Cum pot firmele concura onest în cadrul achiziţiilor publice fără a da mită corupţilor?

BUCURESTI - 24 mai 2014

Comunicat tip General in Politic

Concurența fără mită, poate fi realizată în România de către firmele private, prin instrumentele deja existente ale statului de drept, respectiv prevederile Constituției și Legii aferente accesului la informațiile de interes public

Cum pot firmele concura onest în cadrul achiziţiilor publice fără a da mită corupţilor?

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, în cadrul vizitei sale în România, pe 21 mai 2014 a declarat: „Corupția e o altă formă a tiraniei. Cetățenii au dreptul să știe că firmele lor pot să concureze fără să dea mită”.

Concurența fără mită va putea fi realizată în România atunci când firmele private, vor utiliza corect și complet instrumentele deja existente ale statului de drept, respectiv prevederile Constituției și a Legii aferente accesului la informațiile de interes public, care vor putea stopa semnificativ corupția și risipa din banii publici, respectiv:

- Constituția României, care garantează cetățenilor dreptul la informație, conform Art. 31 (2): „Autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice”.

- Legea nr. 544/2001, care garantează cetățenilor, deci inclusiv și firmelor pivate, accesul la informații de interes public, conform Art. 11^1: “Orice autoritate contractantă, astfel cum este definită prin lege, are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate, în condiţiile prevăzute la Art. 7, contractele de achiziţii publice”.

În acest scop, am elaborat un ghid practic prin care agentții economici pot concura fără să dea mită în cadrul achizițiilor publice, care se rezumă la trei etape, în care firmele private: i) depun o ofertă de produse sau servicii, corect transmisă, la un pret competitiv și conformă calitativ; ii) solicită informaţii de interes public despre preţul achiziţiilor publice derulate după depunerea ofertei sale; iii) sesizează Curtea de Conturi privind încălcarea principiilor de eficiență a utilizării fondurilor publice, atunci când oferta sa a fost respinsă abuziv.

Astfel, în loc de mită, criteriul principal în achizițiile publice poate fi prețul cel mai mic și calitatea conformă.

Acest Ghid poate fi accesat de aici http://www.tody.ro/document/2014-05-24-Ghid-practic-nr-3-Cum-pot-firmele-concura-onest-in-cadrul-achizitiilor-publice-fara-a-da-mita-coruptilor-pdf

Argumentația juridică a acestui Ghid a fost confirmată de Ministerul Justiției prin răspunsul emis la întrebările pe care, în calitate de senator, le-am adresat Ministrului Justiției, detalii aici http://www.tody.ro/document/2014-03-31-Raspuns-la-Intrebare-25-catre-Ministerul-Justitie-interpretare-Legea-544

Mita, licitaţiile trucate, risipa şi frauda legate de banii publici se vor reduce mult atunci când firmele interesate vor conştientiza că au dreptul și instrumentele legale de a-şi adjudeca onest accesul la banii publici, atunci când oferta lor este competitivă și conformă calitativ.

Prin acest mod proactiv de acțiune al firmelor private, libera concurenţă, garantată cetățenilor prin Constituție și Legile țării, va fi astfel respectată, procesul de achiziţie publică va fi deplin transparent, iar risipa și furtul din banii publici vor putea fi amendate și diminuate preventiv.

Achizitorii publici care primesc mită pentru atribuirea ilegală a contractelor publice și care, astfel, fură și risipesc banii publici, vor suporta rigorile legii cu dovezi obținute legal, care, prin aplicarea acestui ghid, vor putea servi ca probe în instanță.

Salvarea banilor publici din mâna corupților și canalizarea acestora către operatorii economici onești, integri și eficienți, depinde de numărul cât mai mare de întreprinzători care vor aplica în continuu acest ghid.

Astfel, controlul corectitudinii achiziţiilor publice, se poate exercita preventiv, dar şi ulterior achiziţiei publice, prin aplicarea de către mii de firme private a instrumentelor oferite de statul de drept pentru controlul achiziţiilor publice, şi nu doar de către organismele statului, insuficient motivate şi, de multe ori, ele însele corupte.

Senator Valeriu Todiraşcu - Partidul Noua Republică

detalii activitate parlamentară: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/cum-pot-firmele-concura-onest-in-cadrul-achizitiilor-publice-fara-a-da-mita-coruptilor