Proiectare arhitectura: Certificatul de Urbanism

BUCURESTI - 21 martie 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design, Constructii, Imobiliare

Inainte sa va ganditi la alegerea modelului de casa si proiectarea arhitecturii constructiei, biroul de arhitectura CUB Architecture va recomanda sa va concentrati atentia pe achizitia terenului, si sa nu omiteti elemente precum obtinerea Certificatului de Urbanism, inainte sa semnati contractul de vanzare-cumparare.
Certificatul de Urbanism se obtine de la Primaria de care apartine terenul si are rolul de a reglementa conditiile urbanistice si juridice pentru constructia unui imobil. Se specifica actele si documentele necesare, precum avize si acorduri dar si studii de specialitate ca parte integranta a documentatiei tehnice de autorizare.

Proiecte de vile si pensiuni - Arhitect Gabriel Raicu

Primii pasi in constructia unei locuinte noi sunt alegerea terenului pe care va fi construita casa si alegerea modelului de casa potrivit pentru terenul ales dar si realizarea proiectelor de arhitectura. Alegerea terenului este importanta pentru ca, in functie de conditiile sau restrictiile pe care acesta le impune, se va putea realiza modelul de casa ales sau vor fi necesare si modificari si ajustari.

Arhitect Gabriel Raicu

Semnificatia indicilor din certificatul de urbanism

Cei mai importanti indici de urbanism sunt:

- P.O.T. – procent de ocupare a terenului – acest indice specifica suprafata maxima construita la sol, respectiv amprenta cladirii, in raport cu dimensiunea totala a terenului. Procentul de ocupare a terenului se calculeaza ca raport intre Aria Construita la sol si Aria Terenului, inmultit cu 100: AC/AT x 100.

- C.U.T. – coeficientul de utilizare a terenului – de cele mai multe ori acest coeficient reprezinta numarul de nivele admise ale constructiei, daca este vorba de proiectare case cu mansarda sau case cu etaj, iar in general se refera la cat de mult se poate construi pe un teren. Pentru calcularea acestui coeficient, se ia in considerare doar suprafata construita desfasurata supraterana.

- Hmaxim – inaltimea maxima admisa a constructiei de care se va tine cont in realizarea proiectelor de case. Acest indice este restrictiv mai ales in zonele protejate dar si in zonele adiacente aeroporturilor sau in zonele in care exista un caracter rezidential sau in apropierea monumentelor.

- Retragerile minime impuse sunt in general de doua feluri: impuse prin Regulamentul de Urbanism, daca acesta exista si este validat de Primaria de care apartine respectivul teren sau impuse prin Codul Civil. Retragerile minime impuse trebuie respectate pentru a se putea obtine Autorizatia de Constructie si Receptia Lucrarilor executate.

Prin Certificatul de Urbanism se mai pot solicita studii de specialitate in cadrul proiectului de arhitectura: studiul geotehnic, ridicare topografica, expertize de rezistenta, studii de impact, etc. Aceste studii si analize sunt realizate de persoane si firme autorizate.

Pentru zonele urbane se pot solicita verificari de proiecte atestate M.L.P.A.T, facute de verificatori de specialitate pentru fiecare categorie de cerinta de calitate / verificare, pentru fiecare proiect in parte.

Se poate demara etapa de proiectare a casei fara Certificatul de Urbanism ?

Chiar daca nu s-a obtinut Certificatul de Urbanism, se poate trece la etapele urmatoare, precum studiul de proiect si realizarea proiectelor de arhitectura dar demersurile vor fi in dezavantajul beneficiarului. Arhitectul va tine cont in propunerile pe care le face de situatiile cele mai defavorabile, ca sa evite astfel modificari majore la tema de proiectare, ce pot interveni odata cu obtinerea Certificatului de Urbanism. De aceea, va recomandam ca, in paralel cu studiile de proiectare, sa obtineti Certificatul de Urbanism de la Primaria de care apartine terenul.

Despre Sc Cub Arhitecture Srl

CUB Architecture este partenerul de care aveti nevoie pentru construirea unui imobil modern si elegant, confortabil si economic. Fie ca doriti sa construiti o locuinta, o casa de vacanta sau o vila, o constructie industriala sau o cladire de birouri, arhitectii si inginerii nostri va asigura servicii complete de proiectare si consultanta pe durata executiei.

Cu biroul de arhitectura CUB Architecture veti beneficia de servicii de proiectare arhitectura la costuri corecte dar si de solutii de optimizare a bugetului alocat constructiei, pentru ca noi eficientizam spatiul de care dispuneti, estimam corect materialele necesare si va oferim solutiile optime pentru realizarea cladirii.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-cub-arhitecture-srl/proiectare-arhitectura-certificatul-de-urbanism