De ce aleg romanii case din lemn - o noua directie pentru constructorii romani

BUCURESTI - 4 iulie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Constructii

Observam atentia acordata in ultimul timp caselor ecologice, case construite din materiale prietenoase cu omul si mediul inconjurator, care ne ajuta sa locuim si sa traim intr-un spatiu sanatos, protejandu-ne de efectele daunatoare ale unor materiale care genereaza emisii toxice sau polueaza excesiv. Subiectul este tratat atat in mass media, cat si in cadrul conferintelor de arhitectura sau intalnirile constorilor.

Specialistii in domeniu considera ca nevoia de a construi case din lemn  a aparut in special datorita nevoii de armonie intre om si natura. Ele reflecta in special eforturile arhitectilor si sunt un rezultat al proiectarii orientate catre cresterea eficientei resurselor folosite, precum si reducerii impactului asupra mediului inconjurator si sanatatii oamenilor.
Studiile realizate in ultimii ani au evidentiat faptul ca betonul ( cimentul utilizat in construirea de locuinte si cladiri) este unul dintre cele mai nocive materiale pentru mediul inconjurator.

Analizand efectele dezastruoase pe care tehnologiile moderne le au asupra  naturii si sanatatii oamenilor, tendinta, in special a arhitectilor vizionari, este de a identifica materiale alternative ce pot constitui solutii viabile, economice, ecologice, care sa devina rapid substituente ce pot fi agreate de catre constructori.

Constructiile “naturale”, indiferent daca vorbim despre case de locuit sau cladiri cu alte destinatii, se remarca in special prin materialele utilizate. Astfel, in realizarea lor se utilizeaza  materiale naturale si anume: lemn, piatra, argila, stuf, paie, bambus sau ne-toxice, regenerabile sau reciclate (metal, panouri din lemn, anvelope uzate, etc.), spre deosebire de cladirile verzi care pot avea incluse elemente toxice (rasini, solutii de lipit chimice etc.).

Pentru ca nu ne sunt cunoscute toate aceste tehnologii, ne vom opri cu precadere asupra caselor construite din lemn.

Casele americane  sau canadiene au aparut cu multi ani in urma in tara noastra, fiind deja produse cunoscute si promovate atat de firmele de arhitectura cat si de catre marile lanturi de magazine de bricolaj de tip DIY. Astfel, sistemul constructiv este unul simplu de prezentat si de inteles: din structura de lemn de conifer, placat interior/exterior cu OSB se realizeaza un panou care se umple cu vata minerala pentru protectie termica. Din acest tip de panouri se realizeaza peretii si structura ueni case din lemn . O data ridicata structura, exteriorul se izoleaza utilizand sistem de termoizolare standard ( placare cu polistiren, plasa de armare si vopsea lavabila sau decorativa de exterior) iar interiorul se finiseaza cu placi de gips carton care se vopsesc la randul lor cu vopsea lavabila. Sistemul are marele avantaj de a oferi o casa din materiale in mare parte ecologice, foarte bine izolata termic si cu un aspect care nu difera cu nimic de aspectul caselor de beton ( cunoscuta fiind nevoia oamenilor de a locui intr-o casa care nu arata a fi din lemn).

O astfel de casa are o multime de avantaje pentru beneficiari:

- lemnul este de 6 ori mai izolant decat caramida si de 15 ori mai izolant decat betonul, ceea ce conduce la importante economii de incalzire a spatiului de locuit;

- coeficientul de conductivitate termica al unui metru patrat de perete tip "sandwich" pe structura de lemn avand 26 cm grosime este de aproximativ 0.28 W/m2K; (pentru cele mai reci climate din Romania rezistenta termica recomandata pentru peretii exteriori este de 0.33 W/m2K) Comparativ, un perete din beton, pentru a atinge aceleasi caracteristici de izolare termica ar trebui sa aiba o grosime de peste 2,5 metri.

- confortul locuintei este completat de izolarea fonica, direct proportionala in cazul constructiilor din lemn cu cea termica;

- rezistenta la cutremur: principiul de transmitere al greutatii este acelasi cu al structurilor in cadre, cu diferenta ca materialul folosit este lemnul, care este mult mai elastic comparativ cu materialele de constructii clasice. Acest fapt, impreuna cu greutatea proprie redusa permite constructiilor executate pe structura de lemn sa reziste inclusiv la seisme cu magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter;

 - lemnul permite o mare libertate arhitecturala la conceptia casei;

Casele din lemn reprezinta o solutie economica ( se construiesc la maxim jumatate din pretul unei constructii din beton) si cu o estetica deosebita. Costurile reduse permit beneficiarilor sa aleaga usor intre un apartament la bloc si o casa din lemn. Daca analizam faptul ca, la acelasi pret cu un aprtament cu 3 camere se poate construe o casa din lemn de 120mp, cu o curte frumoasa, amenajata cu o pergola din lemn spectaculoasaa, si imprejmuita cu un gard metalic decorativ, balanta va inclina clar spre a construi.

Despre SC ROLLUX SYSTEM CONSTRUCT SRL

ROLLUX CONSTRUCT este o companie romaneasca specializata in contructia de case din lemn in sistem canadian si fabricarea de:
- usi de garaj;
- rulouri exterioare;
- garduri metalice si din fier forjat;
- pergole din lemn;
- casute si foisoare din lemn;
- copertine retractabile;
- tamplarie PVC;
Beneficiem de serviciile unei echipe de profesionisti, cu experienta in activitatea desfasurata si de sprijinul unor furnizori consacrati. Avem capacitatea de a oferi produse si servicii de cea mai buna calitate, la preturi competitive.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/rollux-construct/de-ce-aleg-romanii-case-din-lemn-o-noua-directie-pentru-constructorii-romani