Sfaturi și produse recomandate pentru a obține o recoltă sănătoasă

BUCURESTI - 5 aprilie 2022

Comunicat tip General in Agricultura

Plantele de cultură au nevoie de îngrijire pe parcursul întregii perioade de vegetație, întrucât în tot acest timp sunt expuse atacurilor dăunătorilor și ciupercilor care pot provoca diferite boli. În urma acestor atacuri, cultura va avea de suferit parțial sau în totalitate, iar rezultatul va fi o recoltă mai puțin bogată și mai slabă calitativ.

Sfaturi și produse recomandate pentru a obține o recoltă sănătoasă

Sfaturi și produse recomandate pentru a obține o recoltă sănătoasă

Niciun fermier nu își dorește așa ceva, astfel că ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi și recomandări care să te ajute să-ți protejezi culturile și să obții o recoltă sănătoasă.  

 

Folosește semințe tratate

De calitatea semințelor depinde într-o bună măsură evoluția culturii, și de aceea trebuie să acorzi o atenție deosebită acestui detaliu. Este recomandat să folosești semințe din soiuri superioare, care să fie tratate înainte de a începe semănatul.

Un tratament eficient este cel cu Bioseed, bazat pe o soluție cu extract natural de plante. Fiind 100% natural, tratamentul poate fi folosit și pentru culturile bio având ca efect stimularea sistemului natural de apărare a plantelor. Plantele obținute din semințe tratate cu Bioseed  sunt mai rezistente la boli și dăunători, având totodată și o creștere mai rapidă, întrucât soluția conține și substanțe nutritive.

 

Ține dăunătorii la distanță

Insectele sunt cei mai redutabili dăunători ai culturilor, existând mii de specii care pot ataca plantele începând cu faza de germinare, continuând cu etapa vegetativă, până la momentul recoltării. Este de preferat să previi aceste atacuri decât să le combați, iar în acest scop trebuie să administrezi tratamente cu insecticide, în funcție de tipul culturii, stadiul vegetativ și condițiile meteo.

Nici recoltele ajunse deja în hambare sau silozuri nu sunt scutite de atacurile dăunătorilor, așa că astfel de tratamente trebuie administrate și în spațiile de depozitare. În acest scop, insecticidul K-Obiol este un produs eficient atât pentru tratarea spațiilor goale - înainte de recoltare, cât și a cerealelor stocate ulterior în aceste spații.

 

Aplică tratamente cu fungicide

Fungicidele sunt substanțe menite să protejeze sănătatea plantelor, prevenind și tratând bolile provocate de diferite ciuperci. Substanțele din această gamă se împart în două categorii reprezentate de fungicidele de contact  și fungicidele sistemice.

Cele din prima categorie se aplică pe suprafața plantelor, protejându-le doar la exterior, pentru o perioadă mai scurt de timp, de circa două săptămâni. Picăturile de rouă sau precipitațiile pot face ca această perioadă să fie mai scurtă, întrucât „spală” planta, îndepărtând soluția protectoare. Fungicidele de contact au strict rol preventiv, iar în cazul în care boala deja s-a instalat nu au niciun efect asupra evoluției acesteia.  

De cealaltă parte fungicidele sistemice protejează mult mai eficient plantele, pătrunzând  în țesuturile vegetale și acționând din interior. Fungicidul Evolus face parte din această categorie, conținând trei substanțe active ce acționează în mod diferit. Acesta, cât și celelalte fungicide sistemice au și rol curativ, blocând evoluția bolilor, mai ales dacă sunt administrate în stadiile incipiente.

 

Scapă de buruieni

Buruienile lăsate să crească necontrolat pot compromite total o întreagă cultură, sufocând plantele și consumând apa și resursele nutritive din sol. Sunt plante străine de cultură, care răsar spontan, în majoritatea cazurilor din semințele rămase în sol. Pentru a împiedica apariția acestora, se folosesc erbicide preemergente, care se aplică pe solul uscat oprind evoluția buruienilor încă din faza de germinare.

Erbicidele postemergente se aplică peste buruieni atunci când au apărut, blocându-le procesul de fotosinteză și distrugând celulele plantei. Un erbicid postemergent cu spectru larg este și Betanal Tandem eficient mai ales împotriva buruienilor care afectează culturile de sfeclă de zahăr.

 

Ținând cont de aceste sfaturi și respectând un anumit calendar pentru administrarea tratamentelor amintite, poți avea garanția că vei obține o recoltă sănătoasă, iar bolile și dăunători nu îți vor crea probleme pe parcursul întregului sezon agricol.   

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/sfaturi-si-produse-recomandate-pentru-a-obtine-o-recolta-sanatoasa1