O sa am 18 ani...

BUCURESTI - 3 august 2006

Comunicat tip General in ONG

Ionut a crescut auzind mereu ca nu va ajunge sa-si serbeze majoratul. „ Ai HIV ! Nu ai mult de trait …» repetau toti in jurul sau. In toamna asta insa va implini 18 ani. Pe de o parte se bucura ca a depasit orice estimari, pe de alta parte se intreaba cum va fi viata lui pe mai departe. Nu de alta, dar a fost la scoala doar pana in clasa a 3-a. Atunci a stat mai mult in spital si invatatorul a zis ca nu are cum sa recupereze. Familiei i-a fost teama ca vor avea probleme cand se va afla faptul ca Ionut e infectat si de aceea nu a mai incercat sa-l reintegreze in scoala. Asa se face ca acum, desi are putere de munca si ar vrea sa-si gaseasca un serviciu pentru a aduce si el un ban in casa, nu are cum sa se angajeze pentru ca nu are nicio pregatire profesionala.

Ionut nu este singurul adolescent seropozitiv in aceasta situatie. Din datele colectate de Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) din cele 15 sectii de zi Floarea Soarelui SMILE pe care le coordoneaza in tara, 40% din cei 2.710 beneficiari nu urmeaza scoala. Neacceptati in scoli sau supra-protejati de familie, ei vor ajunge in curand la varsta de 18 ani fara a avea pregatirea profesionala care sa le permita sa se intretina singuri si, implicit, sa duca o viata sociala normala.

Pentru a-i ajuta sa invete o meserie RAA a initiat o campanie de strangere de fonduri pentru a deschide ateliere de lucru pe langa sectiile de zi. Aici vor fi realizate diverse produse de artizat sau arta care vor fi vandute, fondurile urmand a fi utilizate pentru dezvoltarea profesionala a beneficiarilor sectiilor sau a altor tineri care nu au finalizat o scoala din ratiuni sociale, precum si pentru a sustine activitatea de asistenta psiho-sociala din sectiile de zi.
Primele fonduri pentru acest proiect au fost atrase cu sprijinul unor voluntari ai sectiei din Bacau, elevi la liceul de arta din localitate, acestia realizand 17 tablouri care infrumuseteaza in prezent sediul Grupului GECAD, fiind apreciate atat de angajatii firmei cat si de vizitatori.

„La un moment dat, trebuie sa privesti catre societatea care te-a ajutat sa cresti si sa o ajuti si tu, la randul tau, sa evolueze intr-o directie fireasca. Ca organizatie, poti sa sponsorizezi un concurs de creatie, sa investesti intr-un program de dezvoltare a micilor antreprenori, sa contribui la integrarea in societate a tinerilor si adolescentilor defavorizati si multe altele. Nu trebuie decat sa iti imaginezi lumea in care ti-ar placea sa traiesti si sa vrei sa faci un pas catre realizarea ei. Implicarea in proiectul Fundatiei Romanian Angel Appeal ne aduce noua, celor care lucram in companiile din Grupul GECAD, o bucurie in plus, in fiecare zi, cand privim lumea prin ochii tinerilor pictori, voluntari RAA”, spune Iuliana Butuc-Cerchez, PR & Communication Manager in cadrul Grupului GECAD.

„Suntem increzatori in succesul acestui proiect prin care responsabilizam tinerii si le oferim posibilitatea de a deveni independenti de ajutorul oferit de stat sau de familie. In urma cu 15 ani nimeni nu le acorda speranta supravietuirii. Acum sunt deja adulti si este important pentru ei ca, in contextul in care din punct de vedere medical au sansa de a duce o viata normala timp indelungat, sa aiba si o viata profesionala. Vom lansa primul atelier la Bacau si vom incerca sa replicam proiectul in toate sectiile de zi Floarea Soarelui Smile. De exemplu, in primavara acestui an, tinerii din Resita si Bacau au realizat felicitarile de Pasti pe care companii precum Pfizer le-au oferit colaboratorilor si clientilor lor” declara dr. Silvia Asandi, director general RAA.
„Vom investi in realizarea unor produse utile, astfel incat cumparatorul sa aiba satisfactia ca a luat un obiect pe care l-ar fi cumparat oricum, ajutand in acelasi timp acesti tineri sa aiba un viitor. Este un model de responsabilitate sociala pe care in alte tari companiile il dezvolta de multi ani. Vom profita de faptul ca RAA va avea un stand la cea de-a XVI Conferinta Internationala SIDA din Toronto pentru a promova acest proiect. Speram astfel sa atragem si companii internationale care sa ne sustina” a mentionat Nicoleta Manescu, coordonatoarea retelei Sectiilor de zi Floarea Soarelui – SMILE.

Despre Romanian Angel Appeal

Romanian Angel Appeal este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1990. Prin proiectele sale, RAA acţionează pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, sociale şi psihologice a persoanele afectate de HIV/SIDA, prin servicii directe gratuite, prin programe de educaţie destinate specialiştilor din domeniu, precum şi prin campanii de informare şi prevenire.

Claudia Catana
Coordonator Relatii Publice
Romanian Angel Appeal
claudia.catana@raa.ro