Celebrarea Agriculturii Moderne: A+ Expo 2024 Marchează un Nou Capitol

BUCURESTI - 22 februarie 2024

Comunicat tip General in Agricultura

Agro-Est Muntenia, lider în domeniul distribuției de inputuri agricole și promotor al inovației în agricultura românească, a avut onoarea de a organiza A+ Expo pe 12 februarie 2024, la Globalworth, București. Evenimentul, care a reprezentat un punct de întâlnire între tradiție și inovație, a fost dedicat explorării viitorului agriculturii în contextul provocărilor globale și al schimbărilor climatice.

A+EXPO

A+EXPO

Agro-Est Muntenia, lider în domeniul distribuției de inputuri agricole și promotor al inovației în agricultura românească, a avut onoarea de a organiza A+ Expo pe 12 februarie 2024, la Globalworth, București. Evenimentul, care a reprezentat un punct de întâlnire între tradiție și inovație, a fost dedicat explorării viitorului agriculturii în contextul provocărilor globale și al schimbărilor climatice.

 

Subiectele cele mai importante din domeniul agriculturii

A+ Expo 2024 a început la ora 15:00, oferind până la ora 19:30 o serie de prezentări cheie și dezbateri pe teme actuale în agricultura națională, dar și internațională. Găzduit de Ovidiu Ghinea, realizatorul emisiunii „Agricultura la raport" de pe Agro TV, evenimentul a oferit o platformă de dialog valoros între experții invitați pe scenă și invitați.

Deschiderea oficială a fost realizată de Ovidiu Ghinea, un nume de referință în domeniul agricol, care a pus accent pe importanța informației și a colaborării în abordarea provocărilor și oportunităților anului 2024. Evenimentul a fost structurat pe mai multe panouri de discuție, fiecare concentrându-se pe aspecte vitale ale sectorului agricol.

 

Resursele Agriculturii: O privire amănunțită

Primul panel, dedicat resurselor agriculturii, a fost deschis de Florin Constantin, Fondator și General Manager la AGXecutive, care a abordat problema acută a deficitului de resurse umane în agro, în special a inginerilor agricoli și mecanici. Discuțiile au continuat cu Bogdan Nichisoiu, Manager de analiză financiară și risc la COFACE România, care a oferit o analiză detaliată asupra riscurilor și oportunităților financiare pentru anul 2024, subliniind principalele cauze ale dificultăților financiare întâmpinate de fermieri.

 

Inovații Tehnologice și Schimbările Climatice

Panelul despre resursele tehnologice și inovațiile în condițiile schimbărilor climatice a adunat experți internaționali precum Beny Varon, Manager Comercial Humintech Germania, Juan Manuel Guijarro, Manager Internațional de vânzări Cropbioscience Spania, Francesc Soro, Manager pentru export Plymag Spania și Emeric Desjeux, European Business Developer Action Pin Franța.

Prezentările, desfășurate în limba engleză și traduse pentru audiența largă, au scos în evidență angajamentul și inovația în domeniu, prezentând tehnologii revoluționare de la acizi humici la tehnologii bazate pe fitohormoni și soluții ecologice adaptate noilor realități climatice. Această sesiune a subliniat importanța adaptării continue și a colaborării internaționale în fața provocărilor impuse de schimbările climatice, consolidând poziția A+Expo ca platformă de referință pentru progresul și inovația în agricultura românească și europeană.

 

Tendințele Agriculturii: De la Trading la Agricultura Digitală

Sesiunea despre tendințele agriculturii a oferit perspective valoroase asupra pieței cerealelor, inovațiilor tehnologice în domeniul pesticidelor și digitalizării în agricultură. Gabriel Razi, fondator Agrobrane, a discutat despre dinamica pieței cerealelor, urmat de o sesiune intensă despre inovații tehnologice, care au abordat provocările și soluțiile în domeniul pesticidelor în contextul Green Deal. Aceste prezentări au fost realizate de Jean Ionescu, Country Leader Corteva, România și Republica Moldova; Gabriela Dragoș, Product Marketing Manager Syngenta, România și Republica Moldova; Gabriela Vila, Director General ADAMA România și Republica Moldova, și Cătălin Viziru, Director de Marketing FMC România și Republica Moldova.

