Sistemul educational informatizat din Romania (SEI) a devenit un model pentru celelalte tari ale lumii

BUCURESTI - 25 octombrie 2007

Comunicat tip General in IT&C

Expertiza romaneasca in educatia asistata de calculator - caz de succes la Conferinta Europeana de eLearning Lisabona 2007

In perioada 15 - 16 octombrie 2007, Portugalia a gazduit Conferinta Europeana de eLearning Lisabona 2007, organizata sub inaltul patronaj al Comisiei Europene si al Guvernului Portugaliei. Evenimentul surprinde cele mai actuale subiecte din domeniul eLearning-ului la nivel european, adresandu-se cu precadere factorilor de decizie din mediul politic, managerilor de resurse umane, oficialitatilor si managerilor din domeniul educational, profesorilor si expertilor in eLearning.

Avand ca tema generala „Delivering on the Lisbon Agenda”, evenimentul a reunit nume de marca din lumea europeana a eLearning-ului. Cu aceasta ocazie, domnul profesor Radu Jugureanu, Directorul Departamentului AeL eContent din cadrul companiei SIVECO Romania, a sustinut prezentarea cu titlul „Nationwide Implementation of the IT-Based Educational System in Romania, a Success Story”.

„Prezenta SIVECO Romania in cadrul sesiunilor stiintifice ale acestei prestigioase conferinte dovedeste ca notorietatea Proiectului SEI si a solutiei de eLearning AeL a depasit de mult granitele tarii, iar invitatia speciala venita din partea Comitetului Știintific ne onoreaza”, a declarat Radu Jugureanu, Directorul Departamentului AeL eContent din cadrul SIVECO Romania.

Proiectul SEI a debutat in anul 2001, avand ca principal obiectiv sustinerea procesului didactic in invatamantul preuniversitar cu ajutorul sistemelor informatice. In cadrul acestui program, au fost instruiti peste 75 000 de profesori, iar 3 milioane de elevi din peste 4800 de scoli si licee din Romania beneficiaza de 1700 de lectii multimedia ce acopera 14 materii.

Prezentarea proiectului SEI s-a alaturat celorlalte dezbaterile din cadrul conferintei, axate pe analizarea rolului eLearning-ului in contextul schimbarilor majore care vizeaza Europa in urmatorii ani. Tematica a abordat subiecte din sfera: eInclusion, Reproducerea Cunoasterii, Invatarea Informala, Comunitati, Abilitati, Calitate & Evaluare. Dintre vorbitorii conferintei, necesita mentionarea personalitati precum Luis Filipe, Presedintele Fundatiei Portugheze pentru promovarea TIC, José Vieira da Silva, Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Pedro Silva Pereira, Ministru pentru Presedentie, Maruja Gutierrez – Diaz, Director al Directiei Generale Educatie si Cultura, Inovare si Politici Transversale din cadrul Comisiei Europene, Laurentino Dias, Secretar de Stat pentru Tineret si Sport, Valter Lemos, Secretar de Stat pentru Educatie, Mariano Gago, Ministrul Stiintelor, Tehnologiei si Invatamantului Superior.

„In multe state europene, solutiile alternative la sistemul clasic de invatamant castiga tot mai multa increderea profesorilor, a elevilor si a societatii in general. Aceasta intrucat traim intr-o societate a cunoasterii, acolo unde elevii nu mai trebuie sa memoreze si sa reproduca exact informatia ci, in primul rand, sa o inteleaga. eLearning-ul este o perspectiva noua a educatiei, a relatiei dintre profesor si elev, in ultima instanta, a profesorului si a elevului. Programul SEI derulat in Romania nu a inlocuit si nici nu va inlocui vreodata cartea – el a adus insa sansa participarii in mod creativ la procesul de instruire pentru toti cei implicati”, declara domnul profesor Jugureanu.

In Romania, nevoia de forta de munca educata, capabila sa utilizeze noile tehnologii si sa se adapteze rapid la un mediu in permanenta schimbare a adus un climat deosebit de favorabil dezvoltarii solutiilor de eLearning. AeL, solutia de eLearning creata de SIVECO Romania, urmareste tocmai transformarea procesului didactic clasic intr-o activitate interactiva si atractiva, usor de parcurs, ce conduce la o implicare mai mare din partea elevilor si la o asimilare mai rapida si de durata a cunostintelor.

In viitor, utilizarea solutiilor de eLearning va deveni, la nivel european, o componenta obligatorie de dezvoltare la nivelul societatii. Prin proiectul SEI, SIVECO Romania isi propune sa contribuie la formarea unor viitoare generatii creative, familiarizate cu tehnologia si cu schimbarea, cu reactie de raspuns rapida la acestea.

