Jocul si jucaria

BUCURESTI - 10 aprilie 2015

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, Retail

Aceste doua notiuni, ”jocul” si ”jucaria”sunt strans legate de segmentul copilariei. Jocul este apanajul varstei fericite, lipsita de griji, dar in care fiinta umana se pregateste pentru viata, pentru interactiunea sociala, pentru succesele si insuccesele vietii de adult.

            Pregatirea pentru lume si viata a copilului presupune nu doar o alimentatie potrivita, un mediu de viata stabil si dragoste din partea parintilor, ci si o joaca potrivita nivelului sau de varsta, jucarii care sa-l stimuleze in dezvoltarea sa holistica.

            Alegerea unei jucarii potrivite favorizeaza dezvoltarea sa ca individ. Stimularea abilitatilor practice, stimularea vorbirii, a vointei, a gandirii creative ii va deschide calea spre creativitate si inovatie in viata de adolescent si adult. Citind aceste randuri multi dintre dvs. veti avea un zambet sceptic in coltul gurii! Multi vor crede ca o banala jucarie nu-i va influenta viitorul copilului decat daca ii produce leziuni sau il vor supune unor traume. Nimic mai neadevarat! Orice jucarie si orice experienta de viata este o achizitie pentru copil, este un bun castigat in dezvoltarea sa ulterioara.

            Sa concretizam cele afirmate mai sus pentru a fi mai expliciti pentru parintii sceptici. In mare voga sunt acum tabletele cu jocuri pentru copii. Nimic mai adevarat, dar sa evidentiem efectele jocurilor electronice pentru copiii de pana la 10 ani. Jucandu-se singuri nu comunica, implicit nu isi exerseaza vocabularul activ. Manevrarea repetata a butoanelor le dezvolta abilitatea unor degete, iar nu a mainii in intregime. Mentinerea atentiei concentrate si a privirii pe ecran va conduce incet spre imbolnavirea ochilor. Sa privim prin comparatie  efectele produse de jucarii sau jocuri care nu implica elementul computer. Copilul este pus in situatia de a manipula obiecte de dimensiuni diferite, in functie de varsta, iar acest lucru ii dezvolta abilitati de utilizare a degetelor, a palmelor, a bratelor. Copilul jucandu-se in grup sau in pereche verbalizeaza, iar in acest context isi exerseaza vocabularul, comunica idei, impartaseste sentimente cu ceilalti. Cele mai multe dintre jocurile noi ii stimuleaza creativitatea, memoria, atentia voluntara fara a-l forta sa se concentreze vizual intr-un spatiu relativ redus(ecranul computerului sau al tabletei). Miscarea in timpul jocului, spiritul de echipa, bucuria reusitei, ordonarea jucariilor sau ale elementelor ce o compun dupa utilizare il determina sa fie riguros, ordonat, atent.

            Acestea fiind spuse, imi permit sa va sugerez cateva jucarii cu adevarat potrivite pentru stimularea dezvoltarii copiilor din multe puncte de vedere, la orice varsta. Aceste jucarii la care vom face referire si multe altele pot fi vazute si achizitionate on line de pe nichiduta.ro

            Pentru copiii de peste 4 ani, jocul “Minimartienii-culori si proprietati” dezvolta atentia voluntara, imaginatia si rapiditatea in luarea unor decizii. Jocul “Cumulo”  dezvolta creativitatea, comunicarea si socializarea cu adultul sau copilul in conditii de joc. Prin acest joc ei reusesc sa realizeze creativ forme diferite, isi dezvolta imaginatia reproductiva si creatoare.

            Pentru copiii de 3-5ani sunt foarte potrivite jocurile care presupun compunerea intregului din forme si culori diferite. In acest scop va sugeram jocurile “Mozaic din lemn”, “Joc flori colorate”, “Joc de memorie-Piratul” si multe alte jocuri din aceeasi gama pe care le puteti achizitiona de pe nichiduta.ro.

            Pentru elevii din clasa pregatitoare sau clasa I sunt cateva jocuri prin care acestia exerseaza in context de joc numeratia, exerseaza adunari si scaderi in limitele 1-10 sau 1-20 intr-o forma atractiva. Dintre jocurile de acest tip va recomandam”Joc de matematica Lumina”, “Cand pisica nu-i acasa” sau “Capul plin de numere”, etc.

            O alta categorie de jocuri cu care se pot juca unul sau mai multi copii sunt jocurile tip lotto sau tip memory. Prin aceste jocuri copiii au ca sarcina sa identifice elemente identice ale unor obiecte reprezentate pe cartoane, pe placute de joc sau in anumite spatii incastrate in lemn. Spiritul de observatie, manipularea obiectelor, retentia unor elemente semnificative ale elementelor de joc sunt cele care produc bucurie si satisfactia reusitei.

            Jocul si jucaria, aceste doua notiuni sunt cele prin care puiul de om ia contact cu realitatea, cunoaste, exerseaza, creeaza, gandeste, se bucura si creste armonios dezvoltandu-se pentru viata.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/solution-srl/jocul-si-jucaria