoliu 3-12 luni. Cei care in medie detin actiunile mai mult de 1 an par mai degraba interesati de beneficiile care decurg din calitatea de actionar (dividende, titluri gratuite).
O parte importanta a investitorilor realizeaza investiitii alternative activitatii bursiere la BVB. Cei mai multi (41%) detin depozite bancare purtatoare de dobanzi. Raportul complet, cu gafice si comentarii poate fi consultat la http://www.prognosis.ro//financeP/panelres/sinv.html
Profilul investitorului la Bursa de Valori Bucuresti confirma datele obtinute in studiul anterior: barbat, tanar (26-35 de ani), absolvent de studii superioare, cu venituri mai mari decat media.
Putin peste 60% dintre investitorii care au participat la acest proiect si-au inceput activitatea investitionala dupa anul 2005. 70% dintre cei intervievati tranzactioneaza de minim 2-3 ori pe luna.

Despre Prognosis.ro

Sondajul si-a propus sa investigheze viziunea de ansamblu a investitorilor fata de perspectivele generale ale pietei de capital din Romania pe termen mediu- lung. In cadrul acestui proiect au fost culese date pentru constructia indicilor de sentiment al investitorilor pe termen scurt.
Target: Investitori la Bursa de Valori Bucuresti, care au detinut actiuni la societatile de pe BVB in cursul ultimelor 12 luni.
Metoda de esantionare: Esantionare probabilistica
Marimea esantionului: 400 respondenti
Validarea si asigurarea calitatii: Eliminarea chestionarelor cu durata de completare foarte scurta, a celor cu raspunsuri “in serie”, a chestionarelor incomplete.
Metodologie: Self completed, online.
vlad.ionescu@prognosis.ro
vlad.ionescu@prognosis.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/prognosis-ro/primul-studiu-de-sentiment-al-investitorilor-din-romania