Unul dintre subiectele cheie abordate a vizat Programul SUD, inițiativă a Uniunii Europene recent suspendată. Discuțiile s-au concentrat pe viabilitatea și sustenabilitatea reluării acestui program în contextul fermelor europene și românești, evaluând potențialul său de a contribui la dezvoltarea durabilă a agriculturii în perioada următoare.

„Bineînțeles că ce s-a întâmplat în Parlamentul European de a amâna implementarea acestei politici. Poate că vocea noastră a fost auzită în final, fără a omite și fără a nu lua în considerare faptul că trebuie să ne conducem activitatea agricolă sustenabil în continuare și să respectăm bunele practici agricole. Avem nevoie de ele și este foate important ca ceea ce se va întâmpla de acum încolo, ca întâlnirile care vor avea loc pentru o nouă versiune a ei să fie în așa fel încât să asculte vocea fermierilor, dar și a celorlalte părți implicate în acest proces, care sunt producătorii de semințe, de produse de protecție a plantelor, îngrășăminte, univeristăți și cercetători.” spune Gabriela Vila, Director General ADAMA România.

„Cred că într-adevăr vine în ajutorul fermierilor această decizie. Dacă este să ne uităm în viitor, dacă va relua, sau dacă se va relua discuția, probabil că da. Dar cu anumite modificări în ceea ce privește consumul de pesticide pe hectar. Și aici vine în defavoarea fermierului, care este obligat să producă mai puțin. Cu siguranță va avea un impact în activitatea pe care o desfășoară. Și cred că, în primul rând, baza de calcul este, mult spus, eronată, dar poate mai trebuie gândită puțin. Pentru că consumul de produse de protecție a plantelor este mult diferit față de alte țări din Uniunea Europeană.[…] Cu siguranță sunt elemente acolo privind sustenabilitatea pe care trebuie să le luăm în considerare și cred că inovația în direcția aceasta va merge.” a declarat Gabriela Dragoș, Product Marketing Manager Syngenta, România și Republica Moldova.

„Într-o lume normală, cele două măsuri se pot aplica. Dar în contextul mondial actual, cred că mânarea este cea mai bună decizie pentru cele două GAIEC-uri ad literam să spunem. Franța deja pune presiune foarte mare, Germania la fel, Polonia... toate țările europene practic lucrează la această schimbare ale celor două GAIEC-uri. Și vă spun o altă opinie. Astăzi mondial suntem cam 7,5 miliarde, peste 30 de ani vom fi 9,5 – 9,7 miliarde. Adică va trebui să producem pe același teren mult, mult mai mult. Lumea nu își va permite să aibe terenuri agricole nelucrate. Din contră, lumea, vrem nu vrem, va fi obligată să producă mai mult pentru explozia demografică.” - Jean Ionescu, Country Leader Corteva, România și Republica Moldova.

„Nu ar avea rost să mai avem aceași propunere, chiar dacă ar mai veni într-un alt context peste un an sau doi ani de zile. Este drept că există anumite lucruri care au fost cumva gândite spre a îmbunătăți, spre a ne îndrepta către o agricultură mai durabilă sau mai sustenabilă, dar în același timp este adevărat că s-au și luat decizii mult pe bază politică și mai puțin pe bază tehnică. Așadar, înainate de a se gândi o nouă structură a strategiei SUR, cred că ar trebui făcut un minim studiu de impact, așa cum la noi în țară a fost realizată de către USAMV București în urmă cu aproximativ doi ani de zile și exact atunci ne-am dat seama că aproape nimic din ceea ce se referea la reducerea impactului consumului de pesticide și îngrășăminte nu se poate aplica în România uniform cu celelalte țări, pentru că, pe lângă că noi consumăm doar 30% din media Uniunii Europene de produse de protecție a plantelor, suntem și pe ultimul loc în Europa, conform studiului respectiv, la consum de macroelemente, azot, fosfor și potasiu.” - Cătălin Viziru, Director de Marketing FMC România și Republica Moldova.

