Cum funcţionează o lampă solară? Caracteristici şi recomandări de utilizare

BUCURESTI - 16 iunie 2022

Comunicat tip General in Tehnologie

Lămpile solare reprezintă o soluţie excelentă pentru iluminatul rezidenţial, comunitar, arhitectural şi stradal. În condiţiile în care preţurile energiei electrice sunt într-o continuă ascensiune, energia naturală poate fi alternativa salvatoare.

Cum funcţionează o lampă solară? Caracteristici şi recomandări de utilizare

Cum funcţionează o lampă solară? Caracteristici şi recomandări de utilizare

Utilizarea acestora este recomandată nu doar în locurile în care nu a ajuns reţeaua de distribuire a energiei electrice, ci şi acolo unde consumatorii doresc să economisească. Iată ce trebuie să ştii despre modul de funcţionare a lămpilor solare:

Cum funcţionează

Lămpile solare au celule fotovoltaice amplasate în partea superioară, cu ajutorul cărora absorb energia soarelui şi creează o sarcină electrică. Aceasta este transmisă la o baterie care transformă şi stochează energia naturală până când va fi utilizată. În momentul în care este pusă în funcţiune, bateria alimentează un bec de tip LED. Tehnologia LED este utilizată deoarece este cu până la 90% mai eficientă decât becurile incandescente şi fluorescente. Durata de viaţă a unei astfel de lămpi este de câteva zeci de mii de ore, de zeci de ori mai mare decât a becurilor clasice. Cu ajutorul unui senzor de lumină, lămpile solare intră în funcţiune doar după lăsarea întunericului şi se sting la răsărit, economisind astfel energia din baterie.

Unde le poţi folosi

Lămpile ce stochează energie solară devin din ce în ce mai populare atât pentru clienţii casnici, cât şi pentru dezvoltatori sau administratori locali. Principalul argument este de natură economică – fiecare îşi doreşte să aibă un cost cât mai mic pentru întreţinere. Nu trebuie neglijată însă nici grija pentru mediul înconjurător. Pentru consumatorii rezidenţiali, măsurile de stopare a risipei de energie poluantă sunt deocamdată la nivel de recomandare. În schimb, există o presiune tot mai mare asupra autorităţilor locale şi de stat, impusă cel puţin la nivel european, pentru diminuarea surselor de energie agresive cu mediul înconjurător.

Lumini de grădină

În urma scumpirilor, foarte multe instalaţii de iluminat exterior conectate la reţeaua de electricitate au fost scoase din funcţiune. Lămpile solare îţi oferă alternativa gratuită prin care te poţi bucura de lumini ambientale în curte. Nu ai de plătit decât preţul de achiziţie, după care soarele de peste zi asigură toată energia necesară pentru o noapte de funcţionare. Aleile, foişorul şi chiar proiectorul îndreptat spre casă nu mai rămân în beznă, iar bugetul familiei nu este afectat.

Iluminat stradal

În special în mediul urban, în foarte multe locuri au început să apară lămpi solare stradale. Acestea sunt de mai multe tipuri, în funcţie de necesităţile zonei. Spre exemplu, pentru o parcare poţi alege ca LED-urile să funcţioneze non-stop sau doar atunci când se activează un senzor de mişcare. Tehnologia senzorilor este foarte utilă pentru trecerile de pietoni inteligente: un panou fotovoltaic asigură energia pentru aprinderea luminilor verticale de-a lungul străzii de traversat, iar tot sistemul este activat de o serie de senzori montaţi în asfalt la o anumită distanţă. Când o maşină se apropie, şoferul primeşte semnalul luminos în dreptul trecerii de pieton ce urmează. Partea cea mai bună este că administraţiile locale au acces la fonduri nerambursabile pentru eficientizarea consumului de energie prin adoptarea alternativelor verzi.

Mediul înconjurător stochează o cantitate inepuizabilă de energie. Cu cât reuşim să captăm un cantitate mai mare pentru locul în care trăim, cu atât vom scădea consumul şi risipa de energie convenţională. În privinţa producerii curentului electric, centralele sunt printre cei mai mari poluatori ai planetei. Până la adoptarea unor măsuri care să ducă la stoparea consumului de energie convenţională, este responsabilitatea fiecăruia să controleze acest consum. De la o simplă lampă de grădină decorativă până la sisteme fotovoltaice performante, soluţiile verzi pot fi implementate în orice gospodărie sau localitate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/cum-functioneaza-o-lampa-solara-caracteristici-si-recomandari-de-utilizare