Produs românesc de inteligență artificială, pus în slujba viticultorilor

Cluj - Napoca - 19 iulie 2023

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare, Tehnologie, Agricultura

Cultivatorii de struguri din România pot beneficia gratuit de un serviciu inovator, bazat pe inteligență artificială, care poate monitoriza și preveni bolile viței de vie, creat de o echipă de cercetători din Cluj. GrapeGuard folosește drone și algoritmi inteligenți de procesare a imaginilor, venind în sprijinul viticultorilor români interesați să detecteze la timp bolile viței de vie, care pot afecta până la 70-80% din producția de vin dintr-un an. Echipa de cercetători caută să colaboreze cu crescătorii de viță de vie, oferind gratuit aceste servicii în schimbul ideilor și sugestiilor de îmbunătățire, astfel încât produsul să devină cât mai util.

Bolile majore la vițele de vie includ mucegaiul, mucegaiul cenușiu și putregaiul negru, care afectează vița de vie în diferite faze ale maturității sale. Detectarea acestor boli se face în mod tradițional prin inspecție vizuală, un proces care poate fi ineficient și costisitor.

Echipa românească de la RoboticsAI propune o abordare diferită, folosind drone pentru a surprinde imagini din diferite perspective, pentru a evalua starea viței de vie. Această tehnologie, sprijinită de algoritmi speciali dezvoltați în cadrul companiei, poate detecta semnele timpurii ale bolilor și poate furniza informații în timp real despre starea viilor pe scară largă.

O dronă GrapeGuard scanând vița de vie pentru a detecta potențiale boli Credit: GrapeGuard

„Am colaborat cu experți în domeniul viticulturii și vinului, pentru a dezvolta o soluție de inteligență artificială foarte performantă, capabilă să recunoască semnele bolii din imagini digitale. Acum, ne dorim să colaborăm cu fermieri interesați, astfel încât ca serviciul nostru să fie cât mai performant și adaptat condițiilor din România”.

Levente Tamas, coordonatorul echipei RoboticsAI

Tot cu ajutorul algoritmilor inteligenți, imaginile obținute din diverse unghiuri și de la diverse înălțimi pot fi combinate pentru a obține o „hartă” a viței de vie, care permite monitorizarea bolilor. Astfel, GrapeGuard poate monitoriza cu acuratețe vița de vie indiferent de condițiile meteorologice sau de teren.

Viticultorii interesați de soluția românească de combatere a bolilor viței de vie pot deja să o folosească. În acest fel, cultivatorii de viță de vie pot să își optimizeze munca, să-și simplifice rutina zilnică și să reducă pierderile semnificative cauzate de problemele de sănătate ale viței de vie.

Pentru a beneficia gratuit de serviciul GrapeGuard, viticultorii pot lua legătura cu echipa prin intermediul site-ului RoboticsAI.

GrapeGuard beneficiază de o subvenție în valoare de 170.000 €. din partea Islandei, a Liechtensteinului și a Norvegiei prin intermediul granturilor SEE și norvegiene. Obiectivul al GrapeGuard este de a dezvolta, testa și valida soluția de monitorizare a viței de vie împreună cu fermierii.

Despre RoboticsAI

Robotics AI cercetează soluții pentru a reduce volumul de muncă al oamenilor și pentru a fi mai spori eficiența costurilor pentru logistică și industrie, facilitând tehnologii care îmbunătățesc siguranța muncii și, în cele din urmă, conduc la condiții de viață mai bune. Prin soluția oferită viticultorilor români, RoboticsAI contribuie activ la atingerea Obiectivului 8 de Dezvoltare Durabilă al Organizației Națiunilor Unite, referitor la "Muncă decentă și creștere economică".

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/stiinta-si-comunicare/produs-romanesc-de-inteligenta-artificiala-pus-in-slujba-viticultorilor