Conferinta de presa

Locul desfasurarii: Spitalul M.S. Curie - Bucuresti

Organizator: Asociaţia Darul Sunetului

Conf. Dr. Dan Cristian Gheorghe de la Spitalul Marie S. Curie şi Prof. Dr. Med. Roland Laszig de la Clinica Universităţii din Freiburg (Germania) realizează, pe 15 martie, două intervenţii chirurgicale în urma cărora copii cu hipoacuzie profundă (surditate) vor intra în lumea sunetelor. Cei doi medici vor vorbi despre modul în care au decurs intervenţiile, despre colaborarea lor şi despre importanţa implantului cohlear ca unică soluţie pentru hipoacuzia profundă.

Implantul cohlear este un dispozitiv biomedical care se adresează persoanelor cu surditate congenitală sau rezultată în urma unei infecţii ori a unui traumatism sever. Folosit cu succes în practica medicală mondială încă din anul 1982, în România are o istorie mai scurtă, primul astfel de dispozitiv fiind implantat în anul 2000 la Iaşi. Cele mai multe intervenţii s-au făcut în Bucureşti, la Institutul de Fono-audiologie şi Chirurgie Funţională O.R.L. Prof. Dr. D. Hociotă. Alte centre de implantare sunt la Cluj şi Timişoara.

În momentul de faţă, Spitalului de copii M.S. Curie îi revine un rol important, pentru că intervenţia cu un implant cohlear este recomandat să aibă loc cât mai devreme, de preferat la vârste între 1 an şi 2 ani. Recuperarea copiilor este, în această situaţie, aproape completă, iar ei vor putea duce o viaţă normală, integraţi în societate.

Însă efortul depus până în acest moment de sistemul medical nu este suficient. În România sunt sute de copii pe listele de aşteptare pentru a primi un implant cohlear, iar alte sute nu au aflat încă despre această soluţie. Chiar dacă dispozitivul ar economisi sume semnificative de bani din bugetul statului prin reintegrarea copiilor hipoacuzici în societate şi ar crea acestora şansa unei vieţi fireşti, în continuare lipsa de informare, subfinanţarea şi birocraţia fac ca majoritatea celor care au nevoie de un asemenea implant să nu fie incluşi în programul naţional derulat de Ministerul Sănătăţii.

Unor astfel de probleme intenţionează să le facă faţă nou-înfiinţata Asociaţie a Persoanelor cu Deficienţe de Auz “Darul Sunetului”.

La conferinţa de presă vor participa şi reprezentanţii acesteia, printre care şi părinţii a doi dintre copiii care vor fi operaţi de echipa condusă de Dr. Roland Laszig. Aceştia vor vorbi despre necesitatea înfiinţării unei noi organizaţii care să sprijine, să informeze, să ajute la integrarea socială şi profesională a persoanelor cu acest tip de deficienţă.

Eveniment organizat cu sprijinul Spitalului M.S. Curie din Bucureşti

Persoană de contact: Radu Dumitru (0723.845.861, e-mail: radu.dumitru@darulsunetului.ro)

Despre ASOCIATIA PRO-VITA PENTRU NASCUTI SI NENASCUTI - FILIALA DIN BUCURESTI

PRO VITA filiala București este o organizație non-profit dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Participare: Intrare libera