BitDefender a alcătuit top 10 malefic pentru semestrul I 2005 40.000 de viruşi noi au apărut în această perioadă

BUCURESTI - 7 iulie 2005

Comunicat tip General in IT&C

În Topul 10 malefic pentru România al primei jumătăţi a anului 2005, viruşii “sezonieri” – respectiv acei viruşi care au o creştere puternică în anumite perioade de timp, datorită unor evenimente sau situaţii particulare - se luptă pentru primele locuri cu viruşii consacraţi. Astfel, în primele 5 locuri se află Antiman.A şi Lovegate.V, care, în numai două luni, au reuşit să provoace peste 12% din numărul total de cazuri de infectări.

Pe parcursul a şase luni, scriitorii de viruşi au produs aproximativ 40.000 de noi aplicaţii maliţioase, cu 160% mai mulţi decât în întreg anul 2004 şi de cinci ori mai mulţi decât în 2003. În afara numărului lor extrem de mare, se observă tendinţa folosirii viruşilor pentru a obţine un profit direct, fie din vânzarea către spammeri a adreselor de mail colectate din calculatoarele infectate, fie din obţinerea de informaţii secrete.

Antiman.A, prima variantă a virusului românesc antimanele, a rămas mai puternic decât următoarele 7 variante ale sale. “Aceasta este perioada lui de maximă dezvoltare, subiectele abordate fiind foarte atrăgătoare pentru publicul său ţintă din România. În luna iunie se afla încă în creştere, însă ne aşteptăm la o scădere treptată a numărului infectărilor în următoarea perioadă”, a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender Chief Technical Officer.

Provocând mai mult de un sfert din infectările raportate, Netsky.P a rămas pe primul loc al topului. “Succesul lui Netsky se bazează atât pe calităţile sale tehnice, cât şi pe tehnici de inginerie socială foarte bine puse la punct.

Mesajul pare să fi ajuns la destinatar din greşeală, include menţiunea că a fost scanat de un produs antivirus, iar ataşamentul are nume atrăgătoare, dându-se drept cărţi în format electronic, albume ale unor artişti la modă, imagini cu conţinut pornografic ale unor celebrităţi etc. Extensia .exe este pusă după extensia normală a fişierului, deci, mai puţin vizibilă”, a continuat Bogdan Dumitru.

Zafi.D, deţinătorul locului 2 în topul semestrului 1, se menţine pe primele locuri încă din luna decembrie a anului 2004, când a fost lansat. O explicaţie a evoluţiei sale este faptul că e-mailurile prin care se răspândeşte sunt personalizate pentru fiecare ţară în care se trimite, fiind scrise în nouă limbi, inclusiv română.

“Dacă la începutul anului, viruşii de pe primele locuri aveau un avans foarte mic faţă de restul plutonului, acum există clar un lider, Netsky.P, care conduce cu peste 25% din numărul infectărilor raportate, urmat fiind la mare distanţă de Zafi.D şi de o altă variantă, Netsky, D” a încheiat Bogdan Dumitru.

Nume virus Procent din total infectări
Win32.Netsky.P@mm 25.6
Win32.Zafi.D@mm 14.69
Win32.NetSky.D@mm 10.56
Win32.Lovgate.V@mm 8.77
Win32.Antiman.A@mm 3.96
Win32.Worm.Mytob.BI 3.38
Win32.Netsky.B@mm 2.96
Win32.Worm.Mytob.Q 2.9
Win32.NetSky.Q@mm 2.72
Win32.Zafi.B@mm 2.52

Despre SOFTWIN

Despre BitDefender™ / SOFTWIN
BitDefender oferă soluţii de securitate pentru satisfacerea nevoilor mediului IT actual, oferind administrarea eficientă a ameninţărilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali şi corporate în mai mult de 100 de ţări. SOFTWIN este una din cele mai inovative companii din regiune, fiind singura din Europa de Est care, în ultimii 4 ani, a reuşit să câştige „IST Prize”, numit de organizatori premiul Nobel pentru înaltă tehnologie. Premiul a fost acordat de Comisia Europeană şi 14 academii naţionale europene pentru inovaţia şi potenţialul de piaţă al tehnologiei BitDefender. Metoda revoluţionară de interceptare a viruşilor este certificată de către cele mai prestigioase laboratoare de testare din lume: ICSA Labs, CheckMark, CheckVir, TuV şi Virus Bulletin. BitDefender este considerat de laboratoarele de testare din Vest ca fiind produsul cu cea mai mare viteză de reacţie din lume.

SOFTWIN este o companie cu capital integral românesc a cărei principală activitate o reprezintă dezvoltarea şi furnizarea de soluţii şi servicii complexe din domeniul IT&C. Înfiinţată în 1990, SOFTWIN are o echipă de peste 650 de specialişti. Compania exportă produsele şi serviciile sale pe 6 continente. 35% din cifra de afaceri este realizată în România, unde SOFTWIN, se poziţionează ca o firma de IT de consultanţă, oferind clienţilor săi soluţii software pentru problemele complexe de afaceri.

SOFTWIN SRL
Str. Fabrica de Glucoza nr. 5, sector 2, Bucuresti
tel: (021) 233.07.80
pr@softwin.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/softwin/bitdefender-a-alcatuit-top-10-malefic-pentru-semestrul-i-200540-000-de-virusi-noi-au-aparut-in-aceasta-perioada