Gala de inchidere a FESTIVALULUI FILMULUI EVREIESC BUCURESTI, a doua editie

BUCURESTI - 2 mai 2012

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, ONG

Joi, 3 mai, de la ora 20.15, la Cinema Studio, are loc Gala de inchidere a celei de-a doua editii a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti. Seara va incepe cu festivitatea de decernare a premiului competitiei de film documentar – premiu oferit de Institutul Cultural Roman – si va continua cu proiectia productiei israeliene Nota de subsol (Footnote, r: Joseph Cedar), nominalizata anul acesta la Oscar, la categoria Cel mai bun film strain, si castigatoare a premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, anul trecut.

Gala de inchidere a FESTIVALULUI FILMULUI EVREIESC BUCURESTI, a doua editie

Nota de subsol (Israel, 2011) este povestea unei acerbe rivalitati dintre un tata si fiul sau, ambii profesori de Talmud care si-au dedicat viata profesiei. Tatal pare un purist incapatanat care nu vrea sa aiba de-a face cu sistemul, in timp ce fiul sau, Uriel, tanjeste dupa recunoastere si onoruri. Intr-o buna zi, insa, rolurile se inverseaza, atunci cand tatal afla ca va primi cel mai important premiu la care poate aspira, iar in sufletul fiului se da o lupta intre invidie si mandrie. Va fi el capabil sa compromita gloria tatalui?

"Povestea e bazata oarecum pe ceva ce aproape ca mi s-a intamplat si mi-a placut sa-mi inchipui cum ar fi fost daca chiar mi s-ar fi intamplat. Filmul finit a devenit mult mai complex decat ideea de pornire. In timpul scrierii scenariului, centrul de greutate a trecut de pe poveste pe examinarea celor doua personaje. Am ales acest titlu pentru ca, la un moment dat, un specialist in Talmud, binecunoscut pentru acuratetea scrisului sau, mi-a explicat ce semnificatie are pentru el o nota de subsol: «este o informatie, uneori o anecdota, nu neaparat verificabila, cateodata chiar gogonata sau prosteasca, adesea putin relevanta pentru textul de baza, dar, in acelasi timp, prea savuroasa ca sa o ignori cu totul…» Cam asta simt eu despre acest film. E o nota de subsol", spune regizorul si scenaristul filmului, Joseph Cedar.

Nascut la New York in 1968, Joseph Cedar a emigrat in Israel, la varsta de sase ani, impreuna cu familia. A urmat studii de filosofie si de istoria teatrului la Hebrew University din Ierusalim, apoi studii de cinema la New York University Film School. Inca de la debutul sau cu lungmetrajul Time of Favor, Academia israeliana de film il recompenseaza cu cinci premii importante (film, scenariu, imagine, cel mai bun actor, cea mai buna actrita). In continuare, toate filmele sale vor figura in palmaresul acestor premii anuale (echivalentul israelian al Oscarului) si, in acelasi timp, vor fi succese de box-office. Beaufort si Nota de subsol se numara printre cele cinci filme nominalizate la Oscar, categoria Cel mai bun film strain, in 2008 si, respectiv, 2012.

Footnote trailer: http://www.youtube.com/watch?v=8dwe7GR9kO4

In cadrul Galei de inchidere de joi, 3 mai, de la ora 20.15, la Cinema Studio va avea loc si festivitatea de decernare a Premiului competitiei de film documentar din cadrul Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti, oferit de Institutul Cultural Roman. Anul acesta, in competitie au participat zece pelicule din Israel, Romania, Polonia, SUA si Germania. Juriul competitiei a fost format din: Oded Guy – directorul Jewish Film Festival, Ashkelon, Israel; Laurentiu Damian – regizor, scenarist, profesor universitar la UNATC si Magda Mihailescu – critic de film.

Aflat la a doua editie, Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti (Bucharest Jewish Film Festival - BJFF) a prezentat publicului o bogata selectie de peste 50 de filme, majoritatea in premiera in Romania, proiectate in perioada 27 aprilie - 3 mai, la Cinema Studio si Muzeul National al Taranului Roman.

Festivalul se inscrie intr-o retea ce include peste 130 de evenimente organizate in intreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival si se adreseaza cinefililor pasionati de excelenta si inedit in arta cinematografica, publicului de orice varsta, doritor sa se informeze despre bogata mostenire culturala evreiasca la nivel mondial, cu accent pe Estul Europei si Romania.

Programul editiei de anul acesta a festivalului, disponibil online la www.bjff.ro, include lungmetraje, scurtmetraje, documentare, opere de fictiune si filme de animatie, de la cele mai noi productii, majoritatea in premiera in Romania, pana la pelicule de cinemateca, precum si expozitii de arta, workshop-uri si dezbateri cu tematica iudaica.

Accesul la proiectii este liber, in limita locurilor disponibile.

Facebook event: http://www.facebook.com/events/439367702745788

Promo video: http://www.youtube.com/watch?v=czAqr1oqPq0

Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala Art Promo si NOI Media Print S.A., sub patronajul de onoare al: Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Ambasadei Statului Israel la Bucuresti, Ambasadei Statelor Unite, Ambasadei Germaniei, Consiliului General al Municipiului Bucuresti – Comisia Invatamant, Cultura, Culte si Sport. Evenimentul are loc cu sprijinul: Primariei Municipiului Bucuresti, ARCUB, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Departamentului pentru Relatii Interetnice, Institutului Cultural Roman, Polish Film Institute si Centrului National al Cinematografiei. Parteneri: Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Comunitatea Evreilor din Bucuresti, Muzeul National al Taranului Roman, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, Institutul Goethe, Institutul Cultural Polonez, Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso” din Bucuresti, Uniunea Cineastilor din Romania, UNATC, Castel Film, Fundatia Mereu Aproape, Restitutio Benjamin Fondane.

Sponsori: bpv Grigorescu Stefanica, Silva, Puls, Bristot, AFI Palace Cotroceni, Hotel Rina Sinaia, Cramele Rotenberg, Hotel Intercontinental, New Kopel Group, Vinescu.ro, Elidor Romania, EL AL, Beautik.

Eveniment sustinut de TVRinfo. Parteneri media: Cinemagia, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Sapte Seri, Radio Shalom Romania, Zile si nopti, VIP, Ring, Port.ro, Feeder, 121.ro, Metropotam, CineFan.ro, FilmReporter.ro, Cinemarx, Modernism.ro, Videofil, Filme-Carti.ro, Zoom, Art Act Magazine, BeWhere, Radio Deea, Tele7ABC, Realitatea Evreiasca, VIVA, Unica.ro, Avantaje, Orasul Meu, CalendarEvenimente.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/euro-link-consultants1/gala-de-inchidere-a-festivalului-filmului-evreiesc-bucuresti-a-doua-editie