Comunicat de presa Automobil Clubul Roman

BUCURESTI - 20 septembrie 2007

Comunicat tip General in Auto

Comitetul Executiv al ACR, intrunit in ziua de 20.09.2007 in conformitate cu prevederile art. 21-24 din STATUTUL ACR, a luat act de continutul unei scrisori trimise la Federatia Internationala a Automobilului de catre Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, dl. Octavian Bellu.

Comitetul Executiv al ACR isi exprima totala indignare fata de demersul partizan, neprincipial si ilegal al presedintelui ANS, care, in loc sa se situeze pe pozitia unei autoritati guvernamentale echidistante in spiritul prevederilor Legii pentru educatie fizica si sport nr. 69/2000, a transmis trunchiat si neadevarat catre Federatia Internationala a Automobilului detaliile unui diferend intern existent ca urmare a abuzurilor savarsite de ANS in domeniul sportului automobilistic.

Demersul presedintelui ANS reprezinta un grav prejudiciu de imagine pentru Romania si pentru Automobil Clubul Roman, membru al Federatiei Internationale a Automobilului de peste 100 ani si este o incurajare a nerespectarii legilor si a haosului care exista in Romania.

Comitetul Executiv al ACR a solicitat prin o scrisoare adresata presedintelui ANS sa-si reconsidere pozitia de autoritate echidistanta a Statului de Drept si sa nu mai profereze discriminari intre structuri sportive din Romania, deoarece dreptul acestora este ocrotit de Constitutia Romaniei.

In spiritul transparentei redam textul integral al scrisorii:

Domnului Octavian BELLU
Presedinte ANS

Domnule Presedinte,

Comitetul Executiv al ACR, intrunit in sedinta extraordinara in ziua de 20.09.2007, in conformitate cu art. 19, 20, 21 si 22 din STATUT a luat act de scrisoarea transmisa de dvs. catre FIA, la data de 24 august 2007.

In primul rand declaram ca suntem complet indignati de modul neprincipial si partinitor in care ati scris la o federatie internationala, situandu-va de partea unei structuri sportive contra altei structuri sportive, ambele din Romania si proferand neadevaruri flagrante, transferand practici anormale din tara noastra, cu care noi ne-am obisnuit, dar strainatatea nu le intelege.

Ne exprimam totala insatisfactie pentru prejudiciul de imagine adus sportului automobilistic din Romania si Automobil Clubului Roman prin demersul dvs. partizan efectuat la FIA.

Prin continutul scrisorii ati demonstrat ca nu reprezentati o autoritate de stat neutra si impartiala asa cum prevede legea 69/2000 care, la art. 2 al. 6 spune: „Statul recunoaste si garanteaza persoanei fizice si juridice dreptul la libera asociere in scopul constituirii structurilor sportive”.

Ne facem datoria si va trimitem alaturat textul art. 21 al legii nr. 69/2000 si modificarea sa prin legea nr. 472/2004, prin care Automobil Clubul Roman este structura sportiva nominalizata in exclusivitate pentru activitatea de automobilism sportiv si karting sportiv.

Afirmatia dvs. din scrisoare ca FRAS este “unica structura de drept privat, de utilitate publica, autonoma, non guvernamentala, apolitica si fara scop lucrativ, autorizata sa organizeze, controleze si sa conduca activitatea de sport auto in Romania” este in totala contradictie cu litera si spiritul Legii nr. 69/2000, cu modificarile ulterioare.

In alta ordine de idei afirmati ca FRAS este apolitica, cand chiar primul ministru, presedinte al unui partid politic a ajuns la Curtea Suprema de Justitie cu un dosar penal, in legatura cu aceasta federatie, care s-a solutionat prin retragerea sesizarii penale depuse de ACR.

Ati afirmat in scrisoarea catre FIA ca FRAS a coordonat si organizat trei Campionate Nationale de Sport Auto in anii 2005, 2006 si 2007, cand ati inserat chiar in textul aceleasi scrisori ca aceasta federatie (FRAS) a primit documentele (abuzive si ilegale, dupa cum se stie) de la ANS doar in ultimile luni ale anului 2005.

Nu aveti cunostinta de accidentele grave care au avut loc in aceste competitii?

Nu ati aflat ca s-au retras din automobilism aproape toate echipele mari (Petrom, OMV, BKP, etc)?

Nu aveti cunostinta de faptul ca in anul 2006, Raliul Romaniei, competitie internationala din calendarul FIA a fost boicotat de FRAS?

Nu ati putut afla ca pentru toate Campionatele Nationale de Automobilism si Karting, Automobil Clubul Roman detine certificate de marca inregistrata la “Oficiul national pentru inventii si marci”?

Este grav ca nu ati aflat, dar este si mai grav daca ati ignorat aceste adevaruri!

Ati scris la FIA ca FRAS este unica federatie, etc, etc. cu toate ca ANS a avizat infiintarea inca unei federatii numita FRAuto. Toate acestea stiti ca fac inca obiectul unor dosare aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania, existand doua federatii si ambele avizate illegal de ANS. Ne intrebam cum ati putut afirma ca exista o unica federatie cand de fapt exista doua federatii paralele si ambele avizate de ANS?

Ca presedinte al unei organizatii guvernamentale nu aveti dreptul de a discrimina structuri sportive interne, ci cel mult de a le arbitra si sa va situati pe o pozitie neutra.

Este si mai regretabil ca reclamati la un organism international o disputa interna total neprincipiala si, in plus, sa “ocoliti adevarul”!

Domnule Presedinte,

In primavara anului 2007 ati organizat in biroul dvs. o intalnire la care a participat presedintele ACR impreuna cu presedintele COR si presedintele FRAS si ati afirmat ca recunoasteti atributul ACR de Autoritate Sportiva Nationala si in max. 2 saptamani veti face o vizita la sediul ACR pentru a va documenta suplimentar.

