SOCANT: Jaful de 43 mln EUR/an din banii asiguratilor este considerat de CNAS a fi perfect legal si fara nici un motiv de a fi schimbat.

BUCURESTI - 6 iulie 2010

Comunicat tip General in Sanatate

CNAS plateste de 15 ori mai mult pentru analizele efectuate in laboratoarele de stat in comparatie cu pretul platit catre laboratoarele private.

“In 25 mai 2010 am inaintat catre Guvern (vezi aici), MS (vezi aici), MF (vezi aici) si CNAS (vezi aici) o metodologie de economisire a 43 mln EUR/an din banii asiguratilor platiti de CNAS catre spitale si alte laboratoare de stat pentru achizitia de reactivi si consumabile cu preturi de 1.500% mai mari in comparatie cu alte achitizitii similare extrase din SEAP - www.e-licitatie.ro. Banii economisiti in acest mod ar putea fi utilizati de spitale in folosul pacientilor. Or suma este prea mica, or dezinteresul pentru banii asiguratilor este prea mare, cert este ca raspunsurile primite de la autoritati demonstreaza ca orice initiativa venita de la contribuabili nu are valoare pentru conducerea MS si CNAS.” – Declara Ec. Valeriu Todirascu, specialist in analize de laborator la distanta.

Scurt istoric al reactiei autoritatilor:
•31 mai 2010 – Guvernul Romaniei raspunde oficial (vezi aici) cu adresa nr.15C/1553 in care comunica ca a retrimis metodologia catre MS
•04 iunie 2010 – Ministerul Finantelor raspunde oficial (vezi aici) cu adresa nr.382130 in care comunica ca a retrimis metodologia catre MS
•08 iunie 2010 – CNAS raspunde oficial (vezi aici) cu adresa nr.4149 in care presedintele CNAS Dr. Nicolae Lucian Duta mentioneaza: « Avind in vedere HG nr.262/01.02.2010 … si Ordinul Ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS nr.265/408/2010 … decontarea serviciilor medicale spitalicesti se realizeaza in functie de numarul cazurilor externate, raportate si validate de Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar, conform regulilor de validare stabilite prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in limita valorii de contract. » La finalul raspunsului ni se comunica faptul ca metodologia propusa de noi a fost retrimisa catre MS.
•06 iulie 2010 – Ministerul Sanatatii nu ne-a raspuns oficial nici pana astazi.

Din raspunsul citat mai sus al presedintelui CNAS Dr. Nicolae Lucian Duta rezulta o concluzie socanta, ca jaful de 43 mln EUR/an este perfect legal si fara nici un motiv de a fi schimbat. Cu alte cuvinte, CNAS considera ca modul actual al decontarii de analize este OK, chiar daca costul final al analizei in laboratoarele de stat este un dezastru, adica de 15 ori mai mare de cit cel pe care CNAS il plateste catre laboratoarele private.


TODY GROUP protesteaza asupra actualei stari de fapt si conform metodologiei propuse catre CNAS, considera ca decontarea / includerea costului analizelor de laborator in modul actual de decontare catre spitale « in functie de numarul cazurilor externate » este : 1) profund antieconomic, 2) discriminatoriu, 3) genereaza competitie neloiala si 4) genereaza grave prejudicii in gestionarea eficienta de catre MS si CNAS a fondurilor asiguratilor. Aceasta metodologie este cauza directa a jafului de 43 mln EUR/an in domeniului diagnosticului de laborator de stat.

Iata argumentele noastre:

1.METODOLOGIA ACTUALA DE DECONTARE ESTE ANTIECONOMICA: conform datelor din metodologia depusa de TODY GROUP, pretul foarte mare cu peste 1.500% al achizitiilor de reactivi si consumabile platit de laboratoarele de stat reprezinta un efect, care ar putea fi eliminat cu usurinta prin eliminarea cauzei. Cauza este modul diferit de decontare mentinut de MS si CNAS intre laboratoarele private «in ambulatoriu» si laboratoarele de stat «in functie de numarul cazurilor externate», prin care laboratoarele de stat cheltuie de 15 ori mai multi bani pentru anumite analize de laborator decit un laborator privat. Astfel, decontarea analizelor ar trebui sa se faca per analiza, unitar atit pentru laboratoarele private cit si pentru cele de stat, conform standardelor de cost definite de ani de zile in urma de CNAS si MS, dar fiind aplicate numai laboratoarelor private.

2.METODOLOGIA ACTUALA DE DECONTARE ESTE DISCRIMINATORIE: laboratoarele private pot contracta cu CNAS si deconta analize de laborator numai daca detin acreditarea ISO 17025 sau ISO 15189, standarde ce dovedesc competentele in domeniul de laborator. Astfel, 100% din laboratoarele private contractante cu CNAS detin astfel de acreditari. In acelasi timp MS si CNAS pompeaza irational bani in laboratoarele de stat fara sa impuna aceleasi conditionari la contractare si laboratoarelor de stat, din care mai putin de 20% detin acreditarile in cauza, conform sursei www.renar.ro (vezi aici).

3.METODOLOGIA ACTUALA DE DECONTARE GENEREAZA COMPETITIE NELOIALA: De ani de zile MS si CNAS au definite unitati de cost pentru fiecare analiza decontata din fondurile de asigurari de sanatate, dar aceste unitati de cost sunt aplicate numai in relatia contractuala cu laboratoarele private, care sunt constrinse sa concureze pe piata analizelor de laborator in conditii de competitie neloiala comparativ cu laboratoarele de stat care primesc fonduri fara a fi stabilit nici un plafon maxim al decontarii analizelor.

4.METODOLOGIA ACTUALA DE DECONTARE ADUCE GRAVE PREJUDICII GESTIONARII FONDURILOR ASIGURATILOR: Starea actuala de fapt face posibila scurgerea de bani cu buna stiinta si afecteaza pe fiecare asigurat, care plateste banii catre CNAS si se asteapta ca managementul CNAS sa ii ofere o gestionare eficienta a fondurilor si nu una paguboasa, astfel incat atunci cind asiguratul ajunge la spital i se spune numai despre asa zisa lipsa de fonduri pentru medicamente, materiale sanitare, aparatura, etc. Numai pe segmentul analize de laborator se scurg nejustificat 43 mln EUR/an.

Din cele de mai sus, rezulta ca asigurarile de sanatate sunt gestionate prost, in timp ce sistemul sanitar de stat este asa-zis subfinantat, iar laboratoarele private se afla cu gramada in prag de faliment si depind economic de mila si bunul plac al celor care decid la MS si CNAS.

“In acest moment suntem in cautarea unei case de avocatura care sa ne reprezinte in ce priveste neconstitutionalitatea actelor emise de guvern prin care MS si CNAS aloca discriminatoriu bani publici. Suntem hotarati sa facem toate demersurile pana vom obtine interzicerea prevederilor discriminarii in normele de alocare a fondurilor da catre MS si CNAS” (Valeriu Todirascu, Tody Group).




Despre TODY LABORATORIES SRL

Pentru mai multe informatii, contactati: Valeriu Todirascu, economist, General Manager Tody Grup.

Paula Pastramagiu
PR Tody Group
pr@tody.ro
www.tody.ro
tel: 021 323 1985

pr@tody.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tody-laboratories-srl/socant-jaful-de-43-mln-euran-din-banii-asiguratilor-este-considerat-de-cnas-a-fi-perfect-legal-si-fara-nici-un-motiv-de-a-fi-schimbat-