Oare cum ar fi aratat o dezbatere publica despre nationalism acum 20 de ani in Romania? Desi liceenilor de acum le pare greu de crezut, o astfel de dezbatere nu ar fi putut avea loc.

Focsani - 12 martie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica alaturi de partenerii sai continua vineri 13 martie ora 13.30 la Colegiul „Unirea” din Focsani, seria de dezbateri din cadrul proiectului ARDOR de conferinte civice cu tema 'Nationalismul este o ideologie depasita?'. 'In prima linie', Dan C Mihailescu (critic si istoric literar) si Andrei Taranu (profesor SNSPA).

Oare cum ar fi aratat o dezbatere publica despre nationalism acum 20 de ani in Romania? Desi liceenilor de acum le pare greu de crezut, o astfel de dezbatere nu ar fi putut avea loc.

Aparut din convingerea ca o societate nu poate fi democratica fara participare si dezbateri publice, proiectul de conferinte civice „despre buna folosinta a democratiei” a ajuns la al treilea an, in cele 19 conferinte de pana acum peste 1500 de elevi participand la dezbateri si intrand in dialog cu invitatii. Avand ca parteneri Asociatia Pro Democratia si Centrul Ratiu pentru Democratie, aceasta serie de dezbateri publice ofera tinerilor liceeni accesul la subiecte controversate si actuale, indispensabile „cresterii” lor intr-o societate democratica, in compania unor lideri ai societatii civile/academice si jurnalisti. Practica „debate-ului” incurajeaza tinerii sa isi expuna argumentat ideile, avand la indemana gandirea critica, cercetarea atenta si atitudinea fairplay.

Sustinatorii acestui demers sunt Fundatia Familiei Ratiu, Agentia de consultanta Selenis si Compania SIVECO Romania, Hotnews.ro, Idei in Dialog si Cotidianul.

Informatii suplimentare si transcrierile conferintelor pe www.conferintelecivice.ro.

Despre Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică

ARDOR este o organizatie non-guvernamentala care are ca misiune sustinerea educatiei prin intermediul dezbaterilor, promovand dialogul argumentat si gandirea critica. 'Patronand' zeci de cluburi de debate in licee si universitati, ARDOR are o oferta provocatoare pentru spatiul educational romanesc: practicarea si exersarea debate-ului, exercitiu educational in care doua echipe se 'infrunta' pe o tema asupra careia persoane bine intentionate si mediu informate pot avea pareri contrare.

Raluca Bogdan || PR coordinator
tel: 0763 654 950
ralutabogdan@yahoo.com