Suntem, iata, la sfarsitul lunii septembrie 2007 si nu ati onorat promisiunea facuta, iar noi speram ca va vom prezenta activitatea de peste 100 ani a Automobil Clubului Roman.

In schimb, afirmati ca au avut loc trei intalniri intre conducerea ACR si conducerea FRAS si fara cea mai mica dovada ati concluzionat ca nu s-a ajuns la nici o solutie.

Nu ati intreprins nimic pentru a afla adevarul si cine a disparut de la convorbiri, in schimb v-ati lansat in afirmatii fara acoperire. In cazul in care doreati aflarea adevarului era de datoria dvs. sa ascultati ambele parti. Poate atunci nu ati mai fi afirmat ca “lumea sportului auto a ramas perplexa (termenul este total neacademic) de faptul ca ACR ”……….. a refuzat in 2005, 2006 si 2007 sa emita licente internationale unor piloti”. In sportul automobilistic international concureaza peste 10 sportivi romani cu licente internationale emise de ACR si au rezultate notabile, iar etapa de Campionat Mondial FIA GT din mai 2007 de la Bucuresti a fost o reusita deosebita, la care au concurat toti sportivii romani care aveau acest drept.

Va mai prezentam faptul ca acea competitie internationala a fost onorata cu prezenta de presedintele Romaniei, primul ministru, ministri, parlamentari, presedintele COR, dar nu si de dvs., cu toate ca aveati toate invitatiile transmise.

Va exprimam mahnirea noastra pentru faptul ca v-ati substituit FRAS si ati solicitat illegal la FIA eliminarea ACR ca structura sportiva din automobilismul sportiv si kartingul sportiv si trecerea atributelor detinute de ACR de peste 100 ani la o federatie constituita prin abuz si cu serioase vicii de procedura la sfarsitul anului 2005.

Despre Automobil Clubul Roman putem sa va aducem la cunostinta ca este asociatia nationala a automobilistilor, organizatie neguvernamentala, membra a Societatii Civile, fara scop lucrativ, independenta, unitara, indivizibila si cu personalitate juridica. (art. 1 din STATUTUL ACR). In toata existenta sa, Automobil Clubul Roman a desfasurat activitati statutare, legale si in conformitate cu STATUTUL FIA unde are calitatea de membru.

Daca federatia sustinuta fatis, dar neprincipial de dvs. are 61 cluburi afiliate, localizate in cele mai mari centre din Romania (opt la numar) si mai mult de 300 membri (sportivi), fara nici o baza materiala, atunci va prezentam situatia ACR care are peste 180 persoane juridice afiliate (cluburi), localizate in toate judetele Romaniei, peste 150.000 membri si o importanta baza materiala, avand relatii internationale cu peste 150 cluburi automobilistice din intreaga lume.

In fata unei asemenea evidente, am crezut ca veti dispune sa ni se elibereze Certificatul de identitate sportiva pe care abuziv ANS a refuzat sa-l emita in anul 2005 si nicidecum ca veti interpreta neprincipial legile tarii, favorizand o structura sportiva fata de alta structura sportiva. Dovada sta in numarul de avize si superavize acordate FRAS si FRAuto fata de refuzul sistematic al unor avize catre ACR. O discriminare si neprincipialitate evidenta.

Sunteti partinitor fata de FRAS, ati luat contact cu reprezentantii sai, dar era asa de greu sa ne solicitati si pe noi? Este un comportament anormal al presedintelui unei agentii guvernamentale care ignora Societatea Civila si drepturile Constitutionale ale cetatenilor.

De asemenea, Automobil Clubul Roman plateste de peste 100 ani cotizatii la FIA iar dvs. veniti acum si sustineti ca ACR-ul sa se dea la o parte ca am venit “noi”, deoarece dvs. va identificati cu FRAS si cu grupurile de interese care sunt adunate acolo.

Aceasta atitudine ne duce cu gandul la afirmatiile oficialilor Uniunii Europene cu privire la coruptia institutionalizata la nivelul administratiei centrale din Romania.

Chiar in perioada dictaturii comuniste, ACR a fost independent si autonom, iar dictatura statului totalitar credeam ca a disparut in Romania.

Nu avem nimic cu aceste doua federatii a caror existenta este datorata abuzurilor comise la ANS, dar va rugam sa nu incercati in mod “revolutionar si prin forta”, incalcand deliberat legile tarii sa eliminati neprincipial ACR din automobilismul romanesc.

A incercat si regimul comunist, prin transformarea ACR intr-o umila federatie subordonata fostului Consiliu National de Educatie Fizica si Sport! Vedem ca si acest regim foarte criticat pe plan intern foloseste aceleasi metode anacronice.

Comitetul Executiv al ACR va solicita in mod imperios sa va revizuiti atitudinea partizana si sa va reconsiderati pozitia de autoritate neutra in conformitate cu Constitutia Romaniei si Legile tarii si sa nu mai incurajati haosul din Romania.

In acelas timp, asteptam corectarea acestei pozitii ilegale fata de FIA, unde ati prejudiciat imaginea Romaniei si a uneia dintre cele mai vechi si cuprinzatoare organizatii a automobilistilor din Romania, Automobil Clubul Roman.

Nerealizarea celor solicitate de noi ne rezerva dreptul de a va actiona in justitie.

Comitetul Executiv al ACR

Despre Autoturism

Centrul Media ACR
Pentru fotografii si alte detalii: www.acr.ro
Automobil Clubul Roman

acr@acr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/autoturism/comunicat-de-presa-automobil-clubul-roman