Proiect de modicare a Legii Partidelor Politice depus la senat

BUCURESTI - 22 octombrie 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Politic

În vizor sunt principiile separării puterilor, traseismul politic, “baronizarea” liderilor politici, lipsa promovării după merit, lipsa comportamentului integru privind conflictul de interese și incompatibilitatea.

Proiect de modicare a Legii Partidelor Politice depus la senat

Menţinerea în subdezvoltare și sărăcie a populației este determinată, în mare parte, de slaba calitate a clasei politice care, la rândul ei, este rezultatul unor prevederi legale prea permisive, unele în contradicție flagrantă cu spiritul prevederilor constituționale.

Constituţia României, la Art.8 (2) si Art.40 (2) cere imperativ partidelor politice să respecte “principiile democraţiei” și prevede că “respectarea principiilor statului de drept” este obligatorie pentru toate partidele politice.

Aceste prevederi din Constituție nu-și regăsesc echivalentul în actuala lege a partidelor politice care, ne fiind obligatorii a fi incluse în statutele partidelor politice, deturnându-se astfel activitatea partidelor politice dinspre interesul public, spre cel personal sau de grup.

Aşa au apărut fenomene politice profund negative ca traseismul politic, “baronizarea” liderilor politici, lipsa promovării după merit, lipsa comportamentului integru privind conflictul de interese și incompatibilitatea dintre funcţiile deţinute în partid şi în stat sau funcţiile multiple deţinute în partide. Asftel, politicienii au ajuns să reprezinte mai mult interesele lor, atât în partid cât şi în administrația țării.

Conform Art.1 și Art. 2 din legea partidelor politice, acestea sunt “asociaţii cu caracter politic ale cetăţenilor români cu drept de vot” şi “contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea ulterioară a autorităţilor publice”. Este evident că organizarea societăţii, în ansamblu, depinde direct de calitatea sau lipsa acesteia în interiorul partidelor politice.

Societatea civilă, presa și întreg electoratul României îşi proclamă, în mod justificat, nemulţumirea faţă de actuala clasă politică şi această nemulţumire face ca foarte mulți dintre cetăţenii ţării să nu mai vină la vot.

Este imperativ necesară modificarea legii partidelor politice astfel încât să se poată produce o altfel de clasă politică, capabilă să le ofere cetățenilor un trai mai bun.

În calitate de senator, am depus la parlamentul României un proiect de modificare a actualei Legi a Partidelor Politice, detalii aici http://www.tody.ro/document/2013-10-23-Senator-Valeriu-Todirascu-propunere-legislativa-modificarea-legii-partidelor, care își propune să ofere soluții pentru problemele descrise mai sus:

- Asigurarea dreptului de asociere al cetățenilor ar trebui să beneficieze de o relaxare a condițiilor de înființare a unui partid nou cu un număr de cel puţin 1.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, față de cele 25.000 de semnături prevăzute în legea actală.

- Respectarea principiilor democratice, a statului de drept și a separării puterilor vor putea fi respectate cu mai mare rigoare prin votarea de către congresele partidelor a celor trei puteri din partide - executivă, deliberativă și jurisdicțională, astfel încât organizarea partidelor să reprezinte un model la scară mai mică a principiilor separării puterilor în stat, înainte ca partidele politice să ajungă să guverneze România pe aceleași principii.

- Diminuarea fenomenului “baronilor” din filiale și de la centru ar putea fi realizată prin reevaluarea anuală a activității structurii partidului, pentru ca aceştia să nu devină o frână în dezvoltarea democratică a partidelor politice.

- Creșterea integrității membrilor de partid ar trebui realizată prin extinderea atribuțiilor comisiilor de arbitraj ale partidelor, care să funcţioneze şi drept comisii de integritate, cu rol de validare a oricăror candidați ai partidului inclusiv din punct de vedere al integrităţii celor propuşi, respectiv al lipsei incompatibilităților și conflictului de interese, atât pentru alegerile interne din partid, cât și pentru alegerile externe partidului, locale și naționale.

- Diminuarea fenomenelor traseismului politic și tranzacționării colegiilor, cât și creșterea transparenței și a meritocrației din partidele politice, ar putea fi realizată prin desemnarea candidaților partidului la viitoarele alegeri cu cel puţin un an înaintea scrutinului în cauză, dintre cei ce au o vechime de minim 1 an în partid, iar lista completă a candidaților desemnați ar trebui publicată pe internet.

 

Senator Valeriu Todiraşcu

facebook: https://www.facebook.com/VTodirascu

detalii activitate parlamentară: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/proiect-de-modicare-a-legii-partidelor-politice-depus-la-senat