Agenția interactivă REEA a demarat un proiect de lobby pentru modificarea legii partidelor

Tirgu Mures - 14 decembrie 2012

Comunicat tip Administrativ / Management in Politic

Compania REEA a inițiat realizarea primului studiu comparativ din România privind legile de înființare a partidelor politice din diferite state europene.

"Sunt convins că putem construi cu adevărat în România, pe toate planurile, în toate domeniile de activitate. De multe ori, însă, am simțit și simțim că am putea construi mult mai mult dacă am fi lăsați să facem concurență și să dezvoltăm competița, în condiții cât mai ușoare. Mă refer acum inclusiv la competiția politică, cea care influențează de la nivel local, regional și național cam tot ce ne înconjoară", spune Dan Mașca, CEO, Reea.

De la această judecată simplă, a pornit proiectul de lobby menit să modifice legea înființării partidelor.  Acesta își propune ca, până în anul 2016, toți cei interesați de o viață mai bună în toate domeniile să poată contribui la schimbare.

Singura instituție a statului român care poate modifica legea înființării partidelor este , însă, Parlamentul. Așadar, parlamentarii vor trebui convinși în anii care vin, că sistemul de înființare a partidelor și procedura în baza cărora se desfășoară alegerile locale și parlamentare trebuie reformate. Astfel, orice cetățean cu drept de vot, alături de apropiații săi cu interese și crezuri politice comune, vor putea candida ușor, fără să fie nevoiți strângă pe căi ortodoxe sau mai puțin ortodoxe cele 25.000 de semnături necesare acestui demers.

Pentru a susține proiectul său, Dan Mașca a venit cu ideea realizării unui studiu comparativ între legile de înființare a partidelor politice din diferite state europene.  Initiațiva a fost primită cu entuziasm, acesta fiind de altfel primul studiu de acest gen realizat în România. El poate aduce argumente solide în favoarea modificării articolului 19 din Legea Partidelor .

Bogdan Dima este coordonatorul echipei care se ocupă de cercetare. El a făcut publice câteva informații incluse în studiul comparat, studiu care ar putea  ajunge sub formă de articole și analize în reviste de specialitate iar, pe viitor, ar putea fi adunate într-un volum.

Iată ce spune Bogdan Dima:

"Posibilitatea de a înfiinţa un partid exclusiv la nivel local, după o procedură specifică, distinctă de procedura înfiinţării unui partid politic la nivel naţional şi care să participe doar la alegerile locale nu se regăseşte în legislaţia statelor analizate, cu câteva excepţii:

- în Anglia, există posibilitatea înfiinţării unor “minor parties”

- în Ungaria, exista posibilitatea înfiinţării unor organizaţii de beneficiu, care au statut diferit de cel al partidelor politice și care pot participa exclusiv la alegerile locale

-în Polonia - unde nu avem de-a face cu partide politice în sens clasic, sunt comitete locale care susţin candidaţi.

În România postcomunistă, prin comparaţie cu alte state (inclusiv cu statele non-membre UE, ex-sovietice), s-a manifestat o tendinţă de îngreunare a accesului unor noi partide pe scena politică locală şi în Parlamentul ţării. Această tendinţă este evidentă când ne raportăm la creşterea (în mai multe etape) a numărului de susţinători de care este nevoie pentru a fi înregistrat un partid, precum şi a pragului electoral care trebuie atins de o formaţiune politică pentru a obţine mandate în Parlamentul României. 

Chiar şi în Rusia, ţară cu o populaţie mult mai mare decât a României, numărul minim de susţinători necesar pentru înfiinţarea unui partid politic a scăzut de la 100.000 la 40.000. În România a crescut de la 251 (în 1990) la 10.000 (în 1996) şi 25.000 (în 2003)”.

Ca un prim rezultat al acestei cercetări, puteți observa în tabelul pe care îl găsiți aici: http://blog.inmures.ro/wp-content/uploads/2012/12/TABEL_conditiideinfiintarepartide1.pdf, usurința cu care pot fi înființate organizații politice în țările occidentale și lipsa pragului electoral la alegerile locale.

Alte detalii despre inițiativa REEA și articolul scris de Dan Mașca pot fi găsite aici: http://blog.inmures.ro/2012/12/conditii-de-infiintare-a-partidelor-politice/

Despre REEA SRL

REEA este o agenție web interactivă cu o experienţă de peste zece ani pe piaţa vest-europeană, nord-americană, asiatică și australiană. În timp, REEA a reușit să dezvolte relații de succes cu agenții de publicitate și PR cu renume internațional.
Portofoliul REEA cuprinde dezvoltarea de aplicații internet şi intranet, mentenanță și hosting, servicii de identitate vizuală, dezvoltare software, copywriting, conţinut multimedia şi interactive media, design pentru print.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/reea-srl/agenia-interactiv-reea-a-demarat-un-proiect-de-lobby-pentru-modificarea-legii-partidelor