Inovatie si instrumente pentru dezvoltarea ONG-urilor romanesti, cu fonduri nerambursabile

BUCURESTI - 20 martie 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG, Social, Cursuri, Institutii Publice

Asociatia Young Initiative, alaturi de Academia de Studii Economice din Bucuresti si Federatia VOLUM, anunta inceperea implementarii proiectului „Management sustenabil in sectorul nonprofit din Romania”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, in perioada martie 2015 – aprilie 2016. Astfel, pe perioada celor 14 luni, se urmareste cresterea capacitatii si sprijinirea ONG-urilor romanesti in procesul acestora de profesionalizare a practicilor manageriale si de sustenabilizare a organizatiei.

Inovatie si instrumente pentru dezvoltarea ONG-urilor romanesti, cu fonduri nerambursabile

Cu un buget total de 60.220 euro, proiectul va avea ca punct principal infiintarea primului Centru pentru Managementul Organizatiilor Nonprofit (CMON) din Romania in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, alaturi de crearea unui curs online inovativ in format „open education”, destinat managerilor de ONG-uri, cu precadere. In plus, in cadrul CMON va functiona si prima biblioteca dedicata exclusiv sectorului neguvernamental, cu peste 100 de titluri, majoritatea greu accesibile in Romania. Crearea si gestionarea centrului amintit va da ocazia oricarei organizatii non-guvernamentale din Romania sa aibă acces atat la resursele legate de management (titlurile disponibile din biblioteca, workshop-urile si training-urile organizate), cat si sa detina o apartenenta inregistrată (tinând cont de faptul ca orice persoană din grupul-tinta va putea deveni in mod gratuit membru CMON prin inscriere electronica).

Cursul interactiv in format MOOC (Massively Open Online Course) va fi centrat pe formarea de competente pentru managementul unei organizatii non-profit, iar in urma acestuia vor exista cel puţin 50 de beneficiari absolventi. Sustenabilitatea acestui curs va fi realizată apoi prin includerea acestuia in oferta permanentă de servicii a ASE Bucureşti, oferit împreuna cu Asociatia Young Initiative, consolidand in acest fel parteneriatul dintre organizatiile non-guvernamentale si mediul universitar. Concomitent cu cele doua mari direcţii de dezvoltare, vor fi oferite servicii de formare si consultanta in domeniul recrutarii, selectiei si managementului voluntarilor, precum si al schimbului de bune practici  in regim de peer-to-peer learning la nivelul  managementului organizatiilor non-profit, pentru un numar de 45 de ONG-uri din Romania. Astfel, 90 de manageri de ONG-uri din Romania vor beneficia de 6 cursuri de formare și 6 seminarii dedicate schimbului de bune practici.

Ulterior, CMON va funcționa ca o platformă fizica unde ONG-urile vor putea organiza propriile evenimente gratuit, beneficiind de o sala complet dotata, raspunzand astfel la nevoia organizatiilor mici de spații pentru derularea de activitati socio-educaționale pentru beneficiarii acestora.

Problemele la care vine sa raspundă acest proiect tin in principal de lipsa unor mijloace, resurse, know-how si surse de profesionalizare a managementului ONG-urilor din Romania. Amintim aici datele prezentate in Atlasul Economiei Sociale, din 2014, prin care mentionează ca la nivelul anului 2012 aproape 70% dintre ONG-uri nu aveau niciun salariat, fapt ce reprezinta o amenintare considerabila la adresa sustenabilitatii organizatiilor non-profit. Mai mult, 10% din ONG-urile romanesti dispar anual. In acest context,  CMON isi propune sa contribuie la consolidarea sectorului non-profit din Romania, oferind instrumentarul managerial profesionist care să permita o crestere si o dezvoltare durabila a organizatiilor.

Nu in ultimul rând, CMON va facilita si va asigura contactul permanent intre manageri ai ONG-urilor, foşti sau viitori cursanţi, astfel incat acestia vor putea sa pastreze constant legatura si să dezbata, oricand au nevoie, diverse situatii manageriale intalnite. Dupa finalizarea proiectului, beneficiarii vor putea participa in continuare la seminariile si evenimentele organizate, unde vor putea propune teme de dezbatere si vor putea compara modalităţile de implementare a solutiilor teoretice prezentate in cadrul organizatiilor conduse.

Asociația Young Initiative va publica periodic informatii referitoare la parcursul implementării proiectului pe site-ul sau www.younginitiative.org si pe pagina de Facebook.

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Continutul acestui comunicat de presa nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor comunicatului de presa. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Despre Asociatia Young Initiative

Asociatia Young Initiative este o organizatie non-profit care le ofera copiilor si tinerilor instrumentele educationale necesare pentru a se dezvolta personal si profesional si pentru a putea contribui la construirea Romaniei de maine. Lucram atat cu tineri din medii foarte diverse, cat si cu copii abuzati, abandonati si neglijati.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-young-initiative/inovatie-si-instrumente-pentru-dezvoltarea-ong-urilor-romanesti-cu-fonduri-nerambursabile