Nicotina din tigara electronica nu provoaca aceeasi dependenta

BUCURESTI - 10 mai 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Stiinta / Cercetare, Tehnologie, Farmaceutic

Exista sanse ca nicotina din tigara electronica sa nu provoace atat de multa dependenta ca si tigarile clasice, cel putin asa sustine un cercetator din Wellington.

tigara electronica nr1

tigara electronica nr1

 Alege tigari electronice de calitate! 

www.tigaraelectronica-nr1.ro

Exista sanse ca aburitorii de tigari electronice sa fie mai putin dependenti de nicotina decat fumatorii de tigari clasice. Nicotina care se gaseste in tigara electronica este extrasa din planta de tutun. Potrivit Dr. Katie Brennan, de la Scoala de Psihologie din cadrul Universitatii Victoria, ale carui interese de cercetare includ caracteristicile farmacologice si comportamentale ale dependentei de droguri, exista sanse ca dependenta se fie accentuata in tigarile clasice si de alte substante prezente, ale caror caracteristici inca nu sunt cunoscute. Daca se dovedeste adevarat acest lucru, este foarte posibil ca aburitorii de tigari electronice sa fie mai putin dependenti de nicotina.

Nicotina este un compus care se gaseste natural in planta de tutun. Cu toate acestea, nicotina este una dintre cele 4000 de substante prezente in tigara clasica, care a fost analizata. Dr. Katie Brennan a constatat ca nicotina nu este atat de vinovata de dependenta precum se crede.

Nicotina ajunge la creier in 7-10 secunde dupa ce a fost inhalat fumul de tigara clasica. Aceasta se poate lega apoi de numeroase celule ale creierului in diferite regiuni ale creierului, ceea ce poate provoca eliberarea a numeroase substante, cum ar fi dopamina, serotonina sau acetilcolina. Dopamina este asociata cu multumirea si dependenta, serotonina cu starea de spririt si pofta de mancare, in timp de acetilconina afecteaza functia cognitiva. De aceea nicotina produce un efect stimulent in creier, de crestere a memoriei si a excitarii, care poate afecta capacitatea de stocare si regasire a informatiei.

Dar, provoaca nicotina dependenta?

Potrivit Dr. Katie Brennan, nu chiar. Nu exista rapoarte care sa dovedeasca ca oamenii au devenit dependenti de Terapiile de inlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii, guma sau spray-urile nazale. Absorbtia de nicotina prin piele (plasturi) sau gura (guma) ajunge la creier mai tarziu decat nicotina furnizata de o tigara clasica. De aceea tigara electronica nu a fost aprobata de FDA ca un medicament pentru tratarea fumatului.

Tigara electronica a fost creata pentru a satisface pofta de nicotina a unui fumator. Desigur ca inca sunt necesare studii asupra ei pentru ca inca nu se stiu suficiente lucruri. Insa, Dr. Katie Brennan, este de parere ca tigara electronica este un inlocuitor mai bun decat orice altceva disponibil si nu crede ca provoaca atat de multa dependenta ca si tigarile clasice.

Katie Brennan incearca sa descopere daca si alte substante prezente in tigara clasica accentueaza dependenta de nicotina. Aceasta incearca sa compare caracteristicile unei solutii apoase de tutun cu nicotina pura pentru a vedea daca si alti compusi din tutun au un rol important in provocarea dependentei.

Daca studiile ei se dovedesc a fi adevarate, beneficii noi pentru tigara electronica ar putea fi descoperite.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tigara-electronica/nicotina-din-tigara-electronica-nu-provoaca-aceeasi-dependenta