Recunoastere internationala pentru Fundatia Romanian Angel Appeal

BUCURESTI - 17 mai 2005

Comunicat tip General in ONG

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) a castigat premiul de Buna Practica acordat de fundatia MedChild - Italia pentru programul Model Integrat de Prevenire a transmiterii HIV de la mama la fat.. Premiul este decernat in cadrul conferintei “Copii si tinerii din mediul urban – prioritati in educatie".

Acest premiu certifica recunoasterea internationala a experientei de peste 5 ani acumulata de Romanian Angel Appeal in derularea de programe de prevenire a transmiterii HIV de la mama la fat (PMTCT). Fundatia Romanian Angel Appeal este prima organizatie din Romania care a initiat proiecte de prevenire a transmiterii verticale a infectiei cu HIV (de la mama la fat), actionand pentru:
·Dezvoltarea si implementarea bunei practici in randul comunitatii medicale locale prin accesul la informatie si instruire
·Dezvoltarea in cadrul DSPJ a centrelor de consiliere si testare cu componenta de outreach in mediul rural si retea locala de referire catre servicii specializate, pentru educarea prin consiliere a gravidelor si asigurarea unui management eficient a cazurilor de gravide diagnosticate cu HIV
·Imbunatatirea serviciilor de ingrijire oferite persoanelor afectate de HIV/SIDA prin acordarea de asistenta psihosociala prin intermediul retelei serviciilor de zi dezvoltate de RAA in sectiile de boli infectioase (Serviciile de zi “Floarea Soarelui-Smile)
·Informarea si educarea populatiei generale cu privire la riscurile transmiterii HIV si masurile de prevenire

Primul proiect a fost implementat in perioada 2000-2002 a fost proiectul “Educatie si Prevenire in Transmiterea Infectiei HIV de la Mama la Copil in judetul Constanta”. Programul a fost finantat de Fundatia Franco Moschino (Italia), Regione Piemonte (Italia), Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation (SUA), Universitatea Padova - Departamentul de Pediatrie (Italia), Universitatea Torino - Departamentul de Pediatrie (Italia), Delegatia Comunitatii Europene si UNICEF. Proiectul a avut trei componente: educatie, prevenire (11.423 femei gravide din judetul Constanta au fost testate si consiliate cu privire la riscul infectarii cu HIV si riscul transmiterii virusului la copil, in caz de infectie) si instruire (cursurile, organizate in cadrul a 4 sesiuni de informare, au deservit un numar de 410 profesionisti in domeniu).

Modelul a fost replicat ulterior in judeţul Giurgiu cu finantare de la fundatia “Parteneri pentru Viata”. “ Model Integrat de Prevenire si Ingrijire HIV/SIDA”, s-a derulat in perioada septembrie 2002 – aprilie 2005, avand ca beneficiari 2.166 de femei gravide si 325 de copii/adolescenti seropozitivi. De asemenea, 287 cadre medicale au urmat cursuri de educatie medicala continua in regim rezidential sau la distanta (www.hivability.ro).

Experienta dobandita in acest tip de interventie a stat la baza parteneriatului incheiat de Romanian Angel Appeal cu Ministerului Sanatatii pentru replicarea modelulului integrat de prevenire a transmiterii HIV de la mama la fat si in alte judete cu finantarea Fondului Global de Combatere a HIV, TBC si Malariei (Dambovita, Bacau, Brasov, Bucuresti, Galati, Suceava, Timis, Cluj, Sibiu, Braila, Caras Severin, Olt, Prahova, Hunedoara, Constanta, Dolj si Bihor). RAA a devenit astfel cea mai importanta organizatie care deruleaza programe PMTCT in Romania. In perioada octombrie 2004 – aprilie 2005, in cadrul acestui parteneriat au fost consiliate si testate HIV 19.567 de femei gravide. Dintre acestea, 9.239 in centrele de consiliere si testare, iar 10.328 chiar inainte de nastere, prin test rapid.

MedChild (http://www.medchild.org) este o fundatie care actioneaza in tarile din Uniunea Europeana (inclusiv cele in curs de aderare), cele din Nordul Africii si cele din Orientul Mijlociu.

Despre Romanian Angel Appeal

Romanian Angel Appeal este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1990. Prin proiectele sale, RAA acţionează pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, sociale şi psihologice a persoanele afectate de HIV/SIDA, prin servicii directe gratuite, prin programe de educaţie destinate specialiştilor din domeniu, precum şi prin campanii de informare şi prevenire.

RAA îşi axează în prezent activitatea pe oferirea de servicii multidisciplinare de asistenţă şi suport pentru copiii infectaţi HIV şi familiile acestora, fiind în acest moment una din cele mai importante organizaţii neguvernamentale ce oferă servicii directe copiilor şi familiilor afectate de HIV/SIDA. Proiectele naţionale şi internaţionale deservesc mai mult de 3,500 de copiii, ceea ce implică peste 30,000 de consultaţii pe an, fiind susţinute de 89 de medici, asistenţi sociali şi psihologi.

RAA are o experienţă substanţială în dezvoltarea cu succes a proiectelor naţionale, în localizarea modelelor de bună practică şi în implementarea acestora pe baza expertizei logistice acumulate. Aceasta capacitate de management şi implementare a proiectelor a atras suportul pe termen lung al unor agenţii si a permis RAA să menţină un portofoliu extins de proiecte, implicând şi activităţi de pionierat.

Claudia Catana
Coordonator Relatii Publice
Mobil: 072125224
claudia.catana@raa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romanian-angel-appeal/recunoastere-internationala-pentru-fundatia-romanian-angel-appeal