Primul ministru al Landului Brandenburg la CCIB: În ciuda îngrijorării din cancelarile europene privitoare la soarta reformelor din România, firmele berlineze au încredere în potenţialul românesc

BUCURESTI - 24 mai 2007

Comunicat tip General in Afaceri

„În ciuda îngrijorării de la Berlin sau Bruxelles sau, poate, tocmai din acestă cauză, am venit în România cu o delegaţie importantă de oameni de afaceri. Vrem să demonstrăm că noi credem în forţa ţării dvs şi în perspectivele de dezvoltare pozitivă ale ţării. Având în vedere că există potenţialul necesar, credem că trebuie depăşite momentele grele“, s-a adresat primul ministru al landului, Matthias Platzeck, reprezentanţilor comunităţii de afaceri din Bucureşti, cu care s-a întâlnit la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

Primul ministru al landului Brandenburg, şi-a început vizita în ţara noastră având ca primă destinaţie Bucureştiul, prin participarea la Networking Event, adică la reuniunea oamenilor de afaceri germani care l-au însoţit în această vizită oficială, cu firmele româneşti interesate. Evenimentul, organizat la Clubul 9 al Oamenilor de Afaceri, de la CCIB a prilejuit o primă rundă de convorbiri bilaterale pentru reprezentanţii firmelor germane din regiunea capitalei Berlin- Brandenburg, care intenţionează să găsească parteneri locali pentru pătrunderea pe piaţa românească sau pentru extinderea operaţiunilor comerciale cu România ca membră a Uniunii Europene.

Gazda evenimentului a fost dipl. ec. Ştefan D. Popa, preşedinte director general al CCIB, care i-a avut alături pe Ancuţa Conta, director general adjunct al Camerei de Comerţ bucureştene şi pe Florin Burada, preşedintele Comitetului de Comerţ Exterior.

În cuvântul său de bun venit, Ştefan D. Popa a vorbit despre rolul şi preocupările CCIB, ca reprezentant autorizat al celei mai puternice comunităţi de afaceri din România, legate de pregătirea firmelor pentru a transforma integrarea europeană într-un succes. Având în vedere şi poziţia de varf intre membrii UE, pe care Germania o deţine de mulţi ani în cadrul Europei unite, considerăm că intensificarea conlucrării dintre Bucureşti şi un land de importanţa Brandenbug-ului poate fi benefica pentru ambele comunitati, pentru că deschide perspective de mare interes.

Vorbitorul s-a referit şi la evoluţia raporturilor romano-germane, Germania numârându-se printre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre şi ocupând locul trei în ierarhia investitorilor străini.

„Printre cele peste 14.400 de societăţi comerciale cu participare germană înregistrate în România, găsim şi numeroşi investitori din Brandenburg, dintre care unii sunt prezenţi pe piaţa românească de zeci de ani, având în Bucureşti reprezentanţe comerciale“, a spus Ştefan D. Popa.

În continuare, vorbitorul a atras atenţia participanţilor asupra unor proiecte importante de modernizare a infrastructurii dunărene, promovate de CCIB.

„Bucureştiul se găseşte la numai 60 de kilometri de Dunăre şi prin 1930 chiar a fost început un canal Bucureşti-Dunăre, continuat prin 1985, pentru finalizarea căruia mai sunt de executat circa 40% din lucrări. Terminarea acestei investiţii ar face mult mai ieftin şi mai puţin poluant traficul de mărfuri din şi spre UE către Bucureşti şi zona adiacentă.

Tot pe sectorul românesc al Dunării există o mare nevoie de lucrări hidrotehnice complexe, CCIB demarând demersurile pentru constituirea unui consorţiu internaţional de investitori în vederea construirii unui nod hidrotehnic în sectorul Turnu Măgurele – Nicopole, constând dintr-un pod rutier şi feroviar, o hidrocentrală şi un sistem de ecluze care să permită ca navigaţia să se desfăşoare pe parcursul întregului an, chiar şi atunci când avem perioade secetoase, ca în momentul de faţă.“

Subliniind încă o dată interesul părţii germane pentru afaceri în România, mai ales că landul Brandenburg este renumit pentru probele deosebite în domenii de vârf ale tehnologiei moderne, cum ar fi aviaţia, bio-tehnologiile etc, şeful Cancelariei landului a punctat:

„Credem că România nu va face pauză în realizarea reformelor şi că statul de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt deosebit de importante şi pentru cercurile economice.“

Din delegaţia de afaceri au făcut parte firme precum: KMV Krane, reprezentată de Norwin Wundke, administrator, care este interesată de intratrea pe piaţa românească împreună cu un partener local pentru echipamente de construcţie.

Rolf Neumann, director regional al companiei Rolls Royce, şi-a exprimat, interesul pentru afaceri în domeniul maritim şi pentru derularea unor proiecte energetice internaţionale. Rolls Royce, companie care are 38.000 de angajati în întreaga lume şi o cifră de afaceri de 10 miliarde de euro, activează în 4 domenii distincte, respectiv în aviaţia civilă (50%), şi militară- helicoptere (25%), afaceri maritime, energetică .

„Am fost foarte plăcut surprinşi şi suntem încântaţi de profesionalismul cu care a fost pregătită această întâlnire“, a declarat Birgit Schliewenz, reprezentantă a firmei de consultanţă Mancom Centrum.

Departamentul Presă

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania