In 2015, 56 de milioane de copii nu vor merge la scoala

BUCURESTI - 21 ianuarie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In cadrul Campaniei Globale pentru Educatie, a fost lansat Raportul Global de Monitorizare a Obiectivelor Educatiei pentru Toti 2010, cu titlul „Reaching the marginalized”. Raportul analizeaza motivele pentru care atat de multi copii continua sa nu aiba acces la educatie si modul in care inegalitatile sociale – precum saracia, apartenenta etnica, conflictele armate, pozitionarea geografica, limba vorbita si sexul – joaca un rol esential, deseori in dezavantajul copiilor. Raportul concluzioneaza ca prioritatea in politicile guvernamentale trebuie acordata combaterii excluziunii sociale.

In 2015, 56 de milioane de copii nu vor merge la scoala

Raportul atrage atentia ca progresele realizate la nivel global pentru indeplinirea obiectivului de a oferi acces la educatie obligatorie si gratuita pentru toti copiii sunt lente. In 2007, in lume se inregistrau 72 de milioane de copii nescolarizati iar daca lucrurile continua in acelasi ritm, in 2015 - anul limita pentru indeplinirea obiectivelor Educatie pentru Toti - vor mai exista inca 56 de milioane de copii care nu vor merge la scoala.

Raportul estimeaza ca pentru indeplinirea acestor obiective este nevoie de 17 miliarde dolari US, ceea ce reprezinta doar 2% din fondurile cheltuite pentru salvarea de la faliment a 4 mari banci din Marea Britanie si S.U.A.

In ceea ce priveste Romania, raportul evidentiaza problema scolarizarii copiilor cu dizabilitati, a caror rata de includere in invatamant este de doar 58%, comparativ cu cea de peste 90% inregistrata in randul copiilor cu varste intre 7 si 15 ani. Documentul mai prezinta faptul ca 30% dintre copiii romi din tara noastra urmeaza mai putin de patru clase, subliniind ca rata saraciei in randul acestei etnii este de aproape trei ori mai mare decat media nationala.

Initiata in 1999, Campania Globala pentru Educatie a reunit organizatii din peste 100 de tari, care militeaza pentru ca autoritatile sa-si respecte promisiunile de a asigura tuturor persoanelor accesul la educatie publica gratuita si de calitate.

Alaturi de Campania Globala pentru Educatie, la nivel global Salvati Copiii International deruleaza si campania „Rescrie Viitorul”, al carei obiectiv este de a oferi acces la educatie copiilor din zonele afectate de conflict armat. Prin aceasta campanie, in decurs de trei ani organizatia internationala a ajutat 10 milioane de copii sa primeasca o educatie mai buna, iar alti un milion de copii au fost inscrisi la scoala, ceea ce echivaleaza cu deschiderea a doua noi scoli in fiecare zi.

In Romania, atat Campania Globala pentru Educatie, cat si „Rescrie Viitorul” sunt coordonate de Salvati Copiii Romania, fiind axate, in fiecare an, pe aspectele prioritare ale educatiei, cum ar fi: programele „A doua sansa”, reducerea abandonului scolar, reducerea analfabetismului functional, promovarea accesului la educatie al persoanelor cu dizabilitati si al copiilor refugiati din Romania. De asemenea, prin activitatile sale de advocacy, Salvati Copiii Romania atrage constant atentia autoritatilor asupra necesitatii de a acorda sprijin pentru accesul la educatie al copiilor din zonele afectate de conflict armat.

In acest an, Campania Globala pentru Educatie va debuta in Romania in luna martie, prin actiuni care se vor derula in scoli si care vor fi axate pe evaluarea costurilor suportate anual de parinti in vederea scolarizarii copiilor.

Raportul a fost intocmit de UNESCO si a fost lansat pe data de 19 ianuarie 2010, la New York, in prezenta Secretarului General al ONU, Ban Ki-Moon si a Directorului General al UNESCO, Irina Bokova si este disponibil in versiune integrala si scurta la adresa http://www.unesco.org/en/efareport/reports/2010-marginalization/

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro


Mihaela Manole, Coordonator Proiect Salvati Copiii Romania, (021) 311 75 96
mihaela_manole@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/in-2015-56-de-milioane-de-copii-nu-vor-merge-la-scoala