Cursuri de dans Indian

BUCURESTI - 31 ianuarie 2012

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate

Centrul Cultural Indian Tansen organizează cursuri de dans clasic indian stilul Bharatanatyam.
Stilul de dans Bharatanatyam, cel mai vechi dintre toate formele de dans clasic indian şi înrudit îndeaproape cu artele marţiale dezvoltă personalitatea pe toate planurile, fizic, artistic, spiritual.
Bharatanatyam = bhav (expresie) + raga (muzică) + tala (ritm).

Cursuri de dans Indian

Bharatanatyam este cel mai vechi şi cel mai popular dintre toate stilurile de dans  clasic indian.

Se spune că însuşi Brahma i-a încredinţat înţeleptului Bharata responsabilitatea de a aduce muritorilor această artă. Bharata împreună cu un grup de gandharva şi apsaras (fiinţe celeste) au prezentat acest dans în faţa zeului Shiva.

Bharatanatyam a existat în temple ca o ofrandă, o venerare  adusă zeilor. În stil şi substanţă, în ceea ce priveşte precizia şi perfecţiunea mişcărilor, Bharatanatyam este  liderul absolut al tuturor formelor de dans  clasic indian:  Odissi, Kuchipudi, Kathak, Mohiniyattam, Kathakali.

Atunci când este dansat pe muzică Karnatică (muzica specifică sudului Indiei), precizia matematică a dansului Bharatanatyam este echivalentă cu cea a  măsurilor  muzicii Karnatice. Muzica şi dansul se contopesc într–un tot unitar ce oferă privitorului o încântare  iniţial destinată doar zeilor.

Fie că este un pasaj din Ramayana sau Mahabharata dansul indian ne spune o poveste, fiecare gest (mudra) are o semnificaţie unică pentru toate  dansatoarele (el poate reprezenta un obiect, un animal, o plantă, un sentiment sau chiar un zeu).  Succesiunea acestor mudra se desfaşoara ca intr-un film de pantomimă, dansatorul putând întruchipa pe rând mai multe personaje.

Există mai multe stiluri bharatanatyam: Melattur, Pandanallur, Vazhuvoor, Thanjavoor, Mysore, Kanchipooram, având diverse caracteristici care le individualizează: poziţiile corpului mai joase sau mai înalte, tipurile de paşi folosiţi cu preponderenţa, elementele de coregrafie, etc...

Stilul modern Kalakshetra este derivat  din stilul Pandallur însă conţine şi influenţe din Thanjavoor şi chiar paşi specifici baletului european.

Reena Singh, coregraf de dans clasic indian, este exponentă a stilului Bharatanatyam aparţinând şcolii Kalakshetra şi absolventă a cursurilor universitare de Comerţ în cadrul universitaţii naţionale Delhi University.

Reena se naşte în oraşul Allahabad situat la răscruce de râuri, unicul loc unde  Gangele, Yamuna şi Saraswati se intâlnesc. Manifestă de mică o puternică înclinaţie către dans inclusiv bollywood şi indian folk  şi se îndrăgosteşte în final  iremediabil de bharatanatyam.

În simbioza perfectă dintre disciplina strictă, rigurozitatea paşilor şi gingăşia şi dulceaţa exprimată prin abhinaya, Reena se regăseşte pe sine mai mult ca oricând, bharatanatyam fiind pentru ea cea mai scurtă cale către cunoaşterea de sine.

Reena începe studiul dansului clasic indian bharatanatyam în 2001 la institutul Gandharva Mahavidyalaya din New Delhi unde îşi continuă pregătirea până în anul 2008, sub îndrumarea directă a maestrului Kapil Sharma. Devine una dintre cele mai bune eleve ale acestuia şi studiază alături de dans, tehnici de coregrafie, ritmologie şi raga (piesele muzicale) specifice muzicii karnatice indiene.

Din anul 2006 predă arta dansului sacru  atât la institul Kalakritih din Delhi cât şi privat.

În anul 2009 Reena se stabileşte în Romania unde îşi continuă cariera artistică  sub patronajul Ambasadei  Indiei  şi al Centrului Cultural Indian Tansen participand atât la festivale: Celebrate India, Namaste India, Festivalul Internaţional Leonard, Sibiu Jazz Festival ... cât și prin apariţii pe marile scene din România: Teatrul Maria Filotti, Teatrul  Elvira Godeanu,  Filarmonica Oltenia, Filarmonica Ion Dumitrescu, Teatrul Municipal Severin, Teatrul  Ion Creangă, Sala Thalia, Teatrul Muzical Nae Leonard ...

În 2010 a fost invitată de prinţesa Shivani Singh să susţină un recital bharatanatyam la casa ONU cu ocazia lansării cărţii acesteia, “ Moarte la curtea rajahului” în România.

Substanţa compoziţiei, perfecţiunea mişcărilor, dublate de o expresivitate excelentă  şi  o prezenţă scenică carismatică au avut întotdeuna  un efect magic şi fascinant asupra publicului.

Reena a conceput si a pus în scenă coregrafii de dans clasic indian  pentru studenţii facultăţii de teatru şi film U.N.A.T.C. "I.L.CARAGIALE".

Din 2011 Reena este director artistic al Centrului Cultural Indian Tansen şi işi dedică o mare parte din timp instruirii tinerelor dansatoare dar şi predării de cursuri avansate destinate instructorilor  de dans.

--------------

Cursurile de dans au loc la Colegiul Tehnic Carol I (strada Porumbacu nr 52 sector 6, Bucureşti) ȋn fiecare Marţi: ora 18, Sâmbata ora 14.