Digitalizarea în agricultură a fost adusă în prim-plan de Tomas Brzobohaty, Head of Partnerships Clever Farm, evidențiind lansarea platformei în România ca un pas major în optimizarea gestionării fermelor.Evenimentul nu s-a limitat doar la discuții și prezentări.

15 ani de Agro-Est Muntenia

Evenimentul a fost încheiat cu un discurs care a marcat cei 15 ani de activitate pe care Agro-Est Muntenia i-a avut pe terenurile agricole din România și alături de fermieri, reiterând dedicarea companiei pentru progresul agriculturii românești. Constantin Zevedei, Director General Agro-Est Muntenia și Ionea Petrea, Director Comercial Agro-Est Muntenia au deschis ultimul moment de Key Notes povestind despre parcursul lor în cadrul companiei și provocările întâlnite de-a lungul timpului în teren.

Discursul de încheiere a fost ținut de Mihai Răzvan Moraru, Acționar și Fondator Agro-Est Muntenia: „Cred că cel mai greu moment din viața dumneavoastră a fost primul an, corect? Primul an în care v-ați făcut dumneavoastră un plan și ați spus Domnule, vreau să fiu fermier, antreprenor în agricultură. Prima recoltă. Primul tractor. Prima arendă. Primul contract. Prima vânzare. Cred că acelea au fost cele mai grele, cel puțin așa a fost la mine. După care anii au trecut... văd în sală fermieri pe care îi știu de mulți ani și știu că drumul ăsta de la 0 la 1 a fost cel mai complicat și pentru mine ca și pentru dumneavoastră. După care încep provocările cu anul I, II... nici nu mai simțiți anii. [...]”

Momentul culminant al serii a fost reprezentat de două concerte, unul ținut de trupa Vunk, iar al doilea de Damian & Brothers.

 

Mulțumiri și Apreciere Tuturor participanților

Agro-Est Muntenia le mulțumește tuturor participanților, speakerilor, și partenerilor care au contribuit la succesul A+ Expo 2024. Prezența și angajamentul lor au fost esențiale pentru realizarea unei platforme de schimb de idei, experiențe și cele mai bune practici în agricultură.

Află mai multe despre Agro-Est Muntenia aici: https://agroest.ro/

Vezi mai multe detalii despre A+EXPO aici: https://expo.agroest.ro/

Despre Younger SRL

Înființată în anul 2009, compania Agro-Est Muntenia a devenit un distribuitor important în piața de inputuri agricole. Acoperim la nivel regional, prin echipa de vânzări - Divizia Ferme toată zona de sud, sud-est și sud-vest a României, iar prin colaboratorii distribuitori, acoperim la nivel național distribuția produselor pe care le comercializăm în exclusivitate.
Astăzi, Agro-Est Muntenia comercializează întreg portofoliul de inputuri necesar fermierilor: produse de protecție a plantelor, îngrășăminte granulate, fertilizanți foliari, tratament semințe, biostimulatori, adjuvanți, inhibitori și reglatori de creștere, biocide, raticide, pentru toate culturile agricole și toate problemele tehnologice.
Începând cu anul 2011, Agro-Est Muntenia reprezintă în România companii europene de succes, precum Omex Agrifluids UK, Hortifeeds Direct UK, Plymag SL Spania, Intracrop UK, SDP Franța, având în portofoliu, în exclusivitate, fertilizanți foliari, produse cu un conținut ridicat de acizi humici sau/si de aminoacizi, biostimulatori, adjuvanți.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/agro-est-muntenia/celebrarea-agriculturii-moderne-a-expo-2024-marcheaza-un-nou-capitol