Divort din culpa, prin acord sau fara acord? Consulta un avocat din Iasi inainte!

BUCURESTI - 12 august 2021

Comunicat tip General in Juridic

Daca in urma cu cateva decenii divorturile erau destul de rare si multe persoane preferau sa se sacrifice intr-o casatorie toxica, in societatea actuala se apeleaza mult mai frecvent la aceasta solutie, atunci cand se constata ca o relatie nu mai functioneaza.

avocat Iasi

avocat Iasi

Dar, chiar daca sunt mai dese, asta nu inseamna ca despartirile sunt mai greu de gestionat. Un astfel de eveniment aduce intotdeauna schimbari profunde pe multiple planuri: psihologic, emotional, financiar.

Daca esti din regiunea Moldovei si te afli intr-o astfel de situatie, cea mai buna decizie este sa apelezi la un avocat Iasi specializat in Dreptul familiei. Acesta iti va oferi toate indrumarile necesare pentru a evita orice greseli si a depasi cu bine aceasta etapa a vietii.

Divort cu sau fara acordul partilor

Un avocat din Iasi te poate ajuta, in primul rand, sa intelegi faptul ca legea identifica mai multe tipuri de separare, fiecare cu caracteristicile sale precise. Bineinteles, este nevoie sa stii in care dintre ele te incadrezi.

In unele cazuri, despartirea are loc prin acord comun. In acest caz, ea poate fi realizata in trei feluri: fie pe cale administrativa la ofiterul de stare civila, fie prin procedura notariala, fie pe cale judiciara, in fata instantei.

Insa chiar si intr-un astfel de caz, in care se porneste de la un acord comun, pot sa apara diferite complicatii. De pilda, in cazul in care din mariajul respectiv a rezultat un copil care inca nu a ajuns la varsta majora, se poate ajunge la discutii referitoare la numele de familie, la persoana careia ii va fi incredintat copilul si la valoarea contributiilor platite de celalalt parinte.

Exista si posibilitatea ca desfacerea casatoriei sa aiba loc fara acordul unuia dintre soti, cu conditia sa se constate existenta motivelor prevazute de lege. Acestea iti pot fi explicate foarte bine de un avocat din Iasi.

De pilda, divortul se poate pronunta la cererea unuia dintre soti, dupa o separare de fapt care a durat cel putin 2 ani, sau la cererea acelui sot a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Un alt caz este cel in care, din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate, continuarea casatoriei devenind imposibila.

Culpa comuna si culpa exclusiva

Asa cum te poate informa un avocat din Iasi, in cazul culpei comune cei doi soti pot solicita desfacerea casatoriei fara motivarea hotararii. In acest caz, in hotararea judecatoreasca nu sunt trecute motivele care au condus la desfacerea casatoriei.

In schimb, in cazul culpei exclusive reclamantul trebuie sa dovedeasca cu probe atat culpa paratului, cat si faptul ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil avariate. In astfel de situatii, martorii au un rol definitoriu. Partea care castiga va avea dreptul de exercitare a autoritatii parintesti asupra minorului, de stabilire a domiciliului acestuia, de primire a pensiei de intretinere sau de decontare a cheltuielilor de judecata.

Un avocat Iasi te poate ajuta si atunci cand vine vorba de stabilirea pensiei de intretinere sau a programului de vizite efectuate la domiciliul minorului. Partajul poate reprezenta si el o problema separata, cu efect pe termen lung asupra situatiei financiare a fiecaruia dintre soti. Apeleaza cu incredere la specialisti, pentru a te asigura ca vei profita de toate posibilitatile pe care legea ti le ofera!

Taguri: avocat iasi