Copiii refugiaţilor din România sărbătoresc Ziua Mondială a Refugiatului

BUCURESTI - 20 iunie 2008

Comunicat tip General in ONG

20 Iunie - Ziua Mondială a Refugiatului.
Salvaţi Copiii sprijină copii refugiaţi din România să se exprime prin artă cu prilejul acestei zile, invitându-i să-şi expună creaţiile în cadrul unui bazar, organizat în zilele de 20 şi 21 iunie, la Green Hours de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Organizaţia Femeilor Refugiate din România.

Copiii refugiaţilor din România sărbătoresc Ziua Mondială a Refugiatului

Bucureşti, 20 iun. 2008

20 Iunie - Ziua Mondială a Refugiatului.

20 dintre copiii refugiaţi din România, cuprinşi în programele educaţionale şi sociale ale Salvaţi Copiii au realizat tablouri, bijuterii, jucării, lumânări, obiecte decorative pentru bazarul oriental şi african de la Green Hours. Totodată, ei sunt invitaţi să participe la spectacolul de dansuri şi costume tradiţionale şi să guste din mâncărurile asiatice şi africane, expuse la Green Hours. Tot vineri, Salvaţi Copiii sărbătoreşte această zi în Parcul Cişmigiu alături de copiii refugiaţilor.

Potrivit statisticilor Oficiului Român pentru Imigrări, din anul 1991 şi până în iulie 2007 aproximativ 16.000 de străini au solicitat azil în România, dintre care 2723 au primit o formă de protecţie. La sfârşitul lunii iunie a anului trecut un număr de 810 străini figurau printre beneficiarii unei protecţii oferite de statul român. Dintre aceştia 261 sunt copii.

Începând cu anul 1998, Organizaţia Salvaţi Copiii implementează proiectul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, privind copiii refugiaţi, solicitanţi de azil şi separaţi în România. Prin acest proiect, copiii refugiaţi sunt ajutaţi să se adapteze la o altă lume, la o altă cultură şi să se integreze în societatea românească. Un rol esenţial în procesul integrării îl constituie atât activităţile educative, cât şi cele recreative care permit afirmarea propriei lor identităţi, a valorilor culturale, dar şi lărgirea propriului orizont prin cunoaşterea şi adaptarea la realitatea românească.

“De-a lungul anilor Salvaţi Copiii a asistat, în cadrul programului „Integrarea copiilor refugiaţi şi separaţi în societatea românească”, aproximativ 950 de copii refugiaţi şi 400 de părinţi provenind din ţări precum: Irak, Somalia, Iran, Afganistan, Turcia, Fosta Iugoslavie, Congo Brazaville, Rusia, Albania”, declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii.

În prezent, Salvaţi Copiii continuă să sprijine şi să monitorizeze integrarea copiilor refugiaţi în sistemul românesc de învăţământ, să le asigure acestor copii rechizitele şcolare necesare participării lor la şcoală în aceleaşi condiţii ca şi copiii români şi îi pregăteşte suplimentar pentru a recupera cunoştinţele necesare oricărui copil integrat în sistemul românesc de învăţământ. În acelaşi timp, copiii refugiaţi de vârstă preşcolară

care frecventează grădiniţa beneficiază de rechizite şi de plata alocaţiei zilnice de hrană. De asemenea, sunt organizate activităţi recreative cu copiii români, vizite la muzee, teatre, precum şi tabere.

Contact:

Sorina BUZATU, coordonator Comunicare sorina.buzatu@salvaticopiii.ro

Lavinia VARODI, consilier social Program Copii Refugiati
Tel: 316.61.77

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează de 18 ani drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 100 de ţări. Salvaţi Copiii România este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii străzii, copiii refugiaţi, copiii din comunităţile dezavantajate, copiii cu dizabilităţi etc., lucrând cu copiii si familiile acestora pentru îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi şi crearea unor planuri de viitor. Anual, in programele sale sunt implicaţi peste 30.000 de copii. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii.
Pentru mai multe informaţii despre programele Salvati Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, avand statut de utilitate publica, activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. Este membra a International Save the Children Alliance, care este cea mai mare organizatie independenta din lume, de promovare a drepturilor copiilor, are 27 de membri si desfasoara programe in peste 100 de tari. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.

Tel: 316.61.77, mobil 0740.991.648

rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/copiii-refugiatilor-din-romania-sarbatoresc-ziua-mondiala-a-refugiatului