ISHRS lanseaza FIGHT - o campanie mondiala de constientizare pentru combaterea practicilor frauduloase ale clinicilor ilicite de transplant de par

BUCURESTI - 1 noiembrie 2019

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Sanatate

CHICAGO, IL. - 1 noiembrie 2019. In efortul de a avertiza consumatorii cu privire la problema din ce in ce mai grava a existentei unor clinici frauduloase, ilicite care efectueaza operatii de restaurare a parului, Societatea Internationala de Chirurgie pentru Restaurarea Parului (ISHRS) lanseaza o campanie publica multifunctionala de constientizare pentru educarea potentialilor pacienti cu sfaturi si instrumente pentru a gasi medici calificati in restaurarea parului.

Societatea Internationala de Chirurgie pentru Restaurarea Parului (ISHRS)

Societatea Internationala de Chirurgie pentru Restaurarea Parului (ISHRS)

Campania FIGHT „Fight the Fraudulent, Illicit & Global Hair Transplants” (Lupta pentru Combatarea Mondiala a Transplanturilor de Par Frauduloase si Ilicite) a fost initiata de ISHRS pentru a sublinia problema alarmanta a presuspusilor medici nelicentiati care efectueaza in intreaga lume operatii de restaurare a parului. Pacientii sunt atrasi de catre aceste clinici ilicite prin publicitate inselatoare prin care promit preturi scazute si rezultate garantate, de multe ori cu rezultate dezastruoase si riscuri semnificative pentru sanatate. Problemele specifice pe care membrii ISHRS le intalnesc la acesti pacienti includ cicatrici, linie anormala a parului, crestere slaba a parului, directie gresita a parului, zona donatoare golita si infectii.

De exemplu, clinici lipsite de scrupule din Turcia, Iran si mai multe tari din Europa, atrag pacienti din intreaga lume pentru proceduri de restaurare a parului. Cu toate acestea, marea majoritate a pacientilor sunt operati de catre tehnicieni care nu au licenta medicala sau pregatire chirurgicala.

In Statele Unite si Canada, de exemplu, aceste clinici ilicite functioneaza intr-un mod mult mai subtil, cel mai frecvent folosind o abordare „la cheie”. In acest caz, un chirurg plastician, dermatolog sau de alta specializare achizitioneaza un dispozitiv care poate ajuta la efectuarea unei etape a procedurii de transplant de par. In loc sa efectueze ei insisi procedurile, acesti medici angajeaza punctual tehnicieni care sa efectueze cea mai mare parte a procedurii, daca nu chiar intreaga procedura - inclusiv planificarea chirurgicala si executia operatiei (de exemplu, indepartarea grefei, designul liniei parului si realizarea inciziilor din scalp pentru plasarea grefelor).* Pacientii sunt lasati sa creada fie ca procedura va fi realizata de un medic, fie sunt asigurati de catre medic ca tehnicienii sunt „la fel de buni ca orice medic si experti in efectuarea transplanturilor de par”.
“Odata cu proliferarea in ultimii ani a clinicilor ilicite de transplant de par, membrii ISHRS s-au confruntat cu suferinta pacientilor care au experimentat interventii chirurgicale de restaurare a parului realizate in clinici lipsite de scrupule de catre operatori care nu au retineri in a efectua aceasta interventie chirurgicala extrem de specializata", a spus Ricardo Mejia, dr., presedinte al Comitetului ISHRS pentru Probleme legate de practica medicala fara licenta si Membru al Academiei Americane de Dermatologie. Scopul nostru cu campania Fight the FIGHT este nu doar sa avertizam consumatorii cu privire la aceasta practica periculoasa, ci si sa-i educam sa recunoasca tehnicile de marketing inselatoare si sa gaseasca medici calificati instruiti in arta si stiinta chirurgiei de restaurare a parului."

Piatra de temelie a campaniei FIGHT a ISHRS este un microsite lansat recent - https://fightthefight.ishrs.org/ care ofera sfaturi despre identificarea clinicilor frauduloase, intrebari frecvente despre chirurgia ilicita, studii de caz ale pacientilor si posibile intrebari pe care potentialii pacienti ar trebui sa le adreseze inaintea unei operatii de restaurare a parului.

In plus, pacientii pot gasi medici care se angajeaza sa efectueze intotdeauna ei insisi operatii de transplant de par si sa nu delege operatia unor tehnicieni. Acestia vor fi gasiti pe site-ul Fight The FIGHT, in sectiunea „Angajamentul medicilor”.

