Ce tip de maner sa alegi pentru usa ta

BUCURESTI - 9 august 2019

Comunicat tip General in Afaceri, Constructii, Industrie

Manerul usii. Ai putea crede ca nu e chiar asa de important cata vreme isi indeplineste rolul: acela
de a te ajuta la inchiderea si deschiderea usii. Totusi, acesta trebuie sa fie de calitate, pentru a nu
avea surpriza de a ramane blocat de o parte sau de alta a usii, dar trebuie sa mai indeplineasca si
alte criterii, cum ar fi sa se integreze in designul interior.

.

.

Pentru a intelege mai bine ce tip de maner e cel mai potrivit, in functie de nevoile noastre, ne-am consultat cu specialistii de la Feronerie Usi SRL, care ne-au oferit cateva indrumari:

Maner tragator

Il stii cu siguranta de la usile de intrare in spatiile comerciale, acolo unde este utilizat cel mai adesea. Totusi, manerul tragator incepe sa fie la moda si in cazul locuintelor rezidentiale. Datorita sistemului sau de functionare prin alunecare, usa se inchide si se deschide prin impingere / tragere, fara sa fie necesara actionarea mecanica a manerului, cum se intampla in cazul celor clasice. 

In cazul locuintelor rezidentiale principalul avantaj al echiparii usi de la intrare cu maner tragator este doar de ordin estetic. Totusi, trebuie mentionat faptul ca broasca cu bila este destul de scumpa.

Maner usa termopan

Este un maner clasic, un model foarte cunoscut in ziua de astazi, cand usile din PVC sunt atat de folosite. E manerul care trebuie rasucit pentru a actiona broasca. Acest tip de manere usi termopan, care au un pret accesibil, prezinta un grad de siguranta mai ridicat decat cele obisnuite. Prinderea manerului se face din interior cu suruburi de trecere, astfel ca pe exterior nu se vad suruburile. In plus sildul exterior este protejat antiefractie de un scut de otel ce impiedica gaurirea.

Maner pe rozeta

Cel mai popular tip de maner, acesta este foarte cunoscut intrucat e folosit foarte des la usile de interior, insa in cateva variante e folosit si la usile de intrare. Potrivit Feronerie Usi, acestea sunt cele mai vandute manere usi interior la noi in tara.

Au ajuns atat de utilizate intrucat prezinta o multime de avantaje. Acestea se potrivesc cu orice tip de broasca, si merg folosite si “pe mana” dreapta, si pe stanga, adica indiferent de directia in care deschidem usa.

Se monteaza relativ usor, astfel ca nu ai nevoie de niciun fel de cunostinte in domeniu ori de scule speciale. In plus, au si un design atractiv fiind disponibile intr-o mare varietate de forme si culori. Totusi, au si un dezavantaj: prezinta un grad scazut de siguranta.

Maner pe placa

In anii ’80-’90, acest tip de maner pe placa era foarte utilizat. In trecut, manerele pe placa, asa numitele silduri usi, se foloseau atat la usile exterioare, cat si la usile de interior. In prezent se folosesc mai mult la usile exterioare sau daca se reconditioneaza o usa de interior mai veche. Sildul confera un plus de siguranta usii, insa acesta trebuie sa se potriveasca cu broasca usii pentru ca mecasnismul sa poata functiona.

Maner tip buton

Butonii de usa sau door knob au o popularitate mare in America, unde majoritatea usilor folosesc acest mecanism de inchidere atat la cele exterioare, cat si la cele de interior. In cazul usilor exterioare se folosesc butonii ficsi, iar in cazul usilor interioare se folosesc de butoni mobili. Acest tip de mecanism ofera un plus de siguranta, usa putand fi spart mai greu. De asemenea, o usa dotata cu maner tip buton nu poate fi deschisa de cainele casei.

Dezavantajul principal al unui buton este de ordin estetic acestia avand o forma simpla banala. La noi in tara, butonii au o popularitate scazuta.