Fundația British Lung a anunțat recent că fumul produs de o țigară de marijuana poate conține mai multe substanțe carcinogene decât țigările din tutun

BUCURESTI - 3 iunie 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Sanatate

Studiile care examinează rezultatele negative ale sănătății asociate consumului de marijuana s-au concentrat în principal asupra problemelor respiratorii, cardiace și metabolice, precum și asupra problemelor de sănătate mintală cum ar fi depresia, anxietatea și psihoza.

.

.

Dat fiind faptul că marijuana este în mod obișnuit fumată, și că de zeci de ani cercetări aprofundate au arătat că fumul de țigară din tutun este o cauză principală a cancerului pulmonar, o întrebare firească este dacă marijuana este carcinogenă. Marijuana și țigările de tutun au în comun multe dintre aceleași substanțe chimice toxice, iar Fundația British Lung a anunțat recent că fumul produs de o țigară de marijuana ar putea conține cu 50% mai multe substanțe carcinogene decât fumul produs de o țigară de tutun.

Există anumite dovezi care susțin o posibilă asociere între consumul de marijuana (de exemplu, zilnic sau aproape zilnic) și / sau cronic (de exemplu, pe termen lung) și cancerul respirator, deși există puține dovezi care arată că consumul mic sau moderat de marijuana cauzează cancer. Unele studii transversale și longitudinale au descoperit că acei consumatori mari de marijuana au mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar a căilor respiratorii superioare sau cancer oral decât nonconsumatori. În timp ce alte studii transversale  și studii longitudinale nu au reușit să reproducă aceste constatări.

O complicație constă în faptul că unii consumatori mari de marijuana tind să fumeze țigări cu tutun în mod regulat și, fără date prospective, este dificil să se delimiteze cu exactitate potențiala influență independentă a marijuanei asupra riscului de cancer pulmonar. Astfel, ar fi prematur să se concluzioneze riscul (sau lipsa acestuia) de a dezvolta cancer ca urmare a consumului de marijuana.

Sistemul respirator, cardiac, și sănătatea metabolică În plus față de posibilele efecte carcinogene, există, de asemenea, îngrijorări ridicate cu privire la aspectul dacă marijuana cauzează probleme respiratorii, cardiace și metabolice. În general, cercetările în ceea ce privește consumul de marijuana și sănătatea respiratorie au fost mai consistente decât cercetările privind utilizarea marijuanei și a bolilor cardiace sau metabolice.

Lucia Blendea-  Psihoterapeut, mrd. Consiliere educaţională şi intervenţie în orientarea şcolară şi vocaţională

Pentru telefon si e-mail click aici.