Povestea nespusa despre solbancuri. Imbinarea ideala - functional versus estetic

BUCURESTI - 29 aprilie 2020

Comunicat tip General in Arhitectura / Design

O descriere succinta si onesta despre solbancuri ar fi ca sunt asemenea soldatilor din prima linie care, indiferent de conditii, isi fac datoria. Rolul primordial al acestor elemente decorative este acela de a proteja cat pot de mult fatadele cladirilor.

Solbancuri NMC Romania

Solbancuri NMC Romania

Sunt gandite ca elemente decorative de exterior care trebuie montate in partea inferioara a ferestrei. Rolul primit de solbancuri este unul cat se poate de practic: preiau apa care s-ar putea prelinge pe pervazul ferestrei. Preluarea apei este facuta cu ajutorul picuratorului. 

Cuvantul solbanc a fost imprumutat in limba romana de la germani. In original – Sohlbank. In 2020, gasiti la NMC Romania exact acele modele de solbancuri pentru ferestre care tin pasul cu noile tehnologii. Sunt concepute sa reziste conditiilor din exterior, inclusiv celor din Romania.

Faptul ca solbanc este un cuvant imprumutat din limba germana nu este nicidecum o surpriza. Nemtii sunt un popor practic care respecta elementele decorative in forma lor originala. Si nu numai.

Sohlbank ca o carte de vizita  

De exemplu, atunci cand vizitezi un oras in Germania e bine sa incepi cu Primaria. Cu putine exceptii, vei descoperi o cladire gotica sau baroca. Urmeaza muzeul municipal care, de cele mai multe ori, incepe cu perioada preistorica. E bine sa te odihnesti putin si apoi sa vizitezi bisericile medievale, palatul episcopal sau princiar construit in perioada Renasterii. Vei descoperi ca nu conteaza ca a fost incendiat in cel de-al II-lea Razboi Mondial. Il vei gasi refacut pe deplin. Asa ca ai ce vizita. Urmeaza castelele transformate in hoteluri in care te poti odihni cu incredere. 

In jurul Berlinului inca exista resedinte ale primilor regi ai Prusiei. Nota bene: nemtilor nu li s-a schimbat cu nimic arhitectura, desi, sub regimul comunist, nenumarate cladiri au fost transformate in fabrici de explozibile sau casa de oaspeti pentru nomenclatura. 

Ca informatie din interior, retineti ca nu si-a pus nimeni problema sa renunte la solbancurile cladirilor. Au fost fie reparate, fie inlocuite. Solutiile pe care le propune NMC Romania pentru solbancurile ferestrelor sunt viabile pentru orice fel de cladire, indiferent ca a fost construita in urma cu doua secole, ori este in stadiul de finisare exterioara.  

Exista chiar si un elegant conac neoclasic al familiei Humboldt care poate fi vizitat lunea. Nu are a face ca este asezat langa aeroportul Tegel, membrii familiei inca locuiesc acolo. Niciun element decorativ nu lipseste. Cele care s-au deteriorat au fost dichisite la loc. Acolo unde nu s-a putut, au fost folosite variantele care tin pasul cu noile tehnologii. Si veti vedea ca, fara exceptie, sunt cladiri cu un aspect estetic fara cusur. Si da, este si meritul solbancurilor.

Functionalitatea solbancurilor este prevazuta in ADN-ul lor

Ce anume va vine in gand atunci cand vorbiti despre solbancuri decente? In primul rand, trebuie asezate cu un maxim de acuratete. In plus, un aspect important este acela ca sunt gandite pentru a suporta anumite temperaturi specifice locului unde sunt montate. 

Fiind o structura decorativa esentiala pentru fatada cladirii, solbancul este recomandat de catre arhitecti cu maximum de responsabilitate. Este important sa nu va lasati ademeniti de simplitatea solbancurilor si sa neglijati un aspect foarte important: dimensiunile lor trebuie sa fie fara cusur pentru a se potrivi intocmai in momentul montarii.

La NMC Romania gasiti solbancuri, din polistiren sau poliuretan, mai inguste ori mai late, simple ori cu model complex. Este foarte important ce anume va dicteaza gustul personal. Pentru ca este gandit ca un profil mai mare decat un ancadrament, nu de putine ori acesta tine loc si de pervaz pentru geam. Altminteri, se comporta asemenea oricarei cladiri: este un element viu, care isi pierde din functionalitate si frumusete atunci cand nu este ingrijit.