Forumul Romania Eficienta: Nu mai avem luxul sa amanam masurile legate de eficienta energetica în Romania

BUCURESTI - 25 noiembrie 2019

Comunicat tip General in Afaceri, Social, Energie

Eficienta energetica a devenit o prioritate la nivel global, dar si în politicile Comisiei Europene, pe care Romania are obligatia sa le implementeze.

Forumul Romania Eficienta: Ne petrecem 90% din timp în cladiri, cu impact asupra sanatatii. Nu mai avem luxul sa amanam masurile legate de eficienta energetica în Romania

 Eficienta energetica a devenit o prioritate la nivel global, dar si în politicile Comisiei Europene, pe care Romania are obligatia sa le implementeze. Masurile concrete de eficienta energetica nu mai pot fi amanate la nivel national, mai ales în cladiri, unde ne petrecem 90% din timp. Cresterea performantei energetice a acestora va conduce nu doar la reducerea facturilor, ci si la îmbunatatirea sanatatii si productivitatii muncii, datorita unei calitati mai bune a aerului interior, au sustinut expertii prezenti la Forumul Romania Eficienta, organizat de Energy Policy Group.

Unii dintre cei mai cunoscuti specialisti la nivel national si european au dezbatut în cadrul Forumului Romania Eficienta, organizat ieri în Bucuresti, beneficiile, dar si dificultatile în implementarea masurilor de crestere a eficientei energetice, precum gradul redus de informare al populatiei, dar si problemele claritatii legislative si capacitatii institutionale a autoritatilor.

„Este momentul sa punem vorbele în acord cu faptele la noi în tara, pentru ca nu cred ca mai avem luxul sa mentinem la un nivel declarativ proiectele si intentiile noastre legate de eficienta energetica. Este timpul sa punem la punct instrumente si programe concrete prin care sa finantam eficienta energetica în Romania”, a declarat Radu Dudau, director al Energy Policy Group, think-tank specializat în domeniul energiei si coordonator al proiectului Romania Eficienta.

Curs pentru formarea de manageri energetici

În cele cinci luni de la demararea proiectului Romania Eficienta, au fost organizate cursuri de formare pe tema managementului energetic pentru functionari ai administratiei publice locale, cu lectori reputati, pentru clarificarea oportunitatilor si a instrumentelor disponibile. De asemenea, au avut loc actiuni de informare si educare publica, dar si realizarea unui amplu sondaj cantitativ al opiniei publice pe tema eficientei energetice. În parteneriat cu UPB si ANRE, va fi organizat un curs pentru formarea de manageri energetici, al caror rol este esential pentru proiectarea si implementarea masurilor de eficientizare la nivel local.

Beneficiile eficientei energetice se reflecta nu doar în scaderea facturilor, ci si în cresterea confortului si într-un impact mai mic asupra mediului si al consumului de resurse energetice.

 „Cred ca eficienta energetica este foarte importanta, pentru ca energia reprezinta fundamentul vietii noastre. Nu putem trai fara caldura, electricitate, mobilitate. Energia consumata are însa si un impact asupra mediului, deci trebuie sa o utilizam eficient. Dupa cum vedem, generatiile tinere au asteptari foarte exigente de la noi”, a declarat, la randul sau, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, sponsorul proiectului Romania Eficienta.

Unul din trei copii traieste în cladiri nesanatoase

În Europa, peste 65 de milioane elevi si aproape 4,5 milioane profesori petrec între 170 si 190 de zile anual la scoala si aproximativ 70% din acest timp este petrecut în interiorul clasei.

„Asigurarea unui climat interior bun în scoli este esential pentru a proteja procesul educational al copiilor si sanatatea lor. Calitatea aerului ar putea stimula performanta elevului cu pana la 15%, cu un efect pozitiv asupra vitezei de lucru, nivelului de atentie si concentrare”, a sustinut Mihai Moia, Director Executiv al Asociatiei pentru Promovarea Eficientei Energetice în Cladiri (ROENEF), unul dintre partenerii implicati în proiectul Romania Eficienta.

La nivel european, unul din trei copii traieste în cladiri nesanatoase, ceea ce îi expune la risc ridicat de a se confrunta cu probleme de sanatate nedorite, precum astmul, a mai spus reprezentantul ROENEF, citand datele unui studiu efectuat în domeniu - Healthy Homes Barometer 2019.

Productivitatea muncii creste cu 12% într-o cladire de birouri renovata

De asemenea, 90 milioane de studenti îsi petrec zilele în cladiri de învatamant, iar 80 de milioane de muncitori petrec cate 8 ore în fiecare zi la birou, a aratat Mariangiola Fabbri, director de Cercetare în cadrul Institutului European pentru Performanta Cladirilor (BPIE), unul dintre cele mai importante think-tank-uri la nivel european în domeniu.

„Studiile arata ca o calitate slaba a aerului interior poate afecta semnificativ sanatatea ocupantilor, prezenta, concentrarea, ori performanta de munca sau învatare. Ele mai indica o crestere de 12% a productivitatii într-o cladire de birouri renovata”, a declarat reprezentanta BPIE, în cadrul Forumului Romania Eficienta.

Astfel, politicile de sanatate si de energie ar trebui coordonate, iar în sistemele de colectare a datelor privind eficienta energetica ar trebui inclusi indicatori privind sanatatea cladirilor.

Romania Eficienta este un proiect privat, de interes public national, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat cu OMV Petrom, companie care contribuie financiar cu o sponsorizare a programului în valoare de 4 milioane de euro pana în 2022. Proiectul a demarat în vara anului 2019 si consta în derularea unui program national multianual de eficienta energetica, cel putin pana în 2022. Romania Eficienta îsi propune sa sustina atingerea tintelor de eficienta energetica ale Romaniei asumate la nivel european în privinta reducerii emisiilor de carbon si a cresterii eficientei energetice, atat prin campanii de informare si educare, cat si prin realizarea de proiecte concrete de renovare profunda a unor cladiri publice, în diferite regiuni ale tarii.

Partenerii principali ai EPG în proiectul Romania Eficienta  sunt Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), ANRE si Organismul National pentru Standardizare (ASRO). Mai multe detalii gasiti pe site-ul romania-eficienta.ro .