Incepe Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti

BUCURESTI - 6 noiembrie 2014

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, ONG, Social

Live site

A patra editie a Festivalului de Film Evreiesc Bucuresti (BJFF) incepe vineri, 7 noiembrie, la Cinema Studio si Muzeul National al Taranului Roman, Sala Horia Bernea. Cele sapte zile de festival (7-13 noiembrie) vor aduce in fata publicului bucurestean peste 50 de pelicule cu tematica evreiasca, de la documentare la filme de arta, multipremiate la festivalurile internationale, precum si conferinte si expozitii. Intrare libera!

Incepe Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti
 Evreii ne ofera un model – poate unicul - de invingatori ai istoriei. Este, daca il privim cu atentie, un model care are pe orizontala bazei, dar si pe verticala, spiritualitatea si cultura. Este un model asupra caruia merita sa ne aplecam, sa-l cercetam, sa-l intelegem si, poate, sa preluam din el ceea ce ne lipseste. Filmul poate sa fie o cale placuta de a ne privi in oglinda celuilalt si de a ne inchipui, de a ne face mai buni decat suntem. 

Paul Ghitiu, director BJFF

Programul editiei de anul acesta a festivalului, disponibil online la www.bjff.ro, include mai multe sectiuni: Panorama (lungmetraje si scurtmetraje), Invitat permanent – Israel, Cinemateca, Portret de regizor – Reuven Hecker, Filmul Universitar (Universitatea Tel Aviv), Documentare romanesti. Iris Lackner, critic de film din Israel, va sustine luni, 10 noiembrie, ora 17, la Cinema Studio, o conferinta cu tema Cinematograful Israelian: origini, dezvoltare, scop. Tot luni, de la ora 18, dupa documentarul Two Barns, va avea loc o intalnire cu Roy Mandel si Ron Berstein, producatorii filmului.

Accesul la proiectii si evenimentele conexe va fi liber, in limita locurilor disponibile, cu exceptia Galei din 9 noiembrie, de la Cinema Studio, unde accesul se va face numai pe baza de invitatie. Filmul de Gala, Anderswo / Anywhere Else, va fi reluat joi, 13 noiembrie, ora 21, la Cinema Studio.

Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti 2014 se inscrie intr-o retea ce include peste 160 de evenimente organizate in intreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival si se adreseaza cinefililor pasionati de excelenta si inedit in arta cinematografica, publicului de orice varsta, doritor sa se informeze despre bogata mostenire culturala evreiasca la nivel mondial, cu accent pe Estul Europei si Romania.

„In primavara anului 2011, avea loc prima editie a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti. Incercand sa intelegem si sa depasim simpla conditie de festival international de film – dedicat, deci, filmului si numai acestuia – am incercat sa definim incercarea noastra prin intoarcerea la semnificatia de adancime a culturii ca formatoare a identitatii. Pe drumul de care vorbeam, am ajuns sa intelegem – adica sa simtim, sa traim – la editiile a doua si a treia, faptul ca festivalul nostru este, pe de o parte, un festival al cunoasterii si al apropierii, manifestandu-se in acest sens ca o expeditie antropologica dintre cele mai complexe, iar pe de alta parte un festival al imprietenirii, al uimirii si bucuriei descoperirii in celalalt”, spun organizatorii BJFF.

„Evreii ne ofera un model – poate unicul - de invingatori ai istoriei. Este, daca il privim cu atentie, un model care are pe orizontala bazei, dar si pe verticala, spiritualitatea si cultura. Este un model asupra caruia merita sa ne aplecam, sa-l cercetam, sa-l intelegem si, poate, sa preluam din el ceea ce ne lipseste. Filmul poate sa fie o cale placuta de a ne privi in oglinda celuilalt si de a ne inchipui, de a ne face mai buni decat suntem”, spune Paul Ghitiu, directorul BJFF.

Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti 2014 este organizat de Fundatia Culturala Art Promo, sub patronajul de onoare al Ambasadei Statului Israel la Bucuresti, Ambasadei Statelor Unite si Ambasadei Germaniei, cu sprijinul: Guvernului Romaniei, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Fundatia Konrad Adenauer, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Fundatia Henry Malineanu.

Parteneri: Muzeul National al Taranului Roman, Comunitatea Evreilor din Bucuresti, Universitatea din Tel Aviv, TVR, Uniunea Cineastilor din Romania, UNATC, NOI Media Print, Forumul Cultural Austriac, Vinarte, bpv Grigorescu Stefanica, Asociatia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale, Centrul Comunitar Evreiesc, Editura Hasefer, Radio Shalom Romania, Realitatea Evreiasca.

Parteneri media: Cinemagia, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, BeWhere, Sapte Seri, CineFan.ro, Zile si Nopti, Feeder.ro, Gratuitor, Filme-Carti.ro, IQool, Modernism, Port.ro, Radio Deea.

Web: www.bjff.ro

Facebook: www.facebook.com/TheBJFF

Twitter: www.twitter.com/TheBJFF

Despre Euro-Link Consultants

Fundatia Culturala Art Promo este o organizatie non-guvernamentala, care activeaza ca interfata culturala intre Romania si lumea occidentala, prin organizarea de evenimente si expozitii, colaborand cu institutii romanesti si internationale la realizarea proiectelor.

http://www.art-promo.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/euro-link-consultants1/incepe-festivalul-filmului-evreiesc-bucuresti