Cum acționează aparatele dentare asupra dinților?

BUCURESTI - 16 februarie 2024

Comunicat tip General in Sanatate

Aparatele dentare reprezintă dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta poziția și alinierea dinților. Fac acest lucru prin aplicarea unei presiuni ușoare și constante asupra dinților, ajutându-i să deplaseze în poziția corectă și îmbunătățind astfel nu doar estetica zâmbetului, ci și funcționalitatea danturii și sănătatea orală. Modul exact de funcționare al unui astfel de dispozitiv depinde însă de tipul de aparat dentar ales

Cum acționează aparatele dentare asupra dinților?

Cum acționează aparatele dentare asupra dinților?

Aparatele dentare reprezintă dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta poziția și alinierea dinților. Fac acest lucru prin aplicarea unei presiuni ușoare și constante asupra dinților, ajutându-i să deplaseze în poziția corectă și îmbunătățind astfel nu doar estetica zâmbetului, ci și funcționalitatea danturii și sănătatea orală. Modul exact de funcționare al unui astfel de dispozitiv depinde însă de tipul de aparat dentar ales.[2] Continuă să citești pentru a afla mai multe despre acest subiect. 

Aparatul dentar metalic

Aparatul dentar metalic este considerat în continuare cea mai eficientă soluție pentru alinierea corectă a dinților, chiar dacă nu este și cea mai estetică opțiune. Este compus din mai multe componente: brackeți, elastice, ligaturi, fire ortodontice, benzi și inele metalice pentru molari. 

Împreună, aceste componente exercită o forță controlată asupra dinților pentru a-i determina să se deplaseze în direcția dorită.[2]

Aparatul dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic este un dispozitiv ortodontic, cu aceleași componente ca și aparatul dentar metalic, cu deosebirea că brackeții sunt realizați din material ceramic. Aceștia imită culoarea naturală a dinților, făcând aparatul dentar mai discret și oferind o opțiune estetică preferată de multe persoane.

Acționează ca și cel metalic, însă nu este la fel de rezistent ca acesta. Acest lucru poate face ca durata tratamentului să se prelungească, deoarece brackeții ceramici pot avea nevoie de înlocuire mai frecvent.[3]

Aparatul dentar lingual

Aparatul dentar lingual, cunoscut și sub numele de aparat dentar invizibil, este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își corecteze alinierea dinților fără a-și afecta aspectul estetic.

Acesta funcționează în mod similar cu un aparat dentar tradițional, însă se distinge prin faptul că se aplică pe partea interioară a dinților, fiind astfel aproape invizibil. Prin urmare, utilizează aceeași forță ca un aparat dentar clasic pentru a muta dinții în poziția corectă, dar este mai discret.[4]

Aparatul dentar Spark

Aparatul dentar Spark este format dintr-o serie de gutiere aproape transparente, proiectate special în urma unei scanări digitale a danturii. Gutierele exercită o presiune ușoară pe dinți, ajutându-i să se deplaseze treptat în poziția corectă. Acest tip de tratament ortodontic poate fi folosite pentru a corecta o gamă largă de anomalii dentare. În plus, aparatul dentar Spark este aproape invizibil și, comparativ cu aparatele dentare tradiționale, oferă un nivel de confort mai ridicat. 

Un astfel de aparat dentar trebuie purtat însă zilnic, timp de cel puțin 22 de ore, pentru a obține rezultatele dorite. El este îndepărtat doar în timpul meselor și al igienizării orale.[2]

Aparatul dentar autoligaturant

În cazul aparatelor dentare clasice, arcul este fixat de brackeți cu ajutorul unor ligaturi elastice sau metalice. Aceste ligaturi fac însă ca arcul să nu mai alunece ușor în slotul bracketului.

Brackeții autoligaturanți nu necesită prindere cu ligaturi. O clapetă mică din metal închide arcul în interiorul bracketului, fără să-l țină strâns. Acest lucru permite arcului să alunece mai ușor, îmbunătățind transferul de forțe și eficiența tratamentului.

Aparatul dentar autoligaturant oferă mai multe beneficii, inclusiv reducerea timpului de tratament și a numărului vizitelor la medicul ortodont.[1]

Indiferent de tipul lor, aparatele dentare acționează prin aplicarea unei presiuni constante și controlate asupra dinților, determinându-i astfel să se miște treptat în poziția dorită. Pe măsură ce dinții se mișcă, țesutul osos din jurul lor se adaptează și se reface, stabilizându-i în noua poziție. Acest proces poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, în funcție de mai mulți factori. Unul dintre ei este tipul exact de aparat dentar folosit. Vârsta pacientului și complexitatea tratamentului pot influența însă și ele durata totală a acestui proces.[2] Medicul ortodont îți va recomanda cel mai potrivit aparat dentar în funcție de nevoile și preferințele tale. 

Bibliografie:

Baxi, Shalabh, et al. „Self-Ligating Bracket Systems: A Comprehensive Review”, Cureus, 7 Sept. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10559757/, https://doi.org/10.7759/cureus.44834. Accessed 11 Jan. 2024.„Braces: Types & How They Work”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/treatments/24601-teeth-braces. Accessed 11 Jan. 2024.Jewell, Tim. „Ceramic Braces: How Do They Compare?”, Healthline, 17 May 2019, www.healthline.com/health/ceramic-braces. Accessed 11 Jan. 2024.„What to Know about Lingual Braces”, WebMD, 27 Apr. 2023, www.webmd.com/oral-health/what-to-know-about-lingual-braces. Accessed 11 Jan. 2024.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/cum-actioneaza-aparatele-dentare-asupra-dintilor