Florin Tudose "radiografiaza" candidatii la presedintie in cartea "Psihopolitica"

BUCURESTI - 6 octombrie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate

Psihopolitica , lansare de carte in ton cu vremurile si cu moravurile

Florin Tudose
 Cartea este o radiografie riguroasa a starii psihologice a romanilor, fie ca sunt alegatori, fie politicieni, urmand ca cititorii sa stabileasca cine sunt vinovatii de starea celorlalti. Nu este doar o radiografie riguroasa, ci si disperata si dureroasa pentru ca, din pacate, lucrurile nu merg intr-o directie buna. Dar poate asta este blestemul tarii lui Caragiale. 

Florin Tudose

Marti, 7 octombrie, incepand cu ora 12.00, va invitam la evenimentul de lansare a cartii Psihopolitica. Tratat de psihopatologie sociala ilustrat cu 100+1 dalmatieni ai politicii romanesti.

Evenimentul, gazduit de Beraria H (fostul Pavilion H, Parcul Herastrau), ii are ca invitati pe scriitorul si criticul literar Alex. Stefanescu si pe analistul politic Emil Hurezeanu.

Cartea este o radiografie riguroasa a starii psihologice a romanilor, fie ca sunt alegatori, fie politicieni, urmand ca cititorii sa stabileasca cine sunt vinovatii de starea celorlalti. Nu este doar o radiografie riguroasa, ci si disperata si dureroasa pentru ca, din pacate, lucrurile nu merg intr-o directie buna. Dar poate asta este blestemul tarii lui Caragiale -  puncteaza Prof. Univ. Dr. Florin Tudose care, alaturi de artistul plastic Devis Grebu , semneaza aceasta carte.

Despre carte:

 

Psihopolitica, intr-o editie revizuita si adusa la zi, contine fisele tuturor personalitatilor politice importante din Romania ultimelor cinci decenii. Medicul psihiatru Florin Tudose scrie cu patos si umor, fara a-si pierde insa niciun moment uzul ratiunii si respectul pentru propria meserie. El ne arata liderii Romaniei comuniste si postdecembriste in toata goliciunea suferintelor psihice si morale care i-au afectat sau ii afecteaza. Si care ne-au schimbat viata tuturor si ne-o vor mai afecta multa vreme de aici inainte.

 

Megalomani, snobi, timizi, narcisisti, paranoici, complexati, mitomani, histrioni: toate personalitatile sinistre care s-au revarsat pe esichierul nostru politic se regasesc printre modelele conturate de autor. Totusi, nicaieri nu se pun diagnostice. Pentru ca Florin Tudose nu a scris un tratat de psihiatrie, ci doar o serie de eseuri spectaculoase, menite sa-i ofere oricarui cititor curios toate instrumentele de care are nevoie pentru a decide singur cate parale fac indivizii care se perinda la varful institutiilor statului si pe ecranele televizoarelor.

Despre autori:

Florin Tudose s-a nascut in 1952 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila“ din Bucuresti si a devenit medic psihiatru. Din 1999 este profesor universitar si preda psihia­trie psiho­patologie si psihologie clinica. A publicat singur sau in colaborare peste 30 de carti de specialitate si aproape 200 de arti­cole dedicate psihiatriei. Printre acestea volumele : Vademecum in psihiatrie (1985), Orizonturile psihologiei medicale (2003), Sindroame ratacitoare (2005), Psihiatrie in practica medicala (2007), Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi (2011), Psihiatria medicului de familie (2013).

Pasionat de jurnalistica inca din anii studentiei, are sute de arti­cole publi­cate si zeci de emisiuni de televiziune realizate la majoritatea posturilor cu audienta nationala. Din 1996 incepe sa publice volumele Psihopolitica si Psihopolitica Recidiva (2004), o analiza socio-psihologica adesea cu caracter satiric la adresa reprezen­tantilor clasei politice. Volumele se vor un arc peste timp spre inimitabila tipologie cara­gialiana la un secol de la disparitia exceptionalului descriptor al societatii si moravurilor roma­nesti, un omagiu geniului tutelar al miticismului fara frontiere.

 

Devis Grebu, nascut la Constanta in 1933, a studiat la sectia de pictura a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu“ din Bucuresti. La varsta de 23 de ani a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici, din care a fost exclus pe motive ideologice un an mai tarziu, ne­per­mi­tandu-i-se ulterior sa expuna in nicio galerie de arta. A para­sit tara in 1964.

In anii 1970 a capatat cetatenia franceza, pe care o pastreaza si acum, alaturi de cea romana. A reprezentat Franta prin diverse expo­zitii per­so­nale, realizari editoriale, de presa, conferinte si parti­ci­pari la diferite colocvii internationale, in multe tari ale Europei si Asiei, precum si in Statele Unite. Are onoarea de a reprezenta Franta si in cartea de refe­rinta WHO’S WHO a celor mai buni desenatori ilustratori din lume.

Ca ilustrator de presa a colaborat de-a lungul a peste 30 de ani in mod consecvent si sub­stantial, cu numeroase publicatii printre care unele de renume international, ca : The New York Times, Washington Post, International Herald Tribune, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz, Wall Street Journal, Time Magazine, Life, Newsweek, Boston Globe, L’Express, Le Point, Le Figaro, Forbes, Business Week, Playboy, Harper’s, Atlantic Monthly, Sports Illustrated, Psychology Today, Liberation, Le Monde Diplomatique etc.

Despre Editura ALL

Editura ALL