„Evolutia tehnologica va reconstrui scoala, la nivel mondial, iar eLearning-ul va permite, in cele din urma, accesul liber si egal, pentru copiii din toate tarile lumii, la educatie si cultura”, concluzioneaza profesorul Radu Jugureanu, Directorul Departamentului AeL eContent din cadrul SIVECO Romania

Despre SEI

Sistemul Educational Informatizat a fost initiat de Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei in primavara anului 2001.
Programul SEI de reforma a invatamantului sprijina obiectivele reformei invatamantului fiind conform cu strategia eEurope elaborata de Comunitatea Europeana. De asemenea este parte integranta a initiativei europene eLearning.
Programul SEI este un program complex, de lunga durata, antrenand numeroase resurse umane si materiale.

Despre AEL

Sistem integrat care asista profesorii, elevii si pe ceilalti participanti la procesul de invatamant, AEL este coloana vertebrala a aplicatiilor software dezvoltate in cadrul programului de informatizare a scolii romanesti. Sistemul AEL a fost ales de MEC ca platforma pentru continutul educational dezvoltat in cadrul SEI, dar este un produs ale carui functii educationale sunt utile oricarei forme de
invatamant: universitar sau destinat formarii si perfectionarii profesionale a angajatilor.
Sistemul AEL este construit pe baza principiilor educative moderne, care se conformeaza celor trei faze succesive care definesc in general procesul de cunoastere: obtinerea de cunostinte de baza, dezvoltarea gandirii tactice, dezvoltarea gandirii strategice.
Suportul didactic oferit pentru predare include ghiduri interactive, exercitii, simulari, rezolvare de probleme, jocuri educative. Sistemul se bazeaza pe un centru de cunostinte electronic, bazat pe manuale, prezentate in forma electronica si cu un continut care depaseste prezentarea textuala obisnuita. De asemenea contine si alte materiale, in forme de prezentare variate, inclusiv o varietate de continut multimedia (demonstratii video, documentare, prezentari pas cu pas, animatii). Sistemul isi propune sa integreze atat aplicatii elementare (cum ar fi programe de invatare de tastare) cat si utilitare de birotica, simulatoare complexe in diferite domenii si altele.
Sistemul ofera de asemenea facilitati in domeniul evaluarii elevilor si asistenta pentru gestiune si monitorizarea performantelor si activitatii la nivel de unitate scolara si chiar cadru didactic.

Despre SIVECO Romania

Despre SIVECO Romania

Infiintata la inceputul anului 1992, SIVECO Romania SA este liderul caselor de software din Romania, asigurand o mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Europa, Orientul Mijlociu si Statele Unite ale Americii. Intre actionarii SIVECO Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V.

Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente EAS, documentManagement, Business Inteligence, eLearning, eHealth, eGovernment, eAgriculture, eCustoms si eBusiness atat pentru piata locala cat si pentru cea internationala. De asemenea, compania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.

In prezent, solutiile SIVECO sunt utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari. 550 dintre acesti beneficiari sunt localizati in in Romania si includ atat institutii publice importante - Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe, Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Autoritatea Nationala a Vamilor - cat si companii private de referinta - PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau, Tiriac Air, Med Life, Com Auto Meridian, Carpatair Timisoara, URSUS Breweries etc.

SIVECO Romania SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 in lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care il efectueaza si dezvolta parteneriate solide cu cele mai mari companii de software si hardware din lume (Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft etc).

Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din Romania (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP) si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei - EITA si Information Society Technologies Advisory Group -ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact, WEF Transparency si PACI (Partnership Against Corruption Intiative).

De-a lungul celor 15 ani de existenta, compania a dobandit o solida reputatie internationala. Astfel, SIVECO Romania este prima companie din Romania care a primit Premiul I la Mondialele IT (WSIS), obtinand un numar record de nominalizari la concursul ICT Prizes organizat anual de catre Consiliul European pentru Stiinte Aplicate, Tehnologie si Inginerie (Euro-CASE). Proiectele sale in domeniul educational au primit aprecierea de 'Best Practice' din partea Comisiei Europene si 'Honourable Mention' la eEurope Awards for eGovernment, fiind totodata considerate de catre Asociatia Internationala de Project Management (IPMA) intre cele mai importante realizari mondiale in domeniul managementului de proiecte.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.advancedElearning.com.

SIVECO ROMANIA SA
Bd. Maresal Averescu 8-10
Corp Stefan Odobleja
Sector 1, cod 011455
Tel: +4 031 8055422, 021 3181201
Fax: +40 (21) 3181202
marketing@siveco.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/sistemul-educational-informatizat-din-romania-sei-a-devenit-un-model-pentru-celelalte-tari-ale-lumii