Vopseaua termospumantă - modalitatea eficientă de protecție a oțelului împotriva incendiului

BUCURESTI - 8 septembrie 2022

Comunicat tip General in Constructii

Vopseaua termospumantă reprezintă una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a proteja elementele portante ale unei clădiri împotriva incendiului. Vopseaua termospumantă întârzie prăbușirea structurii prin izolarea elementelor structurale care susțin clădirea, precum stâlpi, grinzi, planșee și acoperișuri, contribuind astfel la atingerea unui nivel mai ridicat de rezistență la foc. Prin urmare, vopseaua termospumantă este o formă performantă de protecție pasivă împotriva incendiilor, prevenind prăbușirea clădirii, oferind timp pentru evacuarea în siguranță a persoanelor și sporindu-i siguranța pentru pătrunderea serviciilor de urgență și a echipelor de salvare.

Ce avantaje prezintă vopseaua termospumantă?

O vopsea termospumantă reprezintă o modalitate din ce în ce mai utilizată de a asigura o protecție pasivă împotriva incediilor structurilor portante, în special a oțelului structural, care devine din ce în ce mai popular în proiectarea arhitecturală modernă atât a clădirilor industriale, cât și a celor comerciale. Ca mijloc de protecție împotriva incediilor, prezintă mai multe avantaje. În primul rând, nu modifică proprietățile intrinseci ale materialelor, cum ar fi, de exemplu, proprietățile mecanice. În al doilea rând, este ușor de gestionat și de aplicat. Există mai multe tipuri de vopsea termospumantă care pot fi utilizate pe o varietate de materiale, cum ar fi oțel, cherestea, elemente compozite sau beton. 

Cum funcționează vopseaua termospumantă?

Cele mai multe opțiuni de vopsea termospumantă sunt reactive, asta însemnând că încep să se umfle ca urmare a expunerii la căldură, crescând astfel volumul și scăzând densitatea. Mai exact, o vopsea termospumantă reacționează la căldură prin umflarea într-un mod controlat, multiplicându-și grosimea sa originală și producând un strat carbonic format dintr-o multitudine de bule mici care acționează ca un strat izolator care protejează substratul. Scopul unei vopsele termospumante este acela de a preveni prăbușirea structurală a clădirii, care este iminentă dacă elementele de oțel portante ajung într-o stare critică. Starea critică a oțelului este strâns legată de temperatura critică, definită ca temperatura la care capacitatea portantă devine egală cu efectul sarcinilor aplicate, elementul din oțel fiind astfel foarte aproape de prăbușire. Temperatura critică a oțelului poate varia de la 350 °C la 750 °C, în funcție în principal de schema de încărcare, dar în majoritatea cazurilor între 500 °C și 620 °C. Vopseaua termospumantă devine astfel o măsură prioritară de protecție împotriva incendiului. 

Cum se aplică vopseaua termospumantă?

Pentru viteza și calitatea finisajului, vopseaua se aplică de preferință prin pulverizare folosind echipamente de vopsit fără aer. Aplicarea cu pensula sau cu rola poate fi, de asemenea, posibilă. Procedura completă de aplicare a vopselei termospumante implică pregătirea oțelului, folosirea unui grund anticoroziv, aplicarea vopsei termospumante și, eventual, un strat final de vopsea. Grundul asigură aderența la substrat în stare rece și oferă protecție anticoroziune, în timp ce scopul stratului final de vopsea este mai degrabă estetic și, în cazul unei agresiuni atmosferice specifice, îndeplinește și funcția de etanșare pentru a preveni astfel degradarea și inactivarea vopselei termospumante. Înainte de a fi acoperit cu un grund, oțelul trebuie curățat pentru a se elimina grăsimea, uleiul, rugina, murdăria și orice alt contaminant care ar putea inhiba aderența vopselei termospumante. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/coneco-ro/vopseaua-termospumanta-modalitatea-eficienta-de-protectie-a-otelului-impotriva-incendiului