Pensie pentru părinți: mai mulţi bani care pot fi ușor de obținut

BUCURESTI - 10 februarie 2023

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Pensie pentru părinţi în Germania – În Germania, persoanele care au muncit mai puțin pentru că și-au crescut copii pot primi în viitor un supliment special de pensie. Tot ce trebuie să facă pentru a primi prestația mai mare este să depună o cerere corespunzătoare la Agenția Germană de Asigurări de Pensii (Deutsche Rentenversicherung).

PENSIE PARENTALĂ ÎN GERMANIA

PENSIE PARENTALĂ ÎN GERMANIA

Părinții din Germania pot primi în viitor un supliment special de pensie, chiar dacă au muncit mai puțin, deoarece și-au crescut copiii. Tot ce trebuie să facă pentru a primi prestația mai mare este să depună o cerere corespunzătoare la Agenția Germană de Asigurări de Pensii (Deutsche Rentenversicherung).

PENSIE PARENTALĂ ÎN GERMANIA

 Sistemul de pensii german ţine cont de urmași. Cu toate acestea, părinții trebuie de obicei să se mulțumească cu o pensie de stat mai mică la bătrânețe. Se întâmplă pentru că au muncit mai puțin sau deloc, deoarece au avut grijă de copii. Acest lucru este valabil mai ales pentru mamele care fac cea mai mare parte a muncii de creștere a copiilor. Pensiile lor sunt de obicei mult mai mici decât cele ale femeilor și bărbaților fără copii.

Cu toate acestea, părinții pot beneficia de privilegii speciale legate de pensia legală, datorită cărora pot număra perioadele în care au crescut copiii ca experiență de muncă.

PENSIE PENTRU TIMPUL DEDICAT CREȘTERII COPIILOR

O pauză de la muncă din cauza creșterii copiilor poate fi luată în considerare în scopul asigurării de pensie. Cu toate acestea, părinții trebuie să depună o cerere pentru perioada de îngrijire a copilului înainte de pensionare. Acest lucru se poate face folosind formularul V0800 de la Fondul German de Pensii (Deutsche Rentenversicherung). Pe lângă părinții biologici, părinții adoptivi sau asistenții maternali pot aplica și pentru perioadele de îngrijire a copiilor. Şi persoanele care conduc o afacere și liber profesioniști care nu plătesc contribuții la asigurările de pensie au dreptul la acestea. Perioada de creștere a copilului poate fi creditată doar unuia dintre părinți, dar este posibilă împărțirea acesteia.

Perioada de creștere a copilului este contabilizată ca și cum mama sau tatăl, după nașterea copilului, ar continua să câștige aceeași sumă medie și să plătească aceleași contribuții ca înainte. În situația în care copiii s-au născut înainte de 1992, perioada de creștere este de 30 de luni, iar în cazul copiilor născuți mai târziu – 36 de luni.

CÂT COSTĂ SUPLIMENTUL PENTRU ÎNGRIJIREA COPIILOR?

Germania are un sistem de puncte pentru calcularea pensiilor. Persoanele ai căror copii s-au născut înainte de 1992 pot primi în plus 2,5 puncte la pensie. Iar în cazul copiilor născuți mai târziu – aproximativ 3 puncte. În practică, aceasta înseamnă că un părinte care a raportat concediu pentru creșterea copilului va primi un supliment de pensie de aproximativ 85 euro pe lună pentru un copil. Pentru doi copii, alocația este de 167 euro (Est) sau 171 euro (Vest) pe lună.

În situația în care copiii s-au născut după 1992, suplimentul de pensie este de 100 euro sau 103 euro pe lună pentru un copil. Şi 201 euro sau 205 euro pentru doi copii. Cu toate acestea, această sumă este mai mică dacă părintele câștigă peste medie. Adică peste un salariu lunar brut de 3.640 euro (3.420 euro în Est). Suplimentul de pensie pentru îngrijirea copiilor nu se plătește dacă câștigurile brute depășesc limita legală pentru contribuțiile la asigurările de pensie (7.050 euro pe lună în Vest, 6.750 euro pe lună în Est).

Bine de știut: părinții care lucrează în timp ce cresc un copil primesc puncte de pensie pe lângă drepturile lor de muncă remunerată.

PENSIONARE: CE ALTCEVA POT CÂȘTIGA PĂRINȚII?

Un alt avantaj pentru părinți este că asigurarea de pensie poate considera primii zece ani de la nașterea unui copil ca perioadă de pensionare. Acest lucru îi ajută pe părinți să acumuleze ani de asigurare, astfel încât să se poată pensiona anticipat, de exemplu.

Pentru persoanele cu venituri mici, alocația pentru copii mărește cuantumul pensiei. În plus, există un supliment la pensia de urmaș pentru părintele care are grijă de copii după decesul soțului. Cu toate acestea, acest lucru poate varia foarte mult în funcție de situație. În mod ideal, părinții ar trebui să obțină informații de la asociațiile de asistență socială sau de la Fondul german de pensii cât mai curând posibil.

Ce alte beneficii au părinții din Germania în 2023, puteți citi aici.

CINE SUNTEM NOI? ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Germania sau Austria. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania și Austria sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

numărul de telefon:  +40 369 805 805

Whatsapp: 0771 441 296

e-mail: office@migro.ro

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/migro/pensie-pentru-parinti-mai-multi-bani-care-pot-fi-usor-de-obtinut