Costurile „ascunse” ale educaţiei, o problemă semnalată de elevi în cadrul Celei mai mari lecţii din lume, organizate de Salvaţi Copiii

BUCURESTI - 30 aprilie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Starea dezastruoasă a sălilor de clasă, în care tencuiala se desprinde, costurile “ascunse” ale educaţiei sau kilometrii parcurşi până la şcoală de copiii din mediul rural sunt câteva dintre problemele semnalate de cei 60.000 de elevi care au luat parte la Cea mai mare lecţie din lume, organizată de Salvaţi Copiii România.

Elevii români s-au alăturat astfel celor 15 milioane de colegi din lume, în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie 2010, într-un efort comun de a atrage atenţia asupra importanţei de a asigura accesul nediscriminat la educaţie. În următoarea perioadă, reprezentanţii Guiness Book vor anunţa dacă s-a stabilit un nou record mondial pentru Cea mai mare lecţie din lume.

În cadrul lecţiei, elevii din România au făcut un diagnostic al sistemului românesc de educaţie din perspectiva lor şi au formulat problemele cu care ei se confruntă. În perioada următoare, Salvaţi Copiii România va centraliza toate neregulile semnalate, pentru a le prezenta factorilor de decizie.

Camelia Potec, campioana olimpică medaliată cu aur la Jocurile Olimpide din 2004, s-a alăturat copiilor de la Şcoala 197 din Bucuresti, încurajându-i pe elevi ca, indiferent de drumul professional pe care îl vor alege, să acorde prioritate învăţăturii. “Eu am fost norocoasă să am parte de o educaţie foarte bună şi consider că, alături de sănătate, educaţia este cea mai importantă. Mi-a făcut plăcere să asist la Lecţia pentru toţi.”, a spus, la final, Camelia Potec. Elevii de la Jean Monnet au avut-o ca invitat special pe Dana Războiu, care a vorbit despre rolul pe care l-a avut educaţia în viaţa şi în cariera sa, dar şi despre educaţia văzută din perspectiva sa de părinte.

Reprezentanţii Salvati Copiii au constatat că, în foarte multe cazuri, situaţia financiară precară a familiei împiedică accesul copiilor la educaţie. Cu toate că legea stipulează clar gratuitatea învăţământului de stat, în realitate există multe costuri “ascunse”, pe care familia trebuie să le suporte (manuale, caiete, cretă, material de laborator, renovarea claselor, plata agenţilor de pază etc.). Principala cauză a existenţei acestor costuri “ascunse” o reprezintă subfinanţarea sistemului de învăţământ. Întrucât aceste costuri afectează grav egalitatea de şanse a copiilor care provin din familii defavorizate, Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat României eliminarea acestora şi asigurarea gratuităţii şi obligativităţii învăţământului. În România, peste 350.000 de copii cu vârste între 0 si 14 ani sunt afectaţi de sărăcie, indică un studiu din 2009 al Bancii Mondiale şi Unicef.

Statisticile arată că în ţara noastră, 70.000 de copii sunt nevoiţi să muncească* în loc să înveţe şi doar un sfert din copiii din mediul rural ajung să urmeze liceul**. În acelaşi timp, fenomenul abandonului şcolar ia proporţii îngrijorătoare, rata acestuia triplându-se între anii 2000 şi 2007 (de la 0.6% în anul şcolar 2000/2001 la 1,9% în anul 2007/2008), conform Raportului asupra Sistemului naţional de învăţământ publicat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Lecţia pentru Toţi a avut loc în peste 350 de grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee şi scoli speciale din 160 de localităţi din România.



Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Mihaela Manole şi Roxana Paraschiv, Coordonatori Proiect Salvaţi Copiii România
Tel.: (021) 311 75 96/ 0724 86 00 67
E-mail: mihaela_manole@salvaticopiii.ro, roxana.paraschiv@salvaticopiii.ro

Campania Globala pentru Educatie este un eveniment derulat la nivel mondial sub egida Global Campaign for Education – o coalitie din care fac parte asociatii de caritate, sindicate si grupuri de cetateni din intreaga lume.

Campania Globala pentru Educatie urmareste, pe plan international, indeplinirea Obiectivelor Educatiei pentru Toti (Education for All- EFA) stabilite la Dakar, in anul 2000 de 180 de tari ale lumii, intre care si Romania.

Incepand cu anul 2001 organizatia Salvati Copiii coordoneaza anual, la nivel national, actiunile din cadrul Campaniei Globale pentru Educatie urmarind, alaturi de ceilalti membri ai Coalitiei, progresul inregistrat prin reglementari nationale si cooperare internationala de guvernele statelor semnatare ale Conventiei de la Dakar in vederea realizarii celor 6 Obiective EFA: (1) extinderea educatiei prescolare; (2) asigurarea invatamantului obligatoriu gratuit pentru toti copiii; (3) promovarea educatiei continue si a invatarii abilitatilor de viata pentru tineri si adulti; (4) cresterea ratei de alfabetizare a adultilor cu 50% la nivel global; (5) atingerea paritatii de gen pana in 2005 si (6) cresterea calitatii in educatie.




Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 ţări. Anual peste 30.000 de copii sunt implicaţi în programele organizaţiei. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii România vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Salvati Copiii Romania, Intrarea Stefan Furtuna, Nr. 3, Sector 1, Bucuresti;
Persoana de contact: Magda Gradinaru, Coordonator Comunicare, magda.gradinaru@salvaticopiii.ro, +40 729 168 955
mihaela_manole@salvaticopiii.ro;roxana.paraschiv@s

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/costurile-ascunse-ale-educatiei-o-problema-semnalata-de-elevi-in-cadrul-celei-mai-mari-lectii-din-lume-organizate-de-salvati-copiii