Recuperări și restituiri – colinda tradițională în zone etnografice ale Transilvaniei, la final

Cluj - Napoca - 14 noiembrie 2023

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

„Recuperări și restituiri – colinda tradițională în zone etnografice ale Transilvaniei”, proiect prin care Fundația Culturală Terrarmonia, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, și-a propus să contribuie la promovarea și reactivarea colindei transilvane ca element de patrimoniu cultural imaterial (inclus în patrimoniul UNESCO), în județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, a ajuns la final.

Demersul Fundației a avut ca prim obiectiv crearea unui nucleu de 5 colinde tradiționale, reprezentative pentru zonele selectate în proiect, pentru care s-au realizat:

-              câte un moment documentar video cu imagini reprezentative de promovare a localității de unde provine colinda respectivă; date referitoare la culegător; date referitoare la persoanele-resursă, păstrătoare de informații; textul literar al colindei; suportul acustic - colinda originală, culeasă din teren.

-              câte un videoclip cu interpretarea colindei de către Ansamblul de Muzica Tradițională Românească Icoane, realizat într-un cadru adecvat din Muzeul de Etnografie al Transilvaniei - secția în aer liber Hoia.

Colecția de material video realizată este prefațată de un comentariu prin care  prof. univ. dr. Ioan Bocșa prezintă obiceiurile, credințele, funcțiile rituale evocate de colindele respective: https://youtu.be/ieN-AAQ80pY

Aceste materiale, în format digital, au fost încărcate pe o platformă informatică dedicată proiectului,   sub forma unei hărți interactive; platforma reprezintă un instrument eficient, accesibil și scalabil pentru prezentarea și promovarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Al doilea obiectiv major, de a iniția un dialog cu publicul țintă, care să conducă la promovarea și reactivarea colindei tradiționale, a fost atins prin intermediul concursurilor de interpretare colinde după modelul Ansamblului Icoane, respectiv colinde inedite, culese și propuse de participanți, organizate în cadrul proiectului.  Campania de promovare amplă, derulată printr-un mix de canale online și offline, a facilitat implicarea publicului în proiect.

Rezultatele obținute au depășit așteptările organizatorilor, atât în ceea ce privește interesul publicului, care s-a implicat în votarea colindei preferate, cât și prin numărul de participanți și calitatea materialelor înscrise în concursuri. S-au acordat 92 de pachete de premii, constând în produse culturale ale Fundației Terrarmonia și diplome. Colindele selectate de juriu au fost publicate pe platformă: https://terrarmonia.ro/rezultate-concurs-recuperari-si-restituiri/.

„ Prin Recuperări și restituiri considerăm că am facilitat și stimulat dialogul între generații, compensând, într-un fel, dereglarea mecanismului firesc de transmitere din generație în generație a colindei tradiționale românești.

A fost important, pentru noi, și concursul prin care ni s-au prezentat de către public câteva colinde inedite, valoroase, fapt ce demonstrează că, în teritoriul vizat, există, ici și colo, oaze în care  colinde este încă vie. Dacă am reușit, într-un fel, să ferim colinda tradițională românească de uitare înseamnă că proiectul nostru, Recuperări și restituiri, și-a atins scopul.”– prof. univ. dr. Ioan Bocșa

Puteți afla mai multe informații despre activitatea Fundației Terrarmonia și activitățile proiectului pe site-ul: www.terrarmonia.ro.

Taguri: culturacolindaioan bocsa
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/edufun-publishing-srl/recuperari-si-restituiri-colinda-traditionala-in-zone-etnografice-ale-transilvaniei-la-final