Hipertensiunea arterială în expansiune: cum afectează sănătatea publică

BUCURESTI - 23 ianuarie 2024

Comunicat tip General in Sanatate

Tot mai multe persoane se confruntă cu hipertensiune arterială, atât la nivel mondial, cât şi în ţara noastră. Pentru că este adesea lipsită de simptome, cel puțin în fază incipientă, mulți neglijează această problemă de sănătate. Totuși, e important de știut că hipertensiunea lăsată netratată dă serioase complicații și chiar pune viața în pericol.

Hipertensiunea arterială în expansiune cum afectează sănătatea publică

Hipertensiunea arterială în expansiune cum afectează sănătatea publică

Tot mai multe persoane se confruntă cu hipertensiune arterială, atât la nivel mondial, cât şi în ţara noastră. Pentru că este adesea lipsită de simptome, cel puțin în fază incipientă, mulți neglijează această problemă de sănătate. Totuși, e important de știut că hipertensiunea lăsată netratată dă serioase complicații și chiar pune viața în pericol.

Tensiunea arterială reprezintă presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților vaselor de sânge. Valoarea optimă este de sub 120/80 mmHg. Vorbim despre hipertensiune atunci când valorile se mențin constant peste 140/90 mmHg. 

De ce apare hipertensiunea. Cauze şi factori de risc

Există două tipuri principale de hipertensiune arterială:

-        Hipertensiunea primară sau esenţială - nu are o cauză identificabilă, în cazul majorităţii adulţilor.

-        Hipertensiunea secundară - este favorizată de o afecţiune existentă, printre care bolile endocrine, renale, cardiovasculare.

Factorii care cresc riscul de apariţie a hipertensiunii sunt: vârsta înaintată (peste 55 de ani), fumatul, dislipidemia (nivelul crescut al colesterolului şi al trigliceridelor), glicemia mare, obezitatea, în special cea abdominală, sedentarismul, consumul excesiv de sare, moştenirea genetică.

Ce simptome are hipertensiunea

Hipertensiunea mai este numită şi „ucigaşul tăcut”, pentru că adesea nu este însoţită de simptome, acţionând în „tăcere” asupra sistemelor şi organelor. Măsurarea periodică a tensiunii arteriale este cea mai bună modalitate de a afla dacă suferi de această boală.

Totuși, atunci când tensiunea arterială este mare, pe perioade lungi, pot să apară simptome precum: dureri de cap, vedere încețoșată, dureri în piept, respirație greoaie, sângerări nazale.

E o problemă de sănătate publică

Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare. Periculoasă, cu risc de mortalitate, hipertensiunea este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, iar autorităţile sanitare atrag atenţia asupra conştientizării implicaţiilor pe care le are.

Cele mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că:

- 46% dintre adulții cu hipertensiune nu știu că au această afecțiune;

- mai puțin de jumătate dintre adulții cu hipertensiune arterială (42%) sunt diagnosticați și tratați;

- doar 1 din 5 adulți (21%) cu hipertensiune arterială reușește să o țină sub control.

Complicațiile hipertensiunii arteriale necontrolate

Presiunea excesivă asupra pereților arterelor, cauzată de hipertensiunea arterială, poate deteriora vasele de sânge și organele corpului. Printre complicațiile date de hipertensiunea netratată, se numără:

- infarctul şi accidentul vascular cerebral, determinate de îngroşarea şi întărirea arterelor;

- anevrismul, adică dilatări ale peretelui arterial;

- insuficienţa cardiacă;

- problemele renale, inclusiv insuficienţa renală cronică;

- complicaţii oculare determinate de îngustarea sau chiar ruperea vaselor de sânge;

- sindrom metabolic (care include, în afară de hipertensiune, şi toleranţa scăzută la glucoză, exces de grăsime ponderală în jurul taliei, nivel crescut de colesterol şi/sau trigliceride);

- probleme de înţelegere şi memorie;

- demenţă.

Cum să ţii sub control hipertensiunea

Există numeroase măsuri prin care poţi reduce valorile tensiunii arteriale, dacă eşti hipertensiv.

- Redu consumul de sare. Primul lucru pe care probabil ţi-l va spune medicul este să reduci consumul de sare. Sodiul din conţinutul sării de bucătărie este dovedit că determină creşterea tensiunii. Ai grijă la alimentele procesate, care conţin sare adăugată, şi urmăreşte conţinutul de sodiu de pe eticheta lor.

- Consumă alimente care conţin potasiu (banane, cartofi, ciuperci), magneziu (legume verzi, cereale integrale, nuci), calciu (iaurt, lapte, sardine, migdale), acizi graşi Omega-3 (somon, hering). Include cât mai des în alimentaţie sfecla roşie şi usturoiul, care au acţiune uşor hipotensoare.

- Încearcă remedii naturiste pentru tensiune mare. Există numeroase plante care şi-au dovedit efectele benefice în scăderea tensiunii arteriale şi care îţi pot fi de ajutor. Poţi consuma ceaiuri precum cel de păducel, de frunze de măslin, de lavandă, de hibiscus şi de talpa-gâştei. Maceratul de vâsc şi sucul de ţelină sau de ceapă sunt alte remedii cu efect hipotensor natural.

- Fii activ zilnic. Sunt recomandate 30-60 de minute de activitate de intensitate moderată (jogging, mers cu bicicleta, înot), de 4-5 ori pe săptămână. Şi mersul pe jos, în ritm alert, 30 de minute zilnic, poate aduce beneficii în normalizarea tensiunii.

- Menţine-ţi greutatea normală. În special grăsimea abdominală este asociată cu hipertensiunea arterială.

- Renunţă la fumat. Persoanele care fumează au un risc mai mare de a face hipertensiune sau de a agrava situația existentă.

- Redu consumul de alcool. Băut în exces, alcoolul poate duce la creşterea tensiunii.

- Evită stresul. Agitația, anxietatea, depresia și stresul în general afectează în mod negativ funcționarea sistemului cardiovascular.  

 

În concluzie, cu hipertensiunea nu e de glumit. Este o problemă de sănătate publică în expansiune, care, nediagnosticată și netratată, ajunge să-ți pună viața în pericol. Mergi la medic pentru controale de rutină, mai ales dacă ești în categorie de risc! Iar dacă analizele spun că suferi de această boală, fii responsabil și ia măsuri. Cu un stil de viață corect și cu ajutorul remediilor naturiste, hipertensiunea va putea fi ținută ușor sub control.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/hipertensiunea-arteriala-in-expansiune-cum-afecteaza-sanatatea-publica