Lansarea publicatiei "Portret de Voluntar" - editia a II-a

Locul desfasurarii: Centrul InfoEuropa

Organizator: Pro Vobis Centrul National de Voluntariat

Pro Vobis – Centrul Naţional de Voluntariat vă invită joi, 4 decembrie 2008, începând cu ora 10:00 la lansarea publicaţiei „Portret de Voluntar”, eveniment prin care este marcată Ziua Internaţională a Voluntarilor, sărbătorită în întreaga lume în 5 Decembrie încă din 1985, în urma unei rezoluţii a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Evenimentul va avea loc la Centrul INFOEUROPA, Bucureşti, Calea Victoriei Nr. 88.

Publicaţia „Portret de Voluntar” reuneşte portretele a 64 de voluntari de toate vârstele care activează în domenii diferite în diferite colţuri ale ţării. Scopul publicaţiei este de a demonstra diversitatea voluntarilor şi a activităţilor pe care aceştia le pot desfăşura în beneficiul comunităţilor şi al semenilor aflaţi în nevoie. Voluntarii au fost nominalizaşi de către organizaţii în cadrul cărora activează în urma unui apel deschis la nominalizări lansat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Voluntraiat, iniţiatorul proiectului. Portertele voluntarilor cuprind descrierea activităţilor derulate de aceştia şi a beneficiarilor activităţii lor de voluntraiat, alături de împărtăşirea celor învăţate de voluntari în activitatea lor şi rolul implicării lor în cadrul organizaţiilor în care activează.

„Portret de Voluntar vine într-un moment în care putem spune cu sufletul împăcat că vremea în care a vorbi despre voluntariat în România era echivalentul unei eterne lupte cu morile de vânt a trecut. Astăzi suntem martorii unei mişcări de voluntariat în continuă dezvoltare, care mobilizează numeroşi voluntari de toate vârstele, dornici să contribuie la îmbunătăţirea vieţii semenilor lor şi dornici să se dezvolte pe sine şi comunităţile în care trăiesc. Paginile acestei cărţi sunt despre cei care au depăşit dilemele trecutului şi trăiesc pentru viitor. Fie că au zece ani sau cincizeci de ani, ei sunt cei care dăruiesc. Fie că sunt studenţi sau pensionari, ei sunt cei care ajută. Ei sunt voluntarii. Iar noi le mulţumim tuturor!” (Cristina Rigman, Director executiv Pro Vobis – Centrul Naţional de Voluntariat)

Ediţia din acest an a publicaţiei face parte din proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru voluntariat în România” derulat de Pro Vobis în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Socială MOVISIE din Olanda şi finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda prin programul MATRA. Evenimentul de lansare este sprijinit de Centrul INFOEUROPA al Departamentului pentru Afaceri Europene din Guvernul României.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
CE SPUN VOLUNTARII:
"Am avut şansa să mă nasc într-o familie care m-a dorit şi m-a adorat. Mai târziu, nemulţumită şi întristată de ceea ce vedeam în jurul meu, de lipsa de comunicare, proasta educaţie, răutatea născută din frustrare, am înţeles că nu mulţi oameni au avut şansa mea. Ce pot face dincolo de spectacolele mele de teatru, de filmele mele, de revolta mea exprimată faţă de incultură? E datoria mea să-mi îndrept atenţia către cei care mâine vor fi societatea românească.” (Medeea Marinescu, Voluntar nominalizat de Asociaţia Valentina)
"M-am obişnuit să accept că nu întotdeauna poţi schimba răul din rădăcină, dar că nu se pierde nimic din ce ai dăruit, chiar dacă efectele nu se văd imediat. Am învăţat că şi activitatea de voluntariat presupune multă seriozitate, perseverenţă. Nu este o rudă săracă a celorlalte profesii. Superficialitatea nu are ce căuta aici!"
(Elena Grigore, Fundaţia Sf. Dimitrie)
"Cred în voluntariat. Este o modalitate de a lupta cu indiferenţa şi ignoranţa, dar şi de a ne dezvolta personal şi profesional şi de a încerca să schimbăm ceva, să devenim mai responsabili." (Franca Belloni, Asociaţia Il Chicco)


Carmen Marcu, Manager Comunicare, e-mail comunicare@provobis.ro, tel/fax 021 3167851, mobil 0755 045 102

Despre CENTRUL NATIONAL DE VOLUNTARIAT PRO VOBIS

Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat exista pentru a promova si dezvolta voluntariatul ca o resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca Cateva din programele si proiectele noastre de succes: *Săptămâna Naţională a Voluntariatului *dezvoltarea de centre de voluntariat *Portalul www.voluntariat.ro *Caravana SEV *implementarea Anului European al Voluntariatului 2011 in Romania *fondarea Federatiei VOLUM

Participare: Intrare libera