Pentru a ajuta pacientii sa aiba informatiile necesare pentru a lua decizii constiente cu privire la cine efectueaza operatia de restaurare a parului, ISHRS indeamna potentialii pacienti sa puna urmatoarele intrebari, precum si intrebari legate de costuri, riscuri si beneficii pe termen scurt si lung si planificare:
Cine va evalua caderea parului in cazul meu si va recomanda un tratament? Care este educatia, pregatirea, licenta si experienta in tratarea caderii parului?
Cine va fi implicat in efectuarea operatiei, ce rol va juca si care este educatia, pregatirea, licenta si experienta in efectuarea operatiei de restaurare a parului?
O persoana neautorizata va face incizii sau va recolta grefe in timpul operatiei? Daca da, va rog sa identificati aceasta persoana, explicati rolul sau specific si de ce aceasta persoana are dreptul legal sa o indeplineasca.
Orice persoana implicata in operatia mea este acoperita prin asigurare de malpraxis?

“Restaurarea parului este mai populara ca oricand, ceea ce se datoreaza in mare parte progreselor si perfectionarilor in tehnicile chirurgicale realizate de membrii medici”, a declarat Arthur Tykocinski, doctor, FISHRS, presedintele ISHRS. “Campania Fight The FIGHT este un alt mod prin care ISHRS este in fruntea industriei, educand si protejand pacientii cu standarde ridicate si atragand atentia asupra acestei probleme care are potentialul de a face daune ireparabile pacientilor afectati de caderea parului”.

Despre ISHRS
Societatea Internationala de Chirurgie pentru Restaurarea Parului (ISHRS) este o asociatie medicala globala non-profit si autoritatea in tratamentul si restaurarea parului, cu peste 1.200 de membri in 70 de tari din intreaga lume. Mai presus de orice, ISHRS este dedicata obtinerii excelentei in rezultatele pacientilor prin promovarea celor mai inalte standarde de practica si etica medicala si cercetare in industria medicala a restaurarii parului. ISHRS ofera, de asemenea, educatie medicala continua pentru medicii specializati in chirurgia transplantului de par si se angajeaza sa furnizeze cele mai noi informatii despre tratamente medicale si chirurgicale consumatorilor care sufera de caderea parului, si cel mai frecvent de alopecie androgenetica - chelie de tip masculin si caderea parului de tip feminin. A fost fondata in 1993 ca prima societate internationala care a promovat imbunatatirea continua a calitatii si educatiei pentru profesionistii din domeniul chirurgiei restaurarii parului.
Pentru mai multe informatii: e-mail: fightthefight@ishrs.org si site: https://fightthefight.ishrs.org/.
Urmariti ISHRS pe Instagram @ishrs, Facebook @TheISHRS, Twitter @ISHRS si Linked In @ISHRS

# # #

Nota editorului: Urmatoarele informatii ofera explicatii suplimentare despre cine poate efectua in mod legal procedurile chirurgicale de restaurare a parului in Statele Unite:

* In majoritatea statelor, acest lucru este ilegal. Consiliul Medical din California si Consiliul de Medicina din Florida au reguli conform carora FUE nu trebuie delegata practicienilor fara licenta. Acest lucru este in conformitate cu politicile Asociatiei Medicale Americane. Consultati notificarea recenta a Consiliul Medical din California: http://www.mbc.ca.gov/Download/Newsletters/newsletter2019summer.pdf

„Avertisment: chirurgia de restaurare a parului necesita licenta medicala

In California, chirurgia de restaurare a parului este practica a medicinii si poate fi realizata numai de catre medici si chirurgi instruiti corespunzator si autorizati sau de catre furnizori de ingrijire medicala autorizati sa efectueze astfel de proceduri in sfera lor de practica.

Companiile pot comercializa catre medici dispozitive chirurgicale indicand faptul ca operatia de restaurare a parului este o procedura care poate fi delegata, creand confuzie cu privire la cine poate utiliza in California astfel de dispozitive.

Medicii nu pot delega operatia de restaurare a parului asistentilor medicali, care sunt persoane fara licenta, cu un domeniu de aplicare foarte limitat, conform Codului afacerilor si profesiilor, sectiunile 2069 si 2070 si Capitolul 16 din Codul regulamentelor din California, sectiunea 1366. Asistentii medicali nu pot efectua proceduri invazive, precum incizii in scalpul unui pacient cu acul, bisturiul sau alt dispozitiv.

Nicio persoana fara licenta nu poate efectua aceste proceduri in California, nici chiar cele care folosesc titluri precum tehnician in restaurarea parului, tehnician chirurgical, asistent in restaurarea parului sau orice alt titlu. Codul afacerilor si profesiilor din California, sectiunea 2052 interzice practicarea medicinii de catre persoane fara licenta, precum si complicitatea la practicarea medicinii fara licenta. Incalcarea poate duce la o amenda de pana la 10.000 USD, inchisoare pana la un an sau amenda si inchisoare”.