Ce înseamnă protecție la foc și de ce ai nevoie de ea?

BUCURESTI - 17 octombrie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Constructii

Protecția la foc include sisteme de alarmă de incendiu, sisteme de stingere a incendiilor și, bineînțeles, sisteme de prevenire și reținere a incendiilor. Ultimii doi termeni aparțin protecției pasive la incendiu. Coneco.ro este format din profesioniști compleţi cu specializări în domeniile ISU, electronicii și IT.

Există două tipuri principale de protecție la foc: activă și pasivă. Protecția activă la incendiu se referă la sistemele care sunt activate fie mecanic, fie electronic în cazul unui incendiu. În schimb, protecția pasivă împotriva incendiilor se referă la protecția structurii clădirii. Un incendiu rezultat ar trebui împiedicat să se răspândească în clădire sau chiar să provoace prăbușirea acesteia.

Protecție activă împotriva incendiilor

Protecția activă împotriva incendiilor face parte din fiecare concept de protecție la foc. Spre deosebire de protecția pasivă împotriva incendiilor, sistemele active de protecție la foc necesită întotdeauna un minim de mișcare și reacție ca declanșator: detector de fum, sistem de extracție a fumului și regulator de căldură, stingător de incendiu, sistem de sprinklere.

Protecția pasivă împotriva incendiilor 

Protecția pasivă împotriva incendiilor este o parte integrantă a unui sistem structurat de protecție împotriva incendiilor în clădiri. Sarcina protecției pasive împotriva incendiilor este de a preveni răspândirea sau atingerea unui incendiu în alte zone ale clădirii. Pereții, podelele și ușile rezistente la foc, precum și stâlpii și grinzile portante sunt utilizate pentru a preveni prăbușirea prematură.

Unitățile de incendiu mai mici, care pot fi dintr-o cameră sau mai multe încăperi și etaje, împiedică extinderea focului în alte zone de la sursa incendiului. Acest lucru previne deteriorarea majoră a clădirii și, cel mai important, le oferă locuitorilor mai mult timp pentru a ajunge în siguranță.

Scopul unui sistem pasiv de protecție împotriva incendiilor este de a reține un incendiu într-o zonă definită și de a proteja elementele portante ale unei clădiri de suprasarcină. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de un număr de materiale utilizate în proiectarea și construcția unui sistem.

Coneco.ro oferă o gamă completă de servicii de protecție la foc pasivă. Produsele de protecție pasivă împotriva incendiilor utilizate în construcțiile de clădiri au principala sarcină de a minimiza răspândirea focului, fumului și căldurii, contribuind astfel la siguranța la incendiu. Protecția la foc pasivă protejează viața, reduce
daunele material, minimizează eșecurile operaționale, protejează structura clădirii. A fost dezvoltată o gamă completă de produse pasive de protecție împotriva incendiilor. Toate produsele și aplicațiile sunt complet testate și certificate conform celor mai recente standarde europene EN 1366-3 (etanșare) și EN 1366-4 (îmbinări de construcție).

De ce ai nevoie de protecție la foc?

Oamenii mor de obicei din cauza otrăvirii cu gaz de fum, nu din cauza focului în sine. Gazele fierbinți, care pot ajunge rapid la 600 de grade, sunt deosebit de periculoase. Exact aici intervine protecția pasivă împotriva incendiilor. Pentru că prevenirea incendiilor are prioritate. Dar chiar și în cazul unui incendiu, elementele pasive oferă o protecție valoroasă pentru a permite evacuarea.

Activ înseamnă toate măsurile de protecție împotriva incendiilor care sunt utilizate în mod activ în combaterea incendiilor. Este de obicei un sistem închis de senzori (detectoare de fum și de particule de funingine, uneori combinate) și sisteme de stingere a incendiilor (sisteme de sprinklere, stingătoare). 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/coneco-ro/ce-inseamna-protectie-la-foc-si-de-ce-ai-nevoie